BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankacılık krizi kapıda----

Bankacılık krizi kapıda

Bankacılık krizi kapıda
29 Mayıs 2021 - 09:57 www.finansgundem.com

Avrupa ve ABD’nin ağır ambargo uyguladığı Rusya’da ekonomik sorunlar büyüyor. CMASP, Nisan 2022’ye kadar Rusya’da bankacılık krizi öngörüyor

Makroekonomik Analiz ve Kısa Vadeli Tahmin Merkezi (CMASP) Rusya’da gelecek yılın nisan ayında banka krizinin başlayacağı konusunda uyardı. Merkez, geçtiğimiz yılın aralık ayında bankacılık sektörünün yaşayacağı krizin Kasım 2021’de bekleneceğini öngördüğü raporu revize ederek bu sonuca ulaştığını ifade etti. Bankacılık sektöründe fark edilen bir dizi göstergenin krizin risklerine işaret ettiğinin belirtildiği CMASP raporunda, ilk olarak Rusya’da işsizlik seviyelerinin bir türlü kriz öncesi seviyelere ulaşamamasına işaret edilirken, son altı aydır resmi istatistiklere göre düşmesine rağmen hala nispeten yüksek bir seviyede olduğu açıklandı.

SORUNLU KREDİLER ARTIYOR
Bankacılık sektöründe krize neden olacak ikinci büyük nedenin de rublenin dolar karşısında değer kazanmasına rağmen zaten Rusya’nın düşük düzeyde seyreden döviz borcu nedeniyle kurumsal borçluların ödeme gücü açısından olumsuz sonuçlar yaratacağının belirtildiği CMASP raporunda, bu durumun fiyat rekabetlerinde ve ihracat işlemlerinde Rusya için sorun olacağına işaret edildi.

Uzmanlar, Rusya’da bankacılık sektöründe faaliyet gösteren finans kurumlarının sorunlu varlıklarının yüzde 10’un üzerinde büyümesi nedeniyle krizin ortaya çıkacağını tahmin ederken, sektörde yaşanacak krizin sadece bankalar düzeyinde kalabileceğini de düşünüyor.

CMASP bankacılık uzmanı Oleg Solntsev, sıradan vatandaşların bankacılık krizini hissedemeyebileceğine işaret ederken, bankacılıkta oluşan kriz risklerini durdurmak için hükümete politika faizlerinin artışını ertelemeyi ve ekonomiyi canlandıracak bütçe harcamalarına yönlenmesini önerdi.

Bu arada, Rusya Merkez Bankası son dönemde hemen hemen her hafta bir bankanın lisansını iptal ediyor.

Akben: Bankacılık sektörü finansal şoklara karşı dayanıklı

Bankacılık sektörü güçlü görünümünü koruyor

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)