BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalar finteklere karşı savaşı kaybediyor----

Bankalar finteklere karşı savaşı kaybediyor

Bankalar finteklere karşı savaşı kaybediyor
20 Eylül 2021 - 18:13 www.finansgundem.com

Bankalar fintek şirketlerine karşı mücadelelerini sürdürse de, fintek şirketlerinin getirileri güçlü kalmaya devam ediyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Goldman Sachs’ın GreenSky’ı satın almak için gerçekleştirdiği anlaşma, banka dışı bir kredi kurumunun bankacılık alanına geçişinin son örneği oldu. Ancak yatırımcıların bankaların zaferini kutlaması için henüz çok erken. Bazı fintek kredi kurumları bankalaşma süreci içinde. Her iki model de şimdilerde yatırımcılar için iyi sonuçlar veriyor. Ev geliştirme kredileri sağlayan GreenSky’ın Goldman Sachs tarafından satın alınması, banka dışı kredi kurumlarından gelen benzer hamlelerin sonuncusu oldu.

Bazı önde gelen dijital kredi şirketleri işbirlikleriyle, fonlama turlarıyla yola çıktı ve şimdi bankacılık modellerine yöneliyor. Wall Street Journal’ın haberine göre LendingClub, Radius Bankcorp’u satın alarak bir Banka haline geldi. SoFi Technologies de bankalaşma hedefine doğru ilerliyor. Dev fintek şirketi Square ise şirketlere kredi vermesine imkan tanıyacak olan bankacılık lisansını elde etmeyi başardı. LendingClub banka satın alım anlaşmasının tamamlanmasının ardından sert bir ralli yaşadı.

Sağlanan mevduatlar ise krediler konusunda fon sağlayacak. Şirketin hisseleri 2021 yılında iki katın üzerinde yükseliş gösterdi. Benzer bir şekilde Goldman Sachs tarafından satın alınan GreenSky da kredilerde fon sağlamak için bankanın mevduatlarını kullanacak ve tamamen tüketici ve satıcı ilişkileri ile yeni ürünlere odaklanabilecek. Bu durum ise ‘şimdi al sonra öde’ (BNPL) alanı hızla büyürken kilit önem taşıyor. GreenSky’ın hisseleri de anlaşmanın açıklanmasının ardından %53 yükseldi.

Tüm bunlar bankaların kredi alanında tek kaynak olduğunun kanıtı olarak görülüyor. Washington’ın bankalar üzerinde uyguladığı stres testleri de kredi risklerini minimumda tutuyor. Ancak tüm hikaye burada bitmiyor. Örneğin BNPL hizmeti sağlayıcısı Affirm oldukça kapsamlı, uzun vadeli alışveriş kredileri sağlıyor. Bunu ise işbirliği kurduğu bankalar aracılığıyla yapıyor. Ancak kendisi bir banka olmayan fintek şirketi hizmetlerini sunmak için bankalara ihtiyaç duyuyor olsa da, şirketin hisseleri ocak ayındaki halka arzından bu yana iki katın üzerinde yükseliş gösterdi.

Benzer bir şekilde yapay zekayla kredi hizmetleri sunan Upstart Holdings’in hisseleri de bu yıl yedi kat artış gösterdi. Şirketin işbirliği kurduğu bankalar ve yatırımcılar aracılığıyla sağladığı kredilerin hacminde de yükseliş görüldü. GreenSky’ın hisseleri Goldman Sachs anlaşmasının açıklanmasından önceki yılda %70 yükseldi.

S&P Composite 1500 endeksinde yer alan bankalar ise yıl başından bu yana %25 yükseldi. İlerleyen dönemlerde bankalar bazı itici güçlerden avantaj sağlayabilir. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre faiz oranları yükselmeye başlasa bile mevduatların bir süre daha ucuz kalması bekleniyor. Kredi maliyetleri normal seviyelere yükselirken, kayıplar kredilerdeki net getirileri silebilir ve dışardan bir partnerle herhangi bir ekonomik ilişki kurmanın çekiciliğini azaltabilir.

Ancak aynı zamanda kredi kayıplarını minimumda tutmayı başaran herhangi bir teknoloji partneri de bankalar ve yatırımcılar için çok daha değerli hale gelebilir. Bu durumda bankalar da işbirliği maliyetlerini anlamlı kılan bir kredi büyümesine erişebilir. Yine de izlenmesi gereken düzenlemelere dair bazı faktörler var. Bunlardan bir tanesi bir partner eşliğinde kredi sağlamayı zorlaştıracak kuralların getirilmesi olabilir. Aynı zamanda düzenleyicilerin fintek şirketlerine yönelik bakış açısı da izleniyor.

Bu esnada mortgage alanında da yeni sermaye yükümlülükleri öneriliyor. Bankalar finteklerle olan mücadelelerinde bazı zaferler kazanmış olabilir ancak savaş henüz bitmedi. Yine de tüketiciler iyi durumda olduğu takdirde her iki tarafın da kazanma şansı var.

İklim değişikliği fonları ne kadar çevreci?

 

Bankalarda toparlanma sürüyor

 

Özel sermaye bu yıl piyasalara damga vuracak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)