BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBakan Albayrak'tan uyarı: İstanbul elektriksiz kalır----

Bakan Albayrak'tan uyarı: İstanbul elektriksiz kalır

Bakan Albayrak'tan uyarı: İstanbul elektriksiz kalır
04 Temmuz 2016 - 08:35 www.finansgundem.com

Enerji Bakanı Albayrak, yatırımlar gerçekleşmezse İstanbul'un elektriksiz kalabileceğini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Çin seyahati dönüşünde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Önümüzdeki dönemde yatırımlar gerçekleşmezse İstanbul'un elektriksiz kalabileceğini söyleyen Albayrak, şöyle konuştu: "Marmara Bölgesi Türkiye'nin elektriğinin üçte birini tüketiyor. Nüfus ve sanayi açısından hayati bir yer. Bölgenin elektriğini Anadolu'dan taşıyoruz. Karadeniz'den İstanbul'a elektrik getiriyoruz. İletim hattında kayıplar ve maliyet yükü gibi birçok risk üstleniyoruz. Bu işin hiç şakası yok, bu milli bir mesele. Türkiye olarak şunu görmemiz ve karar vermemiz gerekiyor. Marmara Bölgesi'nde baz yükü ihtiyacını karşılamak için enerji yatırımı yapacağız. Nasıl yapacağız? Ya gazdan, ya ithal kömürden ya da yerli kömürden… Ama cari açık ve istihdam açısından bunu yerli kaynakla yapmak istiyoruz. 'O yatırıma karşısınız, buna karşısınız' diye bir şey yok. Kimse kusura bakmasın. Elektrikte bir sıkıntı olduğunda vatandaş bize soracak. 'Niye ondan, niye bundan yapmadın' demeyecek. Bu yatırımları önümüzdeki 3-5 yılda hayata geçirmezsek yarın bir gün elektrik kesintileri başlayacak."

"AKŞAM 8'DE UYUYUN" DİYEMEYİZ
Burada yenilenebilir enerjinin bir alternatif olup olamayacağına yönelik sorulara da bakan Albayrak, şöyle yanıt verdi:
"Yenilenebilir enerjide verimlilik oranları çok düşük. Depolanamadığı için kısa vadede baz üretim enerjisi olmayacak. '3 bin megavat nükleer santral yapacağınıza, güneş santrali yapın' diyorlar. Bu birçok açıdan olmaz. Birincisi güneş santralinin verimliliği yüzde 18, nükleerin yüzde 92. Ayrıca nükleerde 7/24 enerji üretiliyor. Elektriğe her zaman ihtiyacımız var. Vatandaşa 'Akşam güneş battı, elektrikleri kesiyorum, haydi herkes yatsın, uyusun' diyemeyiz. Yenilenebilir enerjideki alternatifleri takip edeceğiz. Ama bu enerji vagon olarak değil, lokomotif olarak kullanılacak." Yenilenebilir enerjide saha birleştirilmesi konusunda EPDK, TEİAŞ ve TEDAŞ'ın çalışmalar yaptığını anlatan Albayrak, "Bu zaman alacak bir husus. Ülke olarak bir kuruşumuz kıymetli. Verimliliği yükselten bir sisteme geçmeliyiz" dedi.

İKİNCİ NÜKLEERDE TAKVİM YILSONUNA ÇIKACAK
Pekin'de Çin Ulusal Enerji İdaresi Direktörü Nur Bekri ile imzalanan nükleer enerji alanındaki mutabakat zaptını da değerlendiren Albayrak, "Çin'in milli nükleer teknoloji şirketi SNPTC ile ABD'li Westinghouse'un ortak projesi var. İyi niyet protokolü imzaladık. Sinop'ta yapılacak ikinci nükleer santral için Japon Mitsubishi ve Fransız Areva ortaklığıyla anlaşma yapılmıştı. Doğudan batıya kadar bütün ülkelerle nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması noktasında çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türkiye'nin bu konudaki altyapısını geliştirmeye yönelik çalışmalarımız da sürüyor" açıklamasında bulundu. Peki üçüncü nükleer santralin yeri neresi olacak? Güvenlik, suya yakınlık, zemin etütleri, depremsellik gibi birçok kritere baktıklarını söylen Albayrak, "Çalışmalar bitmedi. Farklı bölgeler üzerinde çalışıyoruz" dedi.
Bakan Albayrak'a Çin ürünleri ve kalite sorununa ilişkin bir soru da yöneltildi. Albayrak, şöyle konuştu: "Doğu felsefesini iyi okumak lazım. Japonya'da böyle bir algı vardı. Onlar İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra teknoloji anlamında kendilerini geliştiip, markalar oluşturdu. Ardından Güney Kore'de de belli bir süreç oldu. İki ülke de teknolojik devrim gerçekleştirdi. Sony, Samsung, Hyundai gibi markalar oluşturdu. Çin'de bu yolculuğa aynı şekilde başladı. Bakın bugün Huawei markasına... Doğu ülkeleri artık markalaşmaya, kaliteyi artırmaya, sektörel anlamda dünyada yer sahibi olmaya başladı." İkinci nükleer santralin planlandığı şekilde ilerlediğini anlatan Albayrak, "Japon bakanla G20 toplantısında görüştük. Proje şirketi ve ortaklar sözleşmesinin hedeflenen bir yıllık süreden daha erken bitirilmesi için bu yılsonuna kadar takvim belirledik. İnşallah bu yılsonuna kadar detaylar belli olacak" dedi. Nükleerde yerlilik oranlarını önemsediklerini söyleyen Albayrak, birinci, ikinci ve üçüncü de bunu artırarak devam ettireceklerini vurguladı. Türkiye'nin artık kabını yırttığını söyleyen Albayrak, "Birileri yapıyorsa biz de en iyisini yaparız. İşadamı portföyümüz, Ar-Ge altyapımız, yetişmiş insan gücümüz var. Meclis'te Kore örneğini verdim. Nükleer yolculuğuna 1956'da Kore ile birlikte çıktık. Sonra biz 60 yıl geri kaldık. Kore 2000'lerin başında bu teknolojiyi kendi ürettiği bir noktaya geldi. Türkiye bunları fazlasıyla yerine getirebilecek kapasitede bir ülke" diye konuştu.

İSTANBUL'A İKİNCİ ANA OMURGA
Enerji Bakanlığı'nda seferberlik ilan ettiklerini söyleyen Albayrak, sıkıntı yaşanmaması için tedbirler almaya çalıştıklarını anlattı. Albayrak, "İkinci ana omurgayı oluşturmaya çalışıyoruz. Kuzey Anadolu omurgasını devreye almak zorundayız. Güneyden geçen hat eski. Enerji hayat demek, enerji olmazsa hayat durur. Bunu durdurma lüksümüz yok. İletim hatlarının altyapısının iyileştirilmesi ve acil olarak da üretim altyapısının oluşturulmasını sağlamalıyız" dedi.

VAKIFLAR YERLİ KÖMÜRE KARŞI
Yerli kömür için önümüzdeki dönemde ihalelere çıkılacak. Bakan Albayrak, 7 milyar tondan fazla kalorilik değeri eskilerden daha verimli yeni rezerv bulduklarını belirterek, şunları anlattı: "Afşin'de 1.100, Konya-Karapınar, Soma, Çayırhan-Dinar'da 2.000 kalori civarında. 'Dünya temiz enerjiye gidiyor biz hâlâ kömür diyoruz' denilebilir. Dünyada kömür payı yüzde 35-40'larda. Bizde 13'lerde. Rezervlerimizi dahi kullanamıyoruz. Bir kesim çıkıyor, 'yerli kömüre karşıyız' diyor. Bakıyorsunuz, bunların arkasından bazı vakıflar, onların arkasında da bazı ülkeler çıkıyor. O ülkelerin firmaları veya siyasi temsilcileri bize gelip 'Sayın bakan ithal kömür santrali için bize izin verin' diyor. Bu oyunu görmemiz gerekir."

4-5 BİN MEGAVAT KÖMÜR SANTRALİ
Yeni kömür yatırımlarında öncelikli konunun çalışma şartları ve işçi güvenliği olduğunu anlatan Bakan Albayrak, "Verimlilik, iş güvenliği ve istihdam kapasitesinin artırılması. Bu çerçeveden bakıyoruz. Hedefimiz inşallah 4-5 bin megavat kömür santralini hayata geçirmek. Öncelikle çalışmaları tamamlanan sahaları özelleştireceğiz. Kaybedecek bir dakikamız yok. Bizim 7 gün 24 saat ve 365 gün 6 saat vatandaşımıza güvenli elektrik sunmamız gerekiyor" diye konuştu. Yatırımları devletin kasasından bir kuruş çıkmadan yaptıklarını vurgulayan Albayrak, şöyle devam etti: "Hazine garantisi vermiyoruz. Devletin borçluluğunu artırmıyoruz. Kömür sahalarına yatırımlar en uygun, makul maliyetten yapılacak. Biz onayları alınmış, yatırıma hazır hale getirilmiş sahalar hazırlayalım ki, ihaleden sonra hemen yatırıma başlanılsın. Üretim başlasın, istihdam sağlansın istiyoruz."

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)