BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAsgari ücret komisyonu toplanıyor! 4 işçi anlatacak: Nasıl geçinemiyoruz----

Asgari ücret komisyonu toplanıyor! 4 işçi anlatacak: Nasıl geçinemiyoruz

Asgari ücret komisyonu toplanıyor! 4 işçi anlatacak: Nasıl geçinemiyoruz
10 Aralık 2023 - 09:10 www.finansgundem.com

Asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yarın yapacak. Bu sene görüşmelerde 4 asgari ücretli işçi de yer alacak. İşçiler, hayat pahalılığı karşısında ‘nasıl geçinemediklerini’ anlatacak

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını pazartesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapacak. Milyonlarca asgari ücretli ile asgari ücretin kısmen üzerinde maaş alan işçiler de asgari ücret pazarlık masasından çıkacak sonucu merak ediyor.

4 İŞÇİ YER ALACAK

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, bu yıl görüşmelerde 1 Türk-İş temsilcisi ile 4 asgari ücretli işçi de yer alacak. İşçiler, asgari ücretle kirada oturup çocuk bakarak hayat pahalılığı karşısında ‘nasıl geçinemediklerini’ anlatacak. 4 işçi, ay sonuna kadar sürecek toplantıların tümünde yer alacak.

İşçiler, Türk-İş’e bağlı sendikalar tarafından çeşitli şehirlerden ve farklı sektörlerden seçildi. Vatandaşın geçim derdinin masaya doğru yansıması için kirada olan, evli ve çocuklu işçiler tercih edildi. Durumları hakkında Türk-İş’e bilgi veren bir işçi ev kirasının 10 bin TL olduğunu söyledi.

KADIN İŞÇİLER ANLATACAK

Toplantılara katılacak erkek işçiden biri Bolu Cankurtaran mevkinde taşeron firmanın karla mücadele ekibinde, diğeri Çorum’da elektrik dağıtım firmasında taşeron olarak çalışıyor. İki kadın işçiden biri Adana Şehir Hastanesi’nin taşeron firmasında, diğeri de İzmir’deki bir AVM’de tezgahtar olarak geçim mücadelesi veriyor. Türk-İş yönetimi, toplantı öncesi Ankara’ya çağırdığı işçilerin sorunlarını dinledi ve işçilerden yaşam mücadelesini masada anlatmalarını talep etti. Toplantılarda asgari ücret alan bir ailenin mutfağı nasıl idare ettiğini de kadın işçiler anlatacak. Her toplantıda dar gelirlinin geçim mücadelesini dinleyecek olan iktidar ve işveren temsilcilerinin zam konusunda daha ‘insaflı’ karar verecekleri düşünülüyor.

KOMİSYON KAÇ ÜYEDEN OLUŞUYOR?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, en çok üyeye sahip işçi ve işveren sendikaları ile hükümet tarafından belirlenen 5’er temsilcinin yer aldığı 15 üyeden oluşuyor. Komisyona Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın belirlediği üyelerden bir isim başkanlık ediyor. Komisyon en az 10 üye ile toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor. Komisyonda işçileri temsilen Türk-İş’in seçtiği isimler, işveren adına da TİSK’in seçtiği üyeler bulunuyor.

DİSK Başkanı Çerkezoğlu'ndan asgari ücret açıklaması

 

TÜSİAD'dan asgari ücret mesajı

 

Bakan Işıkhan'dan asgari ücret mesajı: Tek zam yapılacak

 

TÜRK-İŞ’ten dikkat çeken asgari ücret zammı açıklaması

 

İş dünyası temsilcileri asgari ücret beklentilerini açıkladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)