BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBaşçı'dan flaş faiz açıklaması----

Başçı'dan flaş faiz açıklaması

Başçı'dan flaş faiz açıklaması
30 Nisan 2014 - 10:07 www.finansgundem.com

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı faizlerde ölçülü ve kademeli bir indirime gidilebileceğini açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı faizlerde ölçülü ve kademeli bir indirime gidilebileceğini açıkladı. Başçı, 2014 enflasyon hedefini de 1 puan yükselterek yüzde 7.6'ya çıkardıklarını duyurdu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 'Enflasyon Raporu 2014 II’yi basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı. Başçı, konuşmasında faizlerle ilgili önemli bir mesaj vererek, "Bundan sonraki adım faizlerde ölçülü ve kademeli bir indirim olabilir. Faizde indirim yaparsak bunu sıkı duruşu koruyarak yapabiliriz" dedi. 
Başçı, “Bir hafta vadeli fonlama oranı olan yüzde 10 seviyesinde indirim olup olmayacağını konuşacağız” dedi.

Devam� i�in: http://www.cnbce.com/haberler/finans/basci-faiz-indirimini-konusacagiz
Copyright © cnbce.com
Başçı, "Sadece risk primindeki düşüşten dolayı faiz indirimine yer var gibi görünüyor. Bunu seri bir faiz indirimi olarak almamak lazım, zaman vermek doğru değil" dedi.

Başçı, daha önceki Faiz artışı ile ilgili olarak da, "iç ve dış şoklar nedeniyle enflasyonda bozulma gördük. Eğer hiç bir politika tedbiri alınmasaydı, bozulma hızlanarak devam edecekti. Uzun vadeli faizler daha fazla artacaktı. Merkez Bankası mutlaka tedbir almalıydı. Örneğin Şubat’ta karar alınsaydı o zaman daha yüksek faiz artışı yapmak gerekecekti" dedi.

NEDEN PARA GİRDİ?

Başçı, yılın ilk çeyreğinde gelişen ülkelerde ciddi oranda pörtföy çıkışı yaşandığını, ancak yılın ikinci yarısında portföy girişlerinde bir nebze iyileşme görüldüğünü söyledi.

Başçı, bunun üç nedeni olduğunu ve bunların ilkinin ABD Merkez Bankası'nın faiz kararlarında veri hassasiyetinden vazgeçmesi ve sözlü ifadelerini değiştirmesi olduğunu söyledi. İlk faiz artırımlarının ne zaman başlayacağı ve faiz artırımlarının ne zaman gerçekleşeceğinin piyasalarca fiyatlandığını söyleyen Başçı, fiyatlama konusundaki hassasiyetin azalması, ABD uzun vadeli hisselerdeki oynaklığı azalttı bu da gelişen ülkelere yansıdı.

MB Başkanı, Avrupa Merkez Bankası'nın atacağı adımlarla ilgili olduğunu söyledi ve piyasalardaki genişletici adım beklentisinin gelişen ülkelere para akışlarının nedenlerinden biri olduğunu söyledi. Başçı, üçüncü neden olaraksa, parasal sıkılaştırma politikalarında sona gelindiği beklentisinin artması olarak gösterdi.

GÜÇLÜ VE ÖNDEN YÜKLEMELİ SIKILAŞTIRMA

Başçı, Brezilya'nın kademeli olarak ölçülü sıkılaştırma adımları attığını, yakın zamanda sıkılaştırma mesajı vermediğini söylerken, Türkiye'de iki tane güçlü ve önden yüklemeli parasal sıkılaştırmanın yapıldığını söyledi. MB Başkanı, "Türkiye'de iki tane güçlü ve önden yüklemeli parasal sıkılaştırma yapıldı. Bunlardan biri Mayıs ayında diğeri de Ocak ayında görüldü. Bundan sonrası için herhangi bir mesaj verilmedi" diye konuştu.

RİSK PRİMLERİNİN DÜŞMESİ

Başçı, gelişen ülkelerdeki risk primlerinin düşmesinin de para girişinde etkili olduğunu söyledi.

TÜRK LİRASI DEĞERLENDİ

Başçı, Türk Lirası'ndaki değerlenmeyle ilgili de konuştu: "Güçlü parasal sıkışlaştırmanın ve yakın dönemdeki belirsizliklerin sona ermesiyle Türk Lirası bir miktar değer kazandı. Alınan tedbirler, risk primlerindeki iyileşme ve alınan tedbirlerle Türk Lirası'nda tüm vadelerde güçlenme görüyoruz."

KREDİLERİN BÜYÜME HIZININ AZALMASI SAĞLIKLI BİR GELİŞME

Başçı, "Finansal istikrar için en önemli etken kredilerin büyüme hızıdır. BDDK düzenlemeleri sonucunda tüketici kredilerinin büyüme hızı ticari kredilerin büyüme hızına göre daha yavaş bir seyir izlemeye başladı, özellikle Şubat ayından itibaren. Bunu sağlıklı bir gelişme olarak görüyoruz. Kredi kompozisyonu ve üretimi net ihracatı destekleyici yönde bir seyir izliyor şeklinde yorumluyoruz" dedi.

ENFLASYON GÖRÜNÜMÜ

Enflasyon görünmüyle ilgili, "2014'ün ilk çeyreğinde yıllık tüketici fiyat enflasyonun yüzde 8,39, işlenmemiş gıda ve tütün enflasyonunun yüzde 8,51 olduğunu görüyoruz. Yılın ilk çeyreğinde çekirdek enflasyon göstergelerinde belirgin bir artış gözlüyoruz. Nisan ayı itibariyle 24 aylık enflasyon beklentilerinde sınırlı bir etki izledik" dedi.

FAİZ İNDİRİMİ OLABİLİR?

TCMB Başkanı Erdem Başçı, İstanbul'da açıkladığı enflasyon raporunda, parasal sıkılaştırmanın etkisi ile kurdaki oynaklığın azaldığını belirtirken para politikasındaki sıkı duruşun devam edeceğini belirtti.

"İlave bir parasal sıkılaştıma ihtiyacı" görmüyoruz diyen Başçı, "Bundan sonraki adımda fazilerde ölçülü ve kademeli indirim olabilir." mesajı verdi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)