BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBaşçı doları tutamıyor----

Başçı doları tutamıyor

Başçı doları tutamıyor
12 Aralık 2013 - 07:33 www.finansgundem.com

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dolardaki yükselişi frenlemek için reel sektörün kur tahminini eleştirdi

Ağustos sonunda doların 2 TL’yi aşmasıyla Başçı’nın ‘doların belini kırarız. Yılsonunda kur 1.92 olur’ şeklindeki iddialı açıklamasının ardından dolar 2.08 TL ile zirvesini yapmıştı.
Milliyet'in haberine göre, bazı analistler, doların 2 TL’yi taban yaptığını belirtirken, doların yılsonunda 1.92 TL olmasa bile 2 TL’nin altına ineceğini ifade edenler de var.
Merkez bankalarının kur hedefi vermemesi gerektiği konusunda ise herkes hemfikir. Ancak Başçı, aslında piyasaya değil, reel sektöre mesaj verdi. Yabancı kurumların doların yılsonunda 2.2 TL olacağı tahminlerinin yapıldığı bir ortamda Başçı, reel sektörün panik yapmasını engellemek istedi.
Amaç, dolara aşırı talebi engellemekti. Bunu yaparken de büyük bir risk aldı. Çünkü, kur yılsonunda 1.92 TL’ye ulaşamazsa Merkez Bankası’nın kredibilitesi zarar görecek. Başçı ise iddiasını dün de sürdürdü, “Acele etmeyelim, yılsonunu görelim” dedi.

‘2’nin altı olasılığı mevcut’
Banu Kıvcı Tokalı / Halk Yatırım Başekonomist


“Merkez Bankası’nın enflasyon projeksiyonlarıyla her zaman bir kur tahmini var ama bunu hedef olarak sunmayı amaçlamıyordu. O dönemde piyasalardaki belirsizliği azaltmak için dile getirdi, hedef olarak algılandı. Ancak, sonraki gelişmeler kredibilite açısından sıkıntı yarattı. Merkez’in şu anda daha ihtiyatlı davrandığını görüyoruz. Ekonomilerde güçlenme sürüyor, para politikalarında da normalleşme beklentisi hakim. Gelişmekte olan ülkelerde politikalarını buna göre belirleyecek. Merkez de sıkı duruşa geçiyor. Bu amaçla gösterge faiz olarak fonlama faizi olan yüzde 7.75’i takip ediyor. TL’nin önümüzdeki günlerde değer kazanma eğilimi var. 2’nin altı olasılığı mevcut.”

‘2’nin altı zor bir ihtimal’
Gülay Elif Girgin / Şeker Yatırım Başekonomist


“Yılsonunda yüzde 6.8’lik bir enflasyon yaklaşık 2 TL’lik bir kuru gösteriyor. Küresel likidite koşulları da daha belirsiz ve yavaşlamaya başlıyor. Bu nedenle, yılsonunda 2 TL’nin altını zor bir ihtimal olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin de dünyadaki bu yeni koşullara ayak uydurması gerekiyor. Öte yandan Başçı’nın ‘Türkiye portföy akımları olmadan da yoluna devam edebilir’ açıklaması dikkat çekici. Başçı’nın  yeni dönemde bir risk olarak görülen portföy akımlarındaki azalmayı ülkenin daha güçlü bir makroekonomik çerçeveye geçmesi anlamında avantaja dönüştürme yönündeki isteğini tekrarlaması olarak algılıyoruz. Fakat Türkiye’nin yapısı nedeniyle cari açıktaki gerileme bize büyüme de zayıflık getirme riskini taşıyor.”
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kk12 Aralık 2013 16:03

    Adam acıkca alamyın 1,92 olacak dedi.Ve bunu soyleyen TCMB baskanı.Simdi sen Bascıyı dınledın reel sektor oalrak acıgını kapamadın ve kur oldu 2,04.Kim verecek bu zararın hesabını.birde su var.Sen sozle yonelndırme aracını da kaybettin mi.kaybettin.Zaten deve gibi neresi dogru ki. cok basıt bırsey soruyoruz senın benchmark faızn kac dıyoruz. o/n fala nyanı cok kısa vadelı.2 saat anlatıp hesap yapman gerekıyor.ardından da bır e ustune ongorulebılr olma ıle ılgılı dıneldıgın nutukta cabası.bu mesela brl de zar da yada ne bılyım herhangı bır ulkede 2 sanıye alıyor.ve bız ongoruluruz.tum bu karısıklıga bır de artık ısmıne de bılemedıgımız 4,5 zk larla ılıskılendırılıyor.kagıt kalem cıksın hesap zamanı.

  • yeşim12 Aralık 2013 12:38

    zaten ben de sans olsa arkadaşım okula başlarken dolar 1.200 idi şimdi 2 nin altına inmiyor okulu mu bıraksam yoksa bitirene kadar 5 e çıkar mı :(