BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemATO'dan 'vergide tek oran' önerisi----

ATO'dan 'vergide tek oran' önerisi

ATO'dan 'vergide tek oran' önerisi
13 Aralık 2023 - 14:08 www.finansgundem.com

ATO Başkanı Gürsel Baran, "Yapılacak kapsamlı bir vergi reformu ile verginin sadeleştirilmesi, tek oranlı hale getirilmesi vergide adalet sağlamanın yanı sıra girişimciliğin önünün açar, tahsilat oranlarını da artırır” dedi

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yazılı bir açıklama yaparak, vergi sistemine ilişkin görüş ve önerilerini dile getirdi. İyi bir vergi sisteminin ülkenin ekonomik büyümesine ve gelir dağılımı adaletine zemin hazırladığını kaydeden Baran, “Ülkemizde 1960’lı yıllarda çıkartılan ve birçok değişiklik gerçekleştirilerek güncellenen bir yasa ile vergi sistemimiz yönetiliyor. 1980’lerde dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki oranı yüzde 35’ler düzeyinde iken, bu oran yüzde 50’leri aşmış durumda. Mevzuatın eski olması, toplanan vergilerdeki ağırlığın dolaylı vergilere kaymış olması, vergi reformu ihtiyacını ortaya koyuyor. Ülkemizde yapılacak kapsamlı bir vergi reformu ile verginin sadeleştirilmesi, tek oranlı hale getirilmesi vergide adalet sağlamanın yanı sıra vergi prosedürlerini azaltarak girişimciliğin önünün açar, tahsilat oranlarını da artırır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki ekonomi yönetimimizin vergi sisteminde sadeleşmeyi gerçekleştireceğine inanıyoruz” diye konuştu. Baran, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmeleri sırasında TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, vergide reform konusunda kararlı olduklarının altını çizmesinin de sevindirici olduğunu söyledi.

AFLAR, MÜKELLEFİN ÖDEME REFLEKSİNİ AZALTIYOR

Vergi konusunun Türkiye’nin değişmez gündemi olduğunu ifade eden Baran, “Eğitimden, sağlığa varıncaya kadar kamu harcama ve yatırımlarına kaynaklık eden vergi gelirleri, ülkemizde sürekli gündem halinde. Tahakkuk kadar gerçekleşemeyen tahsilatlar nedeniyle sıklıkla vergi afları çıkartılıyor. Her yeni vergi affıyla birlikte neredeyse gerçekleşen tahsilat kadar, mükellefin ödeme refleksi de ‘nasıl olsa yeni af çıkar’ düşüncesiyle geriliyor” dedi.

KDV’DE FARKLI ORANLAR SEKTÖRLERİ ZORLUYOR, TAHSİLATA OLUMSUZ YANSIYOR

Dünya ekonomilerinde de vergi sistemlerini iyileştirme çalışmalarının yürütüldüğünü hatırlatan Baran, dünyanın birçok ülkesinde uygulandığı gibi tek oranlı hale getirilmesi ve sadeleştirilmesine yönelik adımlar atılması gerektiğini kaydetti. Baran, “Mevcut vergi sisteminde Katma Değer Vergisi’ndeki farklı oranlar, hatta aynı sektör içinde alışta ve satışta, toptan ve perakendede uygulanan farklı oranlar sistemi karmaşık hale getirirken, bu zorluk vergi tahsilat oranlarına da yansıyor” diye konuştu.

GELİR VERGİSİ DİLİMLERİ ARTIRILSIN ÖNERİSİ

Baran, açıklamasında tüm ücret gruplarını etkileyen gelir vergisi dilimleri ile SGK üst limitlerinde güncelleme yapılması gerektiğini de dile getirerek, “Çalışanlarımızın 1-2 ay sonra vergi dilimi nedeniyle maaşları düşüyor. Bu durum yıl sonuna doğru eline yaklaşık yüzde 20 daha az ücret geçmesine neden oluyor. İstihdamın etkilenmemesi adına, çalışanların refah seviyesinin gerilememesi adına vergi dilimlerinde güncelleme yapılması gerekiyor” dedi.

Baran, vergiye uyumlu mükelleflere uygulanan indirim uygulamasının özendirici olması nedeniyle önem taşıdığını belirterek, vergiye uyumlu mükelleflere tanınan indirim uygulamasının prosedürlerinin de kolaylaştırılması gerektiğinin altını çizdi.

ATO Başkanı Baran: Çalıştıracak eleman bulamıyoruz

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan vergi reformu açıklaması

 

Avdagiç'ten 'vergi dilimi' talebi

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.13 Aralık 2023 15:22

    Yılda 300 bin TL kazanç elde edenlerden %3 vergi alınmalıdır 400 bin TL gelir elde edenlerden %4-500 bin TL %5-600 bin TL %5-700 bin %7 800 bin %8 900 bin %9 bir milyon %10-2 milyona kadar %20-3 milyona kadar %30-4 milyona kadar %40-4 milyon ve üzeri kazanç elde edenlerden %43 gelir vergisi alınmalıdır toplam 12 basamak olsun