BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBağdat ile 'Başika' mutabakatı----

Bağdat ile 'Başika' mutabakatı

Bağdat ile 'Başika' mutabakatı
09 Aralık 2015 - 06:48 www.finansgundem.com

Dışişleri Bakanlığı, Başika kampına ilişkin olarak ‘Irak’la sağlanacak mutabakata göre hareket edileceğini bildirdi

Türkiye ile Irak arasında krize neden olan TSK’nın Musul yakınındaki Başika kampına kuvvet sevki konusunun TSK’nın vereceği eğitim faaliyetiyle ilgili iki ülke arasında mutabakat oluşturulması yoluyla çözüme kavuşuturulması arayışı içine girildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Irak’la olan yakın ilişkilerimiz ve bu ülkenin DEAŞ’la verdiği mücadeleye sunmakta olduğumuz katkılar çerçevesinde bu konunun iki ülke Milli Savunma Bakanları arasında ele alınması ve Başika’da ülkemizce Iraklı gönüllülerin eğitimi için yürütülen faaliyet, burada bulunan personelimizin sayısı ve görevleri konusunda sağlanacak mutabakata göre askeri personel sayısının artışı veya indirimi konusunda gerekli düzenlemenin yapılması öngörülmektedir” denildi. TSK; Musul yakınındaki Başika’daki eğitim kampının güvenliği için asker sayısını artırmış ve bölgeye tank göndermişti. 

‘İyi komşuluk prensibi’

Bunun üzerine Irak Başbakanı Haydar İbadi, asker sevkini “egemenliğin ihlali ve iyi komşuluk ilişkisi prensiplerine aykırı” olarak nitelendirmişti. İbadi’nin ofisinden 6 Aralık’ta yapılan yazılı açıklamada, “Irak, bu güçlerin 48 saat içerisinde çekilmemesi halinde, BMGK’ya müracaat dahil mevcut tüm seçeneklere başvurma hakkına sahiptir” ifadesine yer verilmişti. Bu krizin aşılması için iki ülke yetkilileri arasında temas kuruldu. Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Mart’tan beri eğitim

“Türkiye Cumhuriyeti DEAŞ terör örgütünü ve bölgemizdeki varlığını ulusal güvenliğine yönelik büyük bir tehdit olarak görmekte ve bu örgütün ortadan kaldırılması ve ortaya çıkmasına sebep veren koşulların düzeltilmesi için gerekli tüm tedbirlerin alınması için gayret sarfetmektedir. Türkiye bu anlayışla DEAŞ’la mücadele amacıyla oluşturulan Uluslararası Koalisyon’un çalışmalarına da ilk günden itibaren aktif olarak katılmakta, topraklarının üçte biri bu örgütün işgali altında bulunan dost ve komşu Irak’a da mücadelesinde destek sağlamaktadır.
Bu çerçevede bugüne kadar 5 binden fazla Iraklı personele ülkemizce eğitim sağlanmış, ayrıca Irak Hükümeti’ne ve IKBY’ye çeşitli askeri malzeme yardımı yapılmıştır. Son dönemde ülkemizin Başika’da kurulmuş olan eğitim tesisinde 2015 Mart ayından bu yana yürüttüğü eğitim faaliyeti ve buradaki eğitimcilerin ve kampın güvenliği için alınan tedbirler konusunda maksatlı, abartılı ve hatalı haberler ve yorumlar yer almaktadır. Ülkemizin Başika’da bulunan unsurlarının görevi Iraklı gönüllülere DEAŞ’la mücadele kapsamında eğitim vermek olup, bu kuvvetlere muharip görev ve sorumluluk verilmemiştir.”
 
Bölgeye asker sevki durduruldu

Bakanlık’tan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Irak’ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması konusunda büyük bir hassasiyete sahip olan ve tüm ülkelerden de aynı şekilde davranmasını bekleyen Türkiye’nin, bunu yıpratacak veya zayıflatacak bir adım atmasının düşünülmesi dahi kabul edilemez. Bu anlayışla dost ve kardeş Irak makamlarında ve kamuoyunda, abartılı haberler sonucunda oluşan hassasiyet nedeniyle Başika’ya kuvvet intikali tarafımızdan iki gün önce durdurulmuştur. 
Bu hususlar, Sayın Dışişleri Bakanımız ve Sayın Milli Savunma Bakanımız’ca Iraklı muhataplarıyla gerçekleştirdikleri telefon görüşmelerinde de ifade edilmiş, ayrıca Sayın Başbakanımız Irak Başbakanı Haydar el Ebadi’ye bir mektup göndererek Başika’da yürütülen faaliyetimiz hakkında bilgi aktarmıştır.”
  
Milli Savunma Bakanları arasında ele alınacak

Dışişleri Bakanlığı, DEAŞ’la mücadele konusunda “Irak’la olan yakın ilişkilerimiz ve bu ülkenin DEAŞ’la verdiği mücadeleye sunmakta olduğumuz katkılar çerçevesinde bu konunun iki ülke Milli Savunma Bakanları arasında ele alınması ve Başika’da ülkemizce Iraklı gönüllülerin eğitimi için yürütülen faaliyet, burada bulunan personelimizin sayısı ve görevleri konusunda sağlanacak mutabakata göre askeri personel sayısının artışı veya indirimi konusunda gerekli düzenlemenin yapılması öngörülmektedir.” ifadelerini kullandı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)