BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiArjantin'de borç krizi! 71 milyar dolarlık takas önerisi----

Arjantin'de borç krizi! 71 milyar dolarlık takas önerisi

Arjantin'de borç krizi! 71 milyar dolarlık takas önerisi
08 Ocak 2024 - 09:35 www.finansgundem.com

Arjantin Cumhurbaşkanı Milei, peso borçları için 71 milyar doları aşabilecek takas önerdi.

Arjantin ekonomik sıkıntıları gidermek için çare arıyor. Cumhurbaşkanı Javier Milei, borç vadelerini uzatarak ve açığı sıfıra indirerek ülke maliyesini istikrara kavuşturmak amacıyla iç borçlarda 71 milyar doları aşabilecek takas önerisinde bulundu.

Ekonomi Bakanı Luis Caputo ve Maliye Bakanı Pablo Quirno Arjantin’de faaliyet gösteren yerli ve yabancı bankaların temsilcileriyle perşembe günü öğleden sonra yaptığı bir toplantıda şubat ayında 2024 vadeli tahvillerle takas edilmek üzere yeni peso tahviller ihraç etmeyi planladıklarını belirtti.

Arjantin tarihindeki en büyük iç borç döndürme işlemi olacak olan bu hamleyle Caputo’dan önceki Cumhurbaşkanı Sergio Massa’nın geçen yıl yaptığı 28.5 milyar dolarlık vade erteleme manevrası aşılmış oluyor.

Milei'nin vaatleri

Milei, seçim kampanyası boyunca yaptığı açıklamalarda, ülkedeki ekonomik krize "sebep" olarak gösterdiği Arjantin Merkez Bankasını kapatacağını, ulusal para birimi peso yerine dolara geçeceğini ve bazı kamu şirketlerinin özelleştirileceğini belirtti.

Özel şirketler üzerindeki vergi yükünün azaltılması, kamu harcamalarının kısılması, bazı bakanlıkların kapatılması, ateşli silahlara erişim, organ ticaretinin serbest bırakılması, emeklilik maaşlarına ayrılan fonların azaltılması, sosyal yardımların kademeli düşürülmesi, sağlık, eğitim ve güvenlik sistemlerinde reform projesi Milei'nin başlıca vaatleri arasında yer alıyor.

Arjantin basınına konuşan uzmanlar, Milei'yi klasik politikacının aksine "aşırı kompleksli" ve "rock yıldızı" bir televizyon yıldızına benzetiyor.

Kısa süre önce ülkesindeki La Nacion gazetesine konuşan Milei, Merkez Bankasının kapatılmasına ilişkin "Bu beklenenden daha erken olabilir, bunu mümkün olan en kısa sürede yapmaya çalışacağız." ifadesini kullanmıştı.

Milei'nin kampanyası sırasında iklim değişikliğini inkar etmesi, LBGT hareketi karşıtı açıklamalar yapması ülkesinde hem destek hem tepki gördü.

Milei kimdir?

Buenos Aires'teki Belgrano Üniversitesinde lisans ve yüksek lisansı eğitimini tamamlayan Milei, çeşitli özel kuruluşlarda ekonomi danışmanlığı görevinde bulundu.

Eski televizyon yıldızı ve ekonomist olan Milei, gündem oluşturan sözleriyle ülkesinde kısa sürede oldukça popüler bir figür haline geldi.

Latin Amerika ülkeleri arasında yüksek eğitimli nüfusu ve bölgedeki ekonomik potansiyelinin güçlü olması nedeniyle Arjantin, Brezilya ve Meksika'nın ardından 3. sırada yer alıyor.

Uzmanlar, ülkede seçimi hangi aday kazanırsa kazansın, pesonun dolar karşısındaki değer kaybının yüzde 70 daha artacağını tahmin ediyor.

Arjantin'de tartışmalı 'çalışma yasası' askıya alındı

 

Arjantin Devlet Başkanı Milei'den yeni bir hamle

 

Arjantin pesosu yüzde 50'den fazla devalüe edilecek

 

Arjantin'den flaş dolar hamlesi

 

Arjantin’in Mehmet Şimşek’i

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)