BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBakan Avcı'dan çifte müjde----

Bakan Avcı'dan çifte müjde

Bakan Avcı'dan çifte müjde
13 Mart 2017 - 05:53 www.finansgundem.com

Türk turizmine ciddi rağbet olduğunu belirten Bakan Avcı, Türkiye’ye turist getiren kruvaziyer gemilere yakıt desteği verilmesinin ve kültür - sanat ürünlerinde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesinin gündemde olduğunu söyledi

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Berlin Turizm Fuarı’nda Türkiye’ye ciddi rağbet olduğunu belirterek, “Türkiye ile Almanya arasında tarihi, köklü ilişkiler var. 3-5 günde bozulmaz, konjonktürel siyasi söylem ve eylemlerden hemen olumsuz etkilenmez. Özellikle turizm ilişkileri çok hızlı onarılacak” dedi.

Bakan Avcı, Berlin’de önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’ye turist getiren kruvaziyer gemilere yakıt desteği verilmesi üzerinde çalıştıklarını söyleyen Avcı, kültür ve sanat ürünlerinde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi konusunu da ilk fırsatta Bakanlar Kurulu’na teklif edeceklerini kaydetti. Avcı, söyleşide şu mesajları verdi:

- “Berlin Turizm Fuarı sektörün en çok önem verilen fuarlarından. Türkiye’ye ilgi olağanüstü. Alman turizmciler siyasetteki nahoş uygulamalardan ve söylemlerden bizim kadar rahatsız. Ne yapsak da işleri normale döndürebilsek diyorlar.

- Alman turizmi de ciddi kayıp yaşıyor. Biz iyi olursak onlar da iyi olur. Israrla şu mesajı vermeye çalıştım: Türk - Alman ilişkileri 3 - 5 günde kurulmuş ilişkiler değil. Bir tarihi derinliği var. Dolayısıyla konjonktürel siyasi söylem ve eylemlerden hemen olumsuz etkilenebilecek bir ilişki biçimi değil. Ama tabii ki karşılıklı söylem ve eylemlerimizde özenli olmalıyız.

- Buraya gelirken ilişkilerin geleceğine çok karamsar bakmıyordum ama bu temaslardan ve fuardaki varlığımızın gördüğü rağbetten bu beklentimizin boşa olmadığını gördüm. Özellikle turizm ilişkilerimizin onarılacağına dönük işaretleri çok net aldım. Bu kanaatime bir başka örnek de Rusya ile yaşadıklarımız.

Uçak krizinden sonra ilişkiler her alanda çok ciddi sıkıntılı bir dönem yaşadı. Ama daha sonra sayın Cumhurbaşkanımız ve sayın Putin’in iradeleriyle çok kısa zamanda toparlandı ve şimdi daha iyi olacak bir noktaya doğru gelişiyor. Benzer bir şeyi, Rusya kadar da kötü değil ama burada da görüyorum.

Komşunu da al, gel

- Turizmde 2017’yi inşallah kayıpsız kapatırız. Rusya pazarında çok olumlu şeyler geliyor. 2015’ten bile iyi olabilir. Burada Alman veya Avrupa kamuoyu bazı olaylar karşısında hiç beklemediğiniz tepkiler gösteriyor.

Türkiye hakkında yaygınlaştırılan birtakım dezenformasyonlar veya insanların zihninde soru işarete uyandıracak söylemler etkili olabiliyor. Ne yapmak gerekir? Üzerine üzerine gitmek gerekir. İşte fuarda yaptığımız da bu. Ama yine de temkinli olmak lazım. Sonra, beklentileri çok yüksek tutup sonra kısmi başarılarımızı bile küçümsemeye kalkıyoruz.

- Cumhurbaşkanımız Külliye’de turizmcilerle yaptığı toplantıda Avrupa’da yaşayan 5 milyon Türk’e, “Türkiye’ye gelin, tatilinizi geçirin, komşularınızı, iş arkadaşlarınızı alarak gelin, düğün derneğinizi Türkiye’de yapın” derken, gelmelerini teşvik ediyor. Bu onların ilişkilerine de yansır. Komşuya yarım ağızla da olsa, “Türkiye’ye gidiyorum, gel seni de götüreyim” demesi emin olun bizim duvarlara astığımız pek çok afişten etkili olur.”

İPEK YOLU TURİZMİ

- “İpek Yolu üzerinde turizmin canlandırılması ve bunun için farklı alanlarda yeni projeler için BM, Dünya Turizm Örgütü’nün bir projesi var. İpek Yolu konusunda Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ile oluşturduğumuz bir proje var. Kazakistan ve Kırgızistan’ın Çin’le oluşturduğu başka bir proje daha var. Anadolu’daki kervansarayların proje için restorasyonu bakımından nasıl bir önem arz ettiğini anlattık.

- Yabancılara kendimizi anlatma konusunda ciddi eksiğimiz var. Bütçemizi söylersem hepimiz mahcup oluruz. Bir mukayese olsun diye kıskandığım için değil. Milli eğitim Bakanlığı’nın toplam bütçe içindeki payı yüzde 20’dir. Olağanüstü güzel bir gelişmedir. 10 senedir MEB bütçesi milli bütçenin en üstünde yer alır. Buna karşılık Kültür Turizm Bakanlığı’nın aldığı pay binde 55’tir. Geçen sene binde 49’du. Önümüzdeki yıl yüzde 1’e çıkması için çabalıyoruz. Bu yıl 112 fuara katılıyoruz. Büyüklüğüne göre sektör için önemine göre tanıtım bütçemizi paylaştırıyoruz.

- Milli Kültür Şurası’nın en önemli konusu kültür ve sanata ayrılan bütçenin artırılması ve KDV’lerin düşürülmesi. Bu konuyu Bakanlar Kurulu’na sunacağız.

- Kur artışından turizmciler olumlu etkileniyor. Kredi borçlarının yeniden yapılandırılması, ecrimisil ödemelerinin taksitlendirilmesi, ötelenmesi gibi pek çok talebi yerine getirdik. Uçaklara yakıt desteği veriyoruz. 14 havaalanına inişte uyguluyoruz. Kruvaziyer işletmecileri de istiyor. Onu değerlendiriyoruz. Otobüsler asgari sayıyı tutturamıyor. 150 kişi getirmesi gerekir.

- Turizmcilerden en çok duyduğum şikayet işlerin ne kadar yavaş yürüdüğü... Cumhurbaşkanlığı sistemini en önemli özelliği hızlı ve etkin yönetim sağlamaksa ki öyle, bundan en çok turizmciler yararlanacaklar.

FETÖ’cüler uykuda

- Avcı şunlara da değindi: “Almanya’ya, Hollanda’ya kaçmış olan FETÖ’cülerin daha önce burada yerleşik, uykuda olan örgüt üyelerinin, çok sistemli ve Türkiye’deki geçmiş uygulamalarından da bildiğimiz türden faaliyetler içinde oldukları görülüyor. Etkili oluyorlar. Özellikle medya üzerinde. Zaten öteden beri biliyorsunuz kullandıkları çeşitli yöntemler var. Mesela bundan 30 sene önce TUİ’nin yönetim kurulunda olan bir ismin bir mülakatını okumuştum. Çok ilişkileri bozacak türden sözler söylemiş. Önyargılı ve başka bir hesabı olduğunu düşündüren kötücül ifadeleri olan bir adam. Bir şey dikkatimi çekti. Soru soran diyor ki yarın Berlin fuarı için tür Kültür Turizm Bakanı Avcı da gelecek… Nabi Avcı diye sormuyor. Ancak FETÖ’cülerin kendi açılarından çizebilecekleri bir biyografi ile soruya giriyor adam.” (Milliyet / Fehim Genç)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)