BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBaşbuğ cumhurbaşkanı olabilir mi?----

Başbuğ cumhurbaşkanı olabilir mi?

Başbuğ cumhurbaşkanı olabilir mi?
10 Mart 2014 - 07:36 www.finansgundem.com

İlker Başbuğ'un cumhurbaşkanı adayı olabileceği iddia ediliyor. Peki bu hukuken mümkün mü?

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde, muhalefet tarafından aday gösterilmesi tartışılıyor.

Cezaevinden 26 ay kalan ve önceki gün tahliye edilen Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday gösterilmesi gündeme geldi. Ankara kulislerinde, Cumhurbaşkanı Gül ya da Başbakan Erdoğan'ın adaylığına karşılık, Başbuğ'un CHP ve MHP tarafından aday gösterilip desteklenmesi tartışılıyor.

Ancak Başbuğ hakkında, Ergenekon davasından 'Darbeye teşebbüs' iddiasıyla verilmiş müebbet hapis cezası bulunuyor. Bu karar Ağustos ayına kadar Yargıtay tarafından onaylanırsa Başbuğ aday olamayacak. Mahkemenin gerekçeli kararı henüz yazmaması nedeniyle, Yargıtay sürecinin kısa sürede sonuçlanmayacağı ve Anayasa Mahkemesinin Başbuğ'un tahliye kararında 'Yüce Divanı işaret etmesi' dolayısıyla 'Onay' ihtimali zayıf görülüyor. Anayasa'ya göre bir yıl veya daha fazla hapis cezasından hükümlü olanlar, affa uğrasalar bile Cumhurbaşkanı adayı olamıyor.

20 İMZA İLE

Anayasa uyarınca Cumhurbaşkanı, 40 yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından seçilecek. 5+5 formülü ile iki kez göreve gelebilecek.

Cumhurbaşkanlığına TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi için 20 milletvekilinin yazılı teklifi gerekiyor. Son milletvekili seçimlerinde oy oranı yüzde 10 oyu geçen siyasî partiler de (CHP ve MHP) ortak aday gösterebiliyor.
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)