BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBaşçı'nın büyük sınavı bitti----

Başçı'nın büyük sınavı bitti

Başçı'nın büyük sınavı bitti
02 Haziran 2014 - 13:22 www.finansgundem.com

Bakanlar Kurulu Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında toplandı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bugün Bakanlar Kurulu’na yıllık ilk olağan sunumunu yapıyor.

Başbakan Erdoğan’ın Merkez Bankası'nın hedef alan açıklamalarının ardından, Başçı ilk kez Erdoğan'la aynı ortamda olacak. Saat 13.50'de başlayan toplantıyı piyasalar da yakından takip ediyor.

Bakanlar Kurulu toplantısı Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında toplandı.

Başçı'nın Bakanlar Kurulu'na yılda iki kez gerçekleştirdiği sunumun ilkinin bugün gerçekleşiyor. Erdem Başçı'nın gerçekleştireceği sunumun önemi Başbakan Erdoğan'ın Almanya gezisi sonrası açtığı faiz tartışmalarına denk gelmesiyle daha da arttı.

Hafta sonu da mesai yapan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın faiz eleştirilerine vereceği yanıtlar piyasaların da yönünü belirleyecek. Kulis bilgilerine göre, Başçı, enflasyonu kontrol altına alarak, gelecek yıl yüzde 5 seviyesine indirmek için elindeki bütün araçları kullanacağı mesajı verecek.

BAŞÇI O KAPIYI KULLANMADI

Erdem Başçı, Bakanlar Kurulu'na gelişinde bakanların girdiği kapıyı kullanmadı. Başçı, binanın yan kapısından içeri girdi. Toplantının diğer gündem maddeleri arasında ise çözüm süreci ve Soma’da yaşanan maden faciasının ardından hükümetin aldığı tedbirler ve yeni yasa değişiklilerinin de olması bekleniyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın, Soma’nın ardından yapılması yapılanlanan değişiklikler konusunda sunum yapacağı belirtiliyor.

Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın sona ermesinin ardından, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, basın toplantısı düzenleyecek ve gazetecilerin sorularını cevaplayacak.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Başbakan "Türkiye’de faizden dolayı yatırımlar çöktüğü zaman vatandaş bunun hesabını Merkez Bankası'na sormaz, bize sorar. Düşüncelerimiz çok açık, nettir. Bu Faiz oranı yüksektir" demişti.

MERKEZ'İN İKİNCİ SINAVI 24 HAZİRAN'DA

Merkez Bankası ikinci kritik sınavını da 24 Haziran'da toplanacak Para Politikası Kurulu toplantısında verecek. Başçı, hükümetin yeterli faiz indirimi yapılmadığı eleştirilerine yanıt verirken, Merkez'in bu yıla ilişkin para ve kur politikasına ilişkin ayrıntılı bir sunum yapacak.

YASAYA İNCE AYAR

Ekonomi kurmayları, 2000 yılından önce hazırlanan Merkez Bankası yasasında değişikliğe gidilebileceğini söylüyor. Amerika'da olduğu gibi fiyat istikrarı kadar istihdam hedefinin de dikkate alınması gerektiği belirtiliyor. Merkez Bankası'nda Kalkınma ve Ekonomi bakanlıkları ile Hazine uzmanlarının da içinde yer aldığı bir PPK modelinin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

MERKEZ'İN 2014 YOL HARİTASI

Merkez Bankası, döviz kuru artışına karşı piyasaları rahatlatacak yedek planını hazırladı. Merkez Bankası'nın B Planı'na göre yurtiçi ve yurtdışındaki risklerin Türkiye ekonomisine etkisi en aza indirilecek.

Bu yıla ilişkin yol haritası şöyle:
-Rezerv opsiyon katsayıları kademeli olarak artacak, zorunlu karşılıklar sadeleştirilecek.
-Kısa vadeli faizlerde oynaklık sıfıra yakın indirilecek.
-Düzenli döviz satım ihalelerine ihtiyaç duyuldukça devam edilecek.
-Kredi büyümesinin tüketiciden ticariye yönlenmesine katkı sağlanacak.
-Fonlama vadesi kısa tutulacak.
-Aracılık maliyetleri azaltılacak.

3 BÜYÜK VİRAJ

Piyasalar yeni haftaya başlarken hafta başında üç kritik viraj önümüzdeki günlerin seyrini belirleyecek gibi gözüküyor. İlk viraj Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın bugün Bakanlar Kurulu'nda yapacağı sunum. Piyasalar sunumdan sonra özellikle hükümet tarafından gelecek açıklamalarda eleştri dozunun düşmesini bekliyor.

YARIN PİYASALARIN GÖZÜ BURADA

Öte yandan piyasalar için ikinci viraj da yarın açıklanacak Mayıs ayı enflasyonu olacak. Mayıs ayında yıllık enflasyonun yüzde 10'u geçerek çift haneyi aşabileceği konuşuluyor.

Üçüncü krtitik viraj ise Avrupa Merkez Bankası kararları olacak. Yarın Avrupa Merkez Bankası'ndan tahvil alımına yönelik olumlu bir karar çıkması durumunda Türkiye'de faiz indirme sürecinin hız kazanabileceği konuşuluyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)