BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBBVA, Garanti’de geri alım fiyatını yükseltti----

BBVA, Garanti’de geri alım fiyatını yükseltti

BBVA, Garanti’de geri alım fiyatını yükseltti
25 Nisan 2022 - 08:37 www.finansgundem.com

Tarihi geri alım işleminde önemli bir gelişme daha yaşandı. BBVA, Garanti Bankası’nda 12.20 lira olarak belirlediği geri alım fiyatını 15 liraya çekti. Daha önce geri alım için ellerindeki hisseyi devredenlere aradaki fark verilecek.

FINANSGUNDEM.COM

İspanyol BBVA, Garanti Bankası’nda kendisine ait olmayan dolaşımdaki hisselerin alınması için gönüllü pay alım teklifi fiyatını yükseltti. BBVA, Garanti Bankası'nda bütün hisselere geçtiğimiz kasım ayında talip olmuştu. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 12.20 lira olarak belirlenen gönüllü pay alım teklifini Mart ayı sonunda onaylamıştı. Borsa çevrelerinde fiyat düşük bulunmuş, aradan geçen sürede döviz kurlarındaki artışın fiyata yansıtılması talep edilmişti. BBVA bu taleplere kayıtsız kalmayarak fiyatı revize etti. 12.20 lira olan geri alım fiyatı 15 liraya çekildi. Gönüllü hisse alım kabul tarihi ise 2 hafta uzatıldı.

Garanti Bankası hisseleri Cuma günü yüzde 2 oranında düşüşle 14.19 liradan kapandı.

KAP’A BİLDİRİLDİ

Bankadan konuyla ilgili KAP’a yapılan açıklamada şu detaylara yer verildi:

“Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, S.A. ("BBVA"), Türkiye Garanti Bankası A.Ş.'yi ("Garanti BBVA") aşağıdaki konularda bilgilendirmiştir:

BBVA tarafından Garanti BBVA'nın sermayesinin tamamına ilişkin olarak başlatılan gönüllü pay alım teklifi ("Gönüllü Pay Alım Teklifi") ile ilgili olarak, daha önce BBVA'nın Pay Alım Teklifi Tebliği'nin (II-26.1) ("Tebliğ") Dördüncü Bölümü hükümleri uyarınca Sermaye Piyasası Kurulu'na ("SPK") Gönüllü Pay Alım Teklifi ve bilgi formu bakımından izin başvurusunda bulunulduğu açıklanmış olup ve 31 Mart 2022'de SPK E-29833736-110.05.05-19391 sayılı ve 31 Mart 2022 tarihli yazısı ile bilgi formunu Tebliğ'in Dördüncü Bölümü uyarınca onaylamıştır. Gönüllü Pay Alım Teklifi fiyatı 1,00 TL nominal değerli her bir pay için 12,20 TL olarak belirlenmiş olup 20 iş günlük olan Gönüllü Pay Alım Teklifi süreci 4 Nisan 2022 tarihinde başlamıştı.

BBVA Yönetim Kurulu, 1,00 TL nominal değerli her bir Garanti BBVA payı için nakit olarak belirlenen Gönüllü Pay Alım Teklifi fiyatının başlangıçta açıklanan fiyattan (12,20 TL) 15,00 TL'ye çıkartılmasına karar vermiştir.

Gönüllü Pay Alım Teklifi fiyatındaki artış sonucunda ve Tebliğ uyarınca, Gönüllü Pay Alım Teklifi süresi iki hafta süreyle uzatılmıştır (Gönüllü Pay Alım Teklifi sürecinin son günü 18 Mayıs 2022 olacaktır). Söz konusu tarih Türkiye'de 2 Mayıs 2022 tarihinden 4 Mayıs 2022 tarihine kadar sürecek olan (4 Mayıs 2022 tarihi dahil) resmi tatiller de hesaba katılarak belirlenmiştir ve ek bir resmi tatil olması halinde ilgili tarihin güncellenmesi gerekecektir. Tebliğ Madde 22/4 uyarınca, söz konusu iki haftalık ek süre içinde teklifte yeni bir değişiklik yapılamaz.

Her bir pay bakımından ortaya çıkan 2,80 TL tutarındaki fark, halihazırda paylarını Gönüllü Pay Alım Teklifi süreci kapsamında BBVA'ya satmış olan yatırımcılara orijinal Gönüllü Pay Alım Teklifi sürecinin son gününü takip eden iki iş günü içerisinde (6 Mayıs 2022 tarihine kadar) ödenecektir.”

DOLAŞIMDAKİ TÜM HİSSELERE TALİP

Onaylanan gönüllü pay alıma konu olan tüm payların satın alınması durumunda BBVA tarafından 25,7 milyar TL (yaklaşık 2,25 milyar euro) ödeme yapılacaktı. Pay alım teklif fiyatı 12 Kasım 2021’de borsada oluşan fiyatından yüzde 15 primli olarak belirlenmişti.

Halihazırda BBVA, Garanti Bankası'nda toplam sermayesinin yüzde 49,85'ini temsil eden toplam 2,09 milyar adet payı elinde tutuyor.

Daha önce yapılan açıklamaya göre gönüllü pay alım teklifi, bankanın toplam sermayesinin yüzde 50,15'ini temsil eden 2,1 milyar adet paya yönelik.

2011'de, General Electric'in küresel krizin etkisiyle, ABD ve Avrupa'da finans sektöründen çıkma kararı üzerine, İspanyol bankacılık devi BBVA, Garanti Bankası yönetiminde Doğuş Grubu ile stratejik ortak oldu.

Bankanın hakim ortağı, 2015 yılında yüzde 14,89 ve 2017 yılında yüzde 9,95’lik satın alımları ile hisselerinin yüzde 49,85’ine sahip olmuştu.

BORSA İÇİN OLUMLU HABER

Dünyanın en önemli ve Avrupa’nın en köklü bankacılık gruplarından birisi olan BBVA’nın ülkemizde yatırımını büyütmesi ve daha yüksek fiyattan hisse alacağını açıklaması borsa için olumlu bir karar olarak yorumlanıyor. Sermaye piyasalarına yüksek miktarda yeni para girişinin olacağı belirtiliyor. Bir süredir borsada satıcı tarafta olan yabancıların, bankaların ve lokomotif sanayi şirketlerinin rekor kar rakamları açıklaması ile yeniden alım tarafına geçtiği belirtiliyor.

Garanti'de kritik geri alım: Hepsine talip!

BBVA’nın Garanti’de pay alımı hissedarlara yarayacak!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)