BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankasını kurtarıp Boğaz'a dalacak!----

Bankasını kurtarıp Boğaz'a dalacak!

Bankasını kurtarıp Boğaz'a dalacak!
11 Kasım 2015 - 07:25 www.finansgundem.com

Yunanistan’ın en büyük bankalarından olan ve Avrupa Merkez Bankası’nın sermaye uyarısı yaptığı Pire Bankası’nın CEO’su başaracağına inanıyor

Yunanistan’da yaşanan mali krizden en çok etkilenen kuruluşlardan biri olan Pire Bankası (Piraeus Bank), şu sıralar zor bir dönemden geçiyor. Avrupa Merkez Bankası, bankanın yapısının güçlendirilmesi gerektiği yolunda uyarıda bulunurken, bunu gerçekleştirememesi halinde “tam kamulaştırma” tehdidiyle karşı karşıya kalacak. Nitekim bankanın üçte ikisi, kamu fonlarının elinde bulunuyor.

Bankanın 2013 yılında CEO’luğuna getirilen, daha önce de Türkiye’de Finansbank’ı elinde bulunduran “National Bank of Greece”in (NBG) Başkan Yardımcısı olan Anthimos Thomopoulos, bu zor görevin altından kalkmaya çalışıyor. NBG’de Başkan Yardımcısı iken Finansbank’ın satın alınmasına öncülük ederek, şu sıralar kaynak sorunlarına çözüm bulmaya çalışan NBG’ye bir anlamda güçlü enstrümanlar kazandıran Thomopoulos, “Şayet Pire Bankası’nın ihtiyacı olan kaynağı bulabilir ve NBG de Türkiye’deki iştirakini satarak bu problemini çözebilirse, her iki bankanın da dağılmasını önlemiş olacağım” diyor.

Kendinden emin

Açık denizlerde yüzmeyi seven, Londra’da bilgisayar eğitimi gören Thomopoulos, Avrupa Merkez Bankası’nın direktifi üzerine, bankanın sermaye açığını kapatarak, sağlamlaştırmak amacıyla yıl sonuna kadar yatırımcılardan tam 4.9 milyar euro kaynak sağlamak zorunda. Aksi halde banka, tamamen kamulaştırılacak. Üstelik de bu miktar, bankanın piyasa değeri olan 350 milyon euro’nun neredeyse 14 katına denk geliyor.

Thomopoulos, bunu başaracağına emin olduğunu söylerken, “Krizle boğuşan diğer yöneticilere göre bu konuda çok daha iyimserim” diyor. En önemli amacıysa, bankayı, yatırımcıların tercih edeceği kuvvetli ve cazip bir hale getirmek. Çünkü NBG’nin Finansbank’ı almasının, bu bankayı cazip hale getirdiğine inanıyor.

Konuşmayı seviyor

Bankanın bugüne kadar kötü yönetilmiş olması, takipteki borç oranının yüksekliği, Pire Bankası’nın en önemli sorunları arasında. Ayrıca banka, Güney Kıbrıs’ın yaşadığı krizde “Kıbrıs Bankası”, “Cyprus Popular Bank” (CPB) ve “Elliniki Bank”a (Yunan Bankası) ait tüm şubeleri, mevduat ve kredileriyle birlikte almak zorunda bırakılmıştı. Bu operasyonun maliyetinin, yaklaşık olarak 25 milyar euro olduğun belirtiliyor.

Tüm bu söylediklerini başardıktan sonra, gelecek yaz, İstanbul’da düzenlenecek 6.5 kilometrelik “Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı”na katılmayı planlayan 54 yaşındaki Anthimos Thomopoulos, konuşmayı ve kendisinden bahsetmeyi çok seviyor. Onunla geçtiğimiz aylarda görüşen bir yatırım bankacısı, “Sürekli olarak kendisinden bahsetmeye, övmeye bayılıyor. Özgüveni çok yüksek ve kendisiyle ciddi bir konuyu konuşabilmek büyük sorun. Çünkü sürekli ‘poz vermeye’ çalışıyor” eleştirisini getiriyor. 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)