BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiApple VR gözlükle büyük riske girdi----

Apple VR gözlükle büyük riske girdi

Apple VR gözlükle büyük riske girdi
06 Haziran 2023 - 19:01 www.finansgundem.com

Teknoloji devi 3.500 dolarlık VR gözlüğü Vision Pro’yu tanıttı. Vision Pro teknolojisiyle her ne kadar takdir toplasa da işin satış kısmı bir o kadar zorlu olacak

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Apple’ın sanal gerçeklik gözlüğü sonunda gerçek oldu. Teknoloji devinin şimdiyse tüketicilere 3.500 dolar harcatarak bu gözlüğü almasına bir neden vermesi için bir yılı var.

Teknoloji devi pazartesi günü merakla beklenen geliştiriciler konferansında artırılmış gerçeklik başlığı Vision Pro’yu tanıttı. Cihaza dair özellikler çoğunlukla sunum öncesi sızdırılan bilgilerle uyumluydu. Taşınabilir batarya paketi ve güç kablosuyla birlikte yüksek teknoloji bir kayak gözlüğüne benzediği Wall Street Journal haberine göre tanıtım öncesinde de teknoloji çevrelerine sızmıştı. Ancak habere göre cihaza yönelik asıl sorun gelecek yılın başlarında 3.499 dolarlık yüksek bir başlangıç fiyatına satılması olacak.

Söz konusu fiyat etiketi Meta Platforms için sattığı Quest Pro başlığının fiyatından 3 katından fazla. Apple tarihi boyunca ürünleri için premium fiyatlar çekmekten çekinmeyen bir teknoloji firması olarak biliniyor. Vision Pro da önceki artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) başlıklarına göre kesinlikle daha cazip bir tasarıma sahip.

Fakat bu yüksek fiyat özellikle de oyuncu çevrelerinde fazla ilgi toplayamayan bir teknoloji için yüksek görünüyor. Apple daha önce Meta, Sony, Microsoft ve diğer büyük teknoloji devlerinin mücadele etmek zorunda kaldığı problemlerle karşı karşıya kalabilir: AR/VR başlıkları ana akım tüketici ürünleri haline getirmek.

VR cephesinde bazı harika video oyunlarının lansmanı yapılsa da oyuncular bu teknolojiye yeteri kadar rağbet göstermiyor. Dünya nüfusunun üçte birinin her gün girdiği sosyal medya ağının sahibi olan şirket bile ‘metaverse’ rüyasına kitleleri ikna edemedi. The Wall Street Journal'a göre, Meta'nın "Horizon Worlds" VR uygulaması, ABD’li milletvekillerinin ve çocuk sağlığı uzmanlarının itirazları nedeniyle 13 yaşından küçüklere izin verilmemesi kararından önce dahi şubat ayında 200.000'den biraz fazla kullanıcıya sahipti.

Piyasa değeri 3 trilyon dolara yaklaşan dünyanın en değerli şirketi Apple’ın bu tür bir başarısızlığı göze alamaz. Vision Pro, ilk Apple Watch'un sekiz yıl önce satışa sunulmasından bu yana şirketin ilk yeni cihazı olma özelliğini taşıyor. Apple'ın getirilerinin çoğu hâlâ iPhone, iPad ve Machintosh gibi ürünlerden sağlanan getiriye bağlı. Ancak artık olgunlaşan bu pazarlarda fiyatların da yükselmesiyle birlikte tüketiciler fiyatlar arttıkça daha az sıklıkta cihazlarını yeniliyor.

FactSet tarafından ankete katılan analistlere göre, Apple'ın gelirinin eylül ayında sona eren mevcut mali yılda %3 oranında düşmesi ve önümüzdeki iki yıl boyunca da yalnızca orta-tek haneli olarak artması bekleniyor.

Yine de yatırımcıların büyük umutları var. Apple'ın hisseleri, geliştiriciler konferansından önceki yılın başından bu yana %39 arttı. Bu oran hisse senedinin 2012'den bu yana en büyük rallisini ifade ediyor. Apple’ın ciddi anlamda yeni bir teknoloji vurgunu yapmaya ihtiyacı var.

Vision Pro’nun bu vurgunu yapabilmesi için olağanüstü bir uygulamayla beraber gelmesine ihtiyacı var. Şirketin geliştiriciler konferansında ürünü neden bu kadar büyük bir hevesle tanıtmasının sebebi de bu olabilir. Zira pazartesi günkü iki saatlik açılış konuşmasının üçte biri Vision Pro’ya ayrılmıştı. Apple’ın ilk Apple Watch’u duyurması ile gerçek lansmanı arasında da benzer bir şekilde sekiz aylık bir süre vardı.

Visible Alpha’nın göstergelerine göre Apple’ın dijital saati önünde sonunda başarılı bir ürün haline geldi ve geçen yıl yaklaşık 18 milyar dolarlık gelir sağladı. Ancak bu gelirin oluşması ciddi bir zaman aldı ve saatin beraberinde getirdiği sağlık izleme ve egzersiz takibi satışların ciddi bir biçimde artmasını sağlamıştı. WSJ haberine göre kablolarla donatılmış ve yüze monte edilen koca bir bilgisayar Apple’ın şimdiye kadarki en zor satışı olacak.

Apple'dan Türkiye'deki ürünlerine zam

 

Apple Watch modelleri kan şekeri ölçmeye hazırlanıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)