BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAvrupa'yı Afrika'ya bağlayacak yüksek hızlı demiryolu tüneli için ilk adım----

Avrupa'yı Afrika'ya bağlayacak yüksek hızlı demiryolu tüneli için ilk adım

Avrupa'yı Afrika'ya bağlayacak yüksek hızlı demiryolu tüneli için ilk adım
17 Haziran 2023 - 17:51 www.finansgundem.com

İspanya ve Fas hükümetleri tarafından, Avrupa'yı Afrika'ya bağlayacak yüksek hızlı demiryolu tüneli için ilk adım atıldı.

İspanya ve Fas hükümetleri tarafından yeniden canlandırılan planlara göre, bir denizaltı tüneli günün birinde Avrupa'nın yüksek hızlı demiryolu ağını Kuzey Afrika'ya bağlayabilir.

İspanya, ülkeyi Fas'a bağlaması planlanan bir demiryolu tüneli olan Cebelitarık Boğazı sabit bağlantısının tasarım çalışması için 2,3 milyon euroluk fon sağlandığını cuma doğruladı.

İki ülkenin 2009'dan beri rafa kaldırılmış olan projeyi yeniden başlatmak istediklerini nisanda açıklamalarının ardından bu gelişme yaşandı.

"Avrupa-Afrika Cebelitarık Boğazı sabit bağlantısı" diye bilinen proje, Dover'la Calais arasındaki Manş Tüneli'ne benzeyerek, aralarında 14,5 kilometre olan kıtaları bağlayan köprü olabilir.

Ciddi şekilde ilk önerilişi 1970'lere dayanan plan, 1980'lerde resmileştirilse de şimdiye kadarki ilerlemesi yavaş oldu.

Tüneli geliştirmek için kurulan ortak komite 2009'dan beri toplanmadı ve bu fikri araştırmaktan sorumlu iki ulusal kurum da hiç fon alamadı, ta ki şimdiye kadar.

Fas'ın ilk yüksek hızlı tren hattının 2018'de açılması kıtaları birbirine bağlama fikrine yeni bir ivme kazandırdı ve günün birinde iki kıtanın hızlı ekspres trenle bağlanmasına dair umutları artırdı.

İspanya Ulaştırma Bakanı Raquel Sanchez, nisandaki bir toplantıda "Ekim 2009'da Tanca'da başlamasından 14 yıl sonra, ülkelerimiz ve Avrupa'yla Afrika arasındaki ilişkiler için azami jeostratejik öneme sahip projenin çalışmalarına ivme kazandıracağız" demişti:

1981'de başlattığımız Cebelitarık Boğazı sabit bağlantı projesinin yeniden canlandırılması için el ele vererek yeni bir aşamaya geçiyoruz.

Fas'ın kuzeyindeki liman kenti Tanca, artık ülkenin başkenti Rabat'la en büyük kenti Kazablanka'ya uzanan ve saatte 320 kilometre hıza ulaşan yüksek hızlı tren hattının kuzey ucunda yer alıyor.

İspanya'nın kapsamlı yüksek hızlı demiryolu ağı, ülkenin kendi güneyindeki kıyılarda da seferler düzenliyor. Bu da trenlerin bir gün, mesela Kazablanka'dan Madrid'e uzanabilecek, kıtalararası güzergahlarda çalışabilme olasılığını artırıyor.

Projeyi yeniden canlandıracak son para, AB'nin Kovid pandemisinden beri birlik çapında yatırımları destekleyen Kurtarma, Dönüşüm ve Dayanıklılık Planı'ndan geliyor.

İspanya'nın resmi gazetesinin 16 Haziran 2023 tarihli nüshasında yayımlanan bir habere göre İspanyol hükümeti, proje hakkındaki seçenekleri inceleyecek olan İspanya Cebelitarık Boğazı Üzerinden Sabit Bağlantı Araştırmaları Derneği'ne (SECEGSA) "ekonomik kaynakların aktarılmasını" artık onayladı.

Avrupa'da değerlendirilme sürecinde olan ve bu tarzdaki tek iddialı proje, önerilen Cebelitarık bağlantısı değil. Kıtanın diğer tarafındaysa Finlandiya'nın başkenti Helsinki ile Estonya'nın başkenti Tallin'i birbirine bağlayacak bir tünel de fizibilite çalışmaları için AB'den fon almıştı. (Independent Türkçe)

Avrupa'da uçakların yerini alacak hızlı tren projesi

Hızlı tren iki kentin seyahat süresini 4 saatten 1.5 saate düşürecek!

Avrupa'da tren yolculuğu: Batı'da 'hayal', Balkanlar'da 'kabus'

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)