BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBanka müdürlerinden Bakan Nebati'ye "Sistematik risk yaratıldı" uyarısı----

Banka müdürlerinden Bakan Nebati'ye "Sistematik risk yaratıldı" uyarısı

Banka müdürlerinden Bakan Nebati'ye Sistematik risk yaratıldı uyarısı
25 Ekim 2022 - 12:53 www.finansgundem.com

Banka genel müdürleri, dün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile bir araya geldi. Banka müdürleri, Bakan Nebati’ye ‘sistemik risk yaratıldığı’ uyarısında bulundu.

Banka genel müdürleri, dün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile bir araya geldi. Dünya'dan Şebnem Turhan'ın  Menkul kıymet tutma zorunluluğu nedeniyle yaşanılan sıkıntılara dikkat çekilen görüşme hakkındaki yazısı şu şekilde:

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dün banka genel müdürleriyle bir araya geldi. Güncel gelişmelerin ve özellikle makroihtiyati önlemlerle getirilen menkul kıymet tutma zorunluluğunun ele alındığı toplantıya Bankacılık BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben de katıldığı öğrenildi. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun toplantıda bulunmaması ise dikkat çekti.  

'SİSTEMİK RİSK YARATILDI'

Kaynaklardan edinilen bilgiye göre, banka genel müdürleri menkul kıymet tutma zorunluluğu nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları dile getirirken, Bakan Nebati’ye ‘sistemik risk yaratıldığı’ uyarısı yapıldı.

Toplantıda Banka genel müdürleri yüksek enflasyon ortamında düşük faizli Hazine kağıtlarını bilançoda tutmanın riskine dikkat çektiği ve uygulanan politikanın sürdürülebilirliğinin belirsiz olduğunu paylaştı.

Kaynakların verdiği bilgiye göre; banka genel müdürleri Bakan Nebati'ye ayrıca TL mevduat çekmenin politika faizindeki indirimlerle daha da güçleştiğini aktarırken, KKM’nin faizinde de düşüş yaşanmasının yatırımcıyı bu enstrümanda tutmayı zorlaştırdığını iletti.  

TAHVİL TUTMA ZORUNLULUĞU

BDDK’nın ve Merkez Bankası’nın aldığı makroihtiyati önlemler tahvil faizlerinde sert düşüşe neden olmuştu. Alınan kararların başında bankaların yabancı para mevduatın yüzde 5’ine kadar tahvil tutulması zorunluluğu geliyor. Bankalar yeni yıldan itibaren TL mevduat oranı yüzde 50 ve yüzde 60’ın altında kalırsa ilave 2 ve 7 puan tahvil tutma yükümlülüğü altındalar.

Ayrıca KOBİ, esnaf, mali kesim, KİT, tarım, ihracat ve yatırım kredileri, kurumsal kredi kartları hariç kullandırılan ticari kredilerin yüzde 30’u oranında tahvil tutma şartı bulunuyor. Temmuz-aralık arasında söz konusu kredilerin stok tutarının artış oranı yüzde 10’u aşarsa, aşan tutan kadar tahvil tutulması gerekiyor. Bunun yanı sıra kullandırılan ticari kredi faizi referans oranının 1,4 katını aşarsa yüzde 20, 1,8 katını aşarsa yüzde 90 tahvil tutma şartı var.

Nebati'den kaynağı belirsiz para açıklaması: Tümü meşru

 

Bakan Nebati: Türkiye'nin Rusya ile ilişkileri yasal

 

Nebati, Riyad'daki 6. Gelecek Yatırım Girişimi Konferansı'na katılacak

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • db25 Ekim 2022 16:43

    Usd borçlanmamız artıyor, usd ı tutacağız diye borçla alınan usd bozduruluyor. Birgün bu paraları ödeyeceksiniz! Millette güvenmiyor ki Haziran da bunfilm biter! Anlayana!

  • halkın sesi25 Ekim 2022 16:13

    Öyleyse açıklayın bizde bilelim ülkemiize bir zararı var mı öğrenelim