BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBakan Bolat: Katar’ın Türkiye’deki yatırımları 20 milyar doları aştı----

Bakan Bolat: Katar’ın Türkiye’deki yatırımları 20 milyar doları aştı

Bakan Bolat: Katar’ın Türkiye’deki yatırımları 20 milyar doları aştı
02 Ekim 2023 - 14:20 www.finansgundem.com

Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye ve Katar’ın yapacak birçok önemli projesi ve iş birliği olduğunu vurgulayarak, “Katar’ın Türkiye’deki yatırımları 20 milyar doları aşmış durumda" dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Katar'ın başkenti Doha'da Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonunda düzenlenen Ticaret Heyeti programına katıldı. Programda yaptığı konuşmada, iki ülke arasında yakın zamanda ortak ekonomi ve ticaret anlaşması imzaladıklarını dile getiren Ticaret Bakanı Bolat, “Aramızdaki ticaret ve yatırım ilişkilerindeki birçok engelleri ortadan kaldıracak ve kısa bir süre sonra inşallah bu yıl bitmeden yürürlüğe girecek. Bu anlaşmayla beraber şu anda 2.3 milyar dolar olan karşılıklı ticaretimizin daha da artacağına inanıyoruz. Yatırımlar inşallah daha da artacak. Türkiye’den Katar’a ciddi yatırımlar var. 727 Türk firması Katar’da iş yapıyorlar. 220 Katar şirketi Türkiye’de önemli projelere imza attılar. Katar’ın Türkiye’deki yatırımları 20 milyar doları aşmış durumda” dedi.

Türk müteahhitlerinin de Katar’ın alt ve üst yapısının gelişmesinde büyük projelere imza attığını ve 18, 19 milyar dolarlık hizmeti başarıyla tamamladıklarını hatırlattı.

“Şimdi amacımız üçünü ülkelerde birlikte işler yapmak” diyen Bolat, Kalkınma Yolu Projesi’ne de değindi. Bolat, Expo’da bahçeciliğin ana vatanı mottosuyla yer aldıklarını ve Türkiye’nin çevre hassasiyetlerini, sıfır atıktaki uygulamalarını göstereceklerini dile getirdi.

TÜRKİYE VE KATAR STRATEJİK ORTAK

Ticaret Bakanı Ömer Bolat yaptığı açılış konuşmasında, Katar’ın yanında olduklarını göstermek ve Türkiye pavilyonunu açmayla Türkiye’yi tanıtmak gayesinde olduklarını belirtti. 150 kişilik bir heyetle geldiklerini belirten Bakan Bolat, “Yeşil Expo dünya çapında prestijli bir organizasyon biz Türkiye olarak 37’nci defa katılıyoruz. 6 ay boyunca da burada olacağız. Türkiye’den yine çok sayıda katılımcılar expoyu görmeye gelecekler. Bu da bizim Katar’la ilişkilere verdiğimiz önemi gösteriyor. Türkiye’yle Katar sadece dost, komşu, kardeş ülke değil aynı zamanda stratejik ortaklar. Liderlerimizin önderliğinde mükemmel düzeydeki siyasi ilişkilerimizi son yıllarda ekonomi, ticaret, yatırım ve müteahhitlik hizmetleri ve turizm alanında ve üçüncü ülkeler de ortak projeler alanında çok ilerlettik” ifadelerini kullandı.

FUARI 6 AYDA 3 MİLYON KİŞİ ZİYARET EDECEK

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Son yıllarda ticaretimiz hızlı bir şekilde gelişiyor. Geçen yıl 5 bin 50 firmamız Katar’a 1 buçuk milyar dolarlık ihracat yaptı. 27 sektörümüzün tamamı Katar’a ihracatı gerçekleştirdi. Geçen yıl 18 sektörümüzün ihracatlarında artış sağladık. İhracatımız savunma ve havacılık sektöründe 290 milyon dolara, mobilya sektörümüzde 117 milyon dolara, elektrik elektronik sektöründe de 124 milyon dolara ulaştı. Makine, elektrik, mücevherat ve değerli metal eşyaları ile otomotiv sektöründe çok ciddi fırsatların olduğunu gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.

Gültepe, kalabalık heyetle Doha’da yer aldıklarını ve açılacak pavilyon hakkında “1.7 milyon metrekarelik alandaki fuarı 6 ayda 3 milyon kişi ziyaret edecek” dedi.

Bakan Bolat: Katarla yapacak birçok önemli iş birliği ve projelerimiz var

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Expo 2023 Doha kapsamında kurulan Türkiye pavilyonunda basın mensuplarıyla buluştu. Bakan Bolat, “Son 20 yılda büyük bir ekonomik gelişme gösteren, milli gelirini 4,5 kat artırıp 1 trilyon dolara yaklaşan ekonomisiyle dünyanın önemli büyük ekonomileri arasında yer alan, toplam ihracatını 254 milyar dolara ulaştıran Türkiye’mizin, hizmet ihracatını da 100 milyar doların üzerine çıkardık. Mal ve hizmet ihracatı olarak toplam 355 milyar dolarlık bir hacme ulaşan Türkiye’mizin, Katar ile yapacak daha birçok önemli ortaklıkları ve iş birlikleri, projeleri olduğunu memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Türkiye ile Katar arasında, Allah’a şükürler olsun her alanda mükemmel düzeyde ilişkilerimiz var. Siyasi düzeyde liderlerimiz arasındaki büyük muhabbet ve yakınlaşma ve iki ülkenin artık adeta stratejik ortaklar konumunda politikalar üretmesi ve iş birliği yapması çok sevindirici. Siyasi alandaki bu çok güzel gelişme, ekonomi, ticaret, yatırımlar, müteahhitlik hizmetleri ve diğer hizmetler alanında da büyük bir gelişme ve entegrasyonu da beraberinde getirmektedir” dedi.

“BÜYÜK BİR HEYETLE KATILDIK”

Bakan Bolat, Türkiye’nin bu fuarda büyük bir heyetle yer aldığını belirterek, “Ziyaretimizin iki ülke arasındaki ekonomik, ticaret ve yatırım ilişkilerine daha büyük katkılar vereceği inancıyla da Green Expo’nun açılışını vesile kılarak buraya çok büyük bir heyetle katıldık. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bu ziyareti gerçekleştirdik ve başarılı olması için de bütün gücümüzle gayret ettik. Ticaret Bakanlığı olarak ve Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak arkadaşlarımız çok büyük gayret sarf ettiler. Kendilerine ben teşekkür ediyorum. Expo’daki pavilyonumuzda ilk başta Türk bahçesi ile misafirleri karşılıyoruz. İkinci bölümde Türkiye’de tarımın dünü, bugünü ve geleceğini ortaya koyuyoruz. Çevre duyarlılığı, yeşil dönüşüm ortaya koyuyoruz. Pavilyonumuzun üçüncü bölümünde de uğurlama bölümü, orada da misafirlerimize Türkiye’ye özgü hediyelik eşyalar ile tanıştırma, buluşturma fırsatı veriyoruz. Sergi alanımızda da Türk kültürüne özgü performanslar, gösteriler yapılacaktır. İnşallah 6 ay boyunca buradayız” diye konuştu.

“BU ORGANİZASYONLARA 37 DEFA KATILDIK”

Bakan Bolat, Türkiye’nin bu organizasyonlarda 37 kez yer aldığını, 2016’da ise ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, “Bizim burada 150 kişilik Türk heyeti olarak bugün Green Expo’nun açılışında yer almamız hedefimizdi. Bunun yanında da gelen iş insanlarımızla Katar iş insanları arasında biraz sonra yandaki salonda ticaret forumu, iş forumu görüşmeleri yapılacak. Bu iki büyük faaliyetin iki ülke arasında zaten mevcut olan çok sıcak ve ileri düzeydeki başarılı ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesini hızlandıracağına yürekten inanıyoruz. Bu Expo’lar çok önemli. Dünyanın en başarılı en prestijli projelerinden birisi. Biz Türkiye olarak 1851’de başlayan bu Dünya Expo organizasyonlarına 37 defa katılmış bulunuyoruz. 2016 yılında Antalya’da ev sahipliği yaptık. Gerçekten dünya ile entegrasyon anlamında ve ülkelerin kendilerini dünyaya tanıtması anlamında çok başarılı bir çalışma olmuştu. Bugün de açılışını Saygıdeğer Şeyh Temim’in gerçekleştireceği Green Expo’nun Katar için ve dünya için hayırlı sonuçlar vermesini Cenâb-ı Allah’tan niyaz ediyorum” ifadelerini kullandı.

“TİCARET HACMİ 2.3 MİLYAR DOLARA ULAŞTI”

Türkiye ve Katar arasındaki ticaret hacminin 2.3 milyar dolara ulaştığını belirten Bolat, Türk müteahhitlerin Katar’da 190 projeyi başarıyla tamamladığına dikkat çekti. Bakan Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İki ülke arasında ticaret hacmimiz geçen yıl 2.3 milyar dolara ulaştı. Bundan memnuniyet duyuyoruz. Daha da artırmak için iki taraf arasında da büyük bir çaba var. İki ülke hükümetleri arasında yakın zamanda imzalanmış kapsamlı ekonomik ve ticaret ortaklık anlaşmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. İnşallah bu anlaşma iki ülke tarafından onaylandıktan sonra bu yılın sonuna kadar yürürlüğe girmiş olacaktır. Bu anlaşmadan sonra karşılıklı ticaret, yatırım ilişkilerimizin ve hacminin çok daha yukarılara çıkmasını ümit ediyoruz ve inanıyoruz. Bunun yanında Katar’da 727 Türk firması yatırım yapmıştır, burada iş yapmaktadır. Bundan da çok büyük memnuniyet duyuyoruz. Yine Katarlı firmaların Türkiye’de 10 milyar dolar düzeyinde yatırım yapmaları bizi mutlu kılmaktadır. Türkiye ekonomisine olan katkıları için kendilerine müteşekkiriz. Dünya çapında başarılarıyla ve kaliteli sağlam üretimleriyle yer edinen Türk müteahhitlerimizin Katar'da da şu ana kadar 190 projeyi başarıyla tamamlamış olmaları, yaklaşık 19 milyar dolarlık müteahhitlik işlerini başarıyla tamamlamaları bizi çok sevindirmiştir. Siz değerli Katarlılar, Türk müteahhitlerinin eserlerini görüyorsunuz, bundan biz kıvanç duyuyoruz. Bunun yanında Türk savunma şirketleri Katar Bilim ve Teknoloji parkında yer aldılar. Savunma sanayi alanında çok önemli ortaklıklarımız var. Her alanda ilişkilerini stratejik ortaklık düzeyine yükseltmeyi başaran Türkiye ve Katar, savunma sanayi alanında da inşallah çok daha başarılı projeleri tamamlayacaklar. Şu anda zaten birçok yürüyen, ilerleyen proje ortaklıkları var.”

KATAR’A 6 ŞUBAT İÇİN TEŞEKKÜR

Bakan Bolat, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Katar’ın gösterdiği destek için teşekkür ederek, “Türkiye biliyorsunuz 6 Şubat tarihinde, 800 yıl boyunca Anadolu coğrafyasında yaşanan en büyük doğal afeti, deprem felaketini yaşamak durumunda kaldı. 51 bin vatandaşımızın hayatını kaybettiği ve 11 şehrin çok ağır hasar aldığı bu yıkıcı depremin daha ilk anından itibaren Katar Emiri Sayın Şeyh Temim ve Katarlı kardeşlerimizin dayanışmalarını ve desteklerini hiçbir zaman unutmayacağız. Zor dönemde acımızı hafifletme noktasında başta Katar olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden dayanışma ve destek görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Katar Emiri: Kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

 

Erdoğan Katar'a gitti

 

Yılmaz'dan Katar ile sanayi ve enerjide işbirliği mesajı

 

Yılmaz ve Şimşek Katar'a gidiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)