BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAvustralya'da enflasyon beklentilerin üzerinde arttı----

Avustralya'da enflasyon beklentilerin üzerinde arttı

Avustralya'da enflasyon beklentilerin üzerinde arttı
26 Ekim 2022 - 08:01 www.finansgundem.com

Avustralya'da 2022 yılı üçüncü çeyrek döneminde tüketici fiyatları piyasa tahminlerinin oldukça üzerinde artış gösterdi ve Avustralya Merkez Bankası'nın(RBA) faiz oranını beklenenden daha fazla artırması endişelerine yol açtı.

Avustralya İstatistik Kurumundan yapılan açıklamaya göre, üçüncü çeyrekte tüketici fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,3 yukarı geldi. Bu ikinci çeyrekte görülen yüzde 6,1 ve piyasa tahmini olan yüzde 7,0'nin oldukça üzerinde bir rakam oldu.

Böylece 1990 yılından bu yana fiyatlarda en hızlı artış kaydedildi.

Avustralya Merkez Bankası'nın(RBA), en son piyasaların 50 baz puan artış beklentisine karşılık 25 baz puan artış yapmıştı. Açıklanan enflasyon rakamlarının ardından gelecek hafta yapılacak toplantıda faiz artışının yeniden 50 baz puana çıkabileceği belirtiliyor.

Enflasyon bir önceki döneme göre ise piyasa tahmini olan yüzde 1,6'nın üzerinde, yüzde 1,8 artış gösterdi.

Medyan ortalama tüketici fiyatları dönemsel yüzde 1,4, yıllık yüzde 5,0 yukarı geldi. Analistlerin beklentisi dönemsel yüzde 1,5, yıllık yüzde 4,8 artış olacağı yönündeydi.

Uç noktaları çıkarılmış ağırlıklı ortalama enflasyonda dönemsel artış yüzde 1,8 olurken, yıllık artış yüzde 6,1'e ulaştı. Piyasalarda beklenti dönemsel yüzde 1,5, yıllık yüzde 5,6 artış şeklinde oluşmuştu. Yıllık artış, bu serinin hesaplanmaya başladığı 2003 yılından bu yana en yüksek seviye oldu.

Enflasyonda yükselişe en önemli katkı yükselen yeni konut maliyetleri oldu. Daha yüksek işçilik maliyetlerine yol açan konut inşaat sektöründeki işgücü kıtlığı, yeni inşaat sektöründeki fiyat artışına katkıda bulundu.

Elektrik fiyatları eyalet hükümetlerinin maliyetin bir bölümünü üstlenmesiyle dönemsel bazda yüzde 3,2 arttı.

Avustralya ekonomisinde keskin yavaşlama bekleniyor

 

Avustralya'da işsizlik oranı sabit kaldı

 

Avustralya'da iş dünyası güveni geriledi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)