BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem'Avrupa’da enerji krizi 2025’e kadar sürebilir'----

'Avrupa’da enerji krizi 2025’e kadar sürebilir'

'Avrupa’da enerji krizi 2025’e kadar sürebilir'
18 Ekim 2022 - 16:10 www.finansgundem.com

Katar Enerji Bakanı, Ukrayna savaşının devam etmesi ve Rus gazının geri dönmemesi halinde arz sorununun 2025’e kadar sürebileceğini söyledi.

Katar Enerji BakanıSaad al-Kaabi, Avrupa'nın gelecek yıl çok daha kötü bir enerji krizi riski altında olduğunu belirterek Ukrayna savaşının devam etmesi ve Rus gazının geri dönmemesi halinde arz sorununun 2025'e kadar sürebileceğini söyledi.

Kaabi, Avrupa’nın bu kış elektrik ve ısıtma için yeterli gaza sahip olması gerektiğini belirterek rezervler tükendikçe 2023’te daha zorlu bir mücadelenin geleceği konusunda uyardı.

SORUN 2025’E KADAR SÜREBİLİR

Sözcü'de yer alan habere göre, Avrupa’da sert bir kış olması durumunda “gelecek yıl çok daha kötü olacağını” söyleyen Kaabi, “Rus gazı geri akmaya başlamazsa, enerji krizi 2025’e kadar uzayabilir” dedi. Kaabi, “Şu an depoların dolu olması sorun değil. Önümüzdeki yıl için rezervleri veya depoyu gerçekten yenilemek sorun olacak. Yani gelecek yıl ve sonraki yıl, hatta 2025’e kadar sorun sürebilir” diye konuştu.

Birçok Avrupa ülkesi Rus fosil yakıtlarından vazgeçmek istedikleri için  alternatif ararken dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatçısı olan Katar’la görüşmelerde bulunmuştu. Ancak Kaabi, “Avrupa’da sıfır Rus gazı” senaryosu ile bir gelecek tasavvur edilemeyeceği konusunda uyardı.

AVRUPA 112 MİLYON TON LNG’YE İHTİYAÇ DUYUYOR

Rusya, geçen yıl AB ülkelerine yaklaşık 155 milyar metreküp doğalgaz sağladı ve bu miktar bloğun toplam gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturdu. Avrupa ise Cezayir ve Norveç gibi ülkelerden gaz tedarikini ve uzak bölgelerden LNG ithalatını artırarak bu bağımlılığı azaltmayı umuyor.

Ancak Avrupa Birliği üyesi ülkeler Rus gazının ikamesi için tüm piyasanın üçte birine eşdeğer olan yıllık 112 milyon ton LNG’ye ihtiyaç duyuyor. Katar ise halihazırda LNG’sinin yüzde 70’ini Asyalı müşterilere uzun vadeli sabit sözleşmelerle sevk ediyor. Ülke yeni projeler devreye girene kadar mevcut üretiminin sadece yüzde 10-15’ini Avrupa’ya yönlendirebilecek durumda.

"KATAR SON ÇARE TEDARİKÇİSİ"

AB ülkelerinin yanında İngiltere de, Körfez devletinin “son çare tedarikçisi” olması için Katar ile neredeyse bir yıl önce müzakerelere başlamıştı. Bu ay İngiltere Enerji Bakanı Jacob Rees-Mogg ile görüşen Kaabi bir anlaşmaya ne zaman varılacağını söylemenin zor olduğunu belirtti.

Katar, mart ayında Almanya ile de geçici bir anlaşma imzaladı. Doha ayrıca Fransa, İspanya, İtalya, Belçika, Polonya ve Slovakya ile ihracatın artırılması konusunda görüşmelere devam ediyor.

AB liderleri enerji krizini görüşecek

 

İngiltere'de 14 milyar sterlinlik enerji destek paketine ihtiyaç var

 

Fransa Merkez Bankası: Enerji krizi, sanayiyi duraklamaya soktu

 

Enerji krizine karşı nükleer reaktör çözümü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)