BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAPAC ekonomilerinde 'Çin' etkisi----

APAC ekonomilerinde 'Çin' etkisi

APAC ekonomilerinde 'Çin' etkisi
22 Ocak 2024 - 11:20 www.finansgundem.com

Moody's, Çin'in yavaşlayan ekonomik büyümesinin yanı sıra sıkı finansman ve jeopolitik risklerin bu yıl Asya-Pasifik'teki ülke kredibilitesi için negatif bir görünüme sahip olduğunu belirtti.

Moody's Investors Service, 15 Ocak tarihli bir raporunda Çin'in reel GSYH büyümesinin 2014-2023 yılları arasında ortalama %6'dan bu yıl ve önümüzdeki yıl %4'e yavaşlayacağını öngördü. Kredi derecelendirme kuruluşu, Çin'in büyümesindeki yavaşlamanın, küresel tedarik zincirlerindeki güçlü entegrasyonu nedeniyle Asya-Pasifik (APAC) ekonomilerini "önemli ölçüde etkilediğini" söyledi.

Moody's Investors Service kıdemli başkan yardımcısı Christian De Guzman CNBC'ye yaptığı açıklamada, "Çin'deki cansız durumun" yanı sıra, sıkı fonlama koşullarının da Asya-Pasifik ülkeleri üzerinde baskı yaratacağını söyledi.

Guzman, "Bu aynı zamanda Fed'in yıl ortasına kadar gevşemesini gerçekten görmediğimiz küresel likidite koşullarına da dayanıyor. Ve orada küresel likidite koşullarından çok fazla ayrışma görmüyoruz" diye konuştu.

Moody's raporunda, yüksek faiz oranlarının borç ödenebilirliğinde önemli kazanımları engelleyeceği, ancak oranların kademeli olarak düşmesinin beklendiği belirtildi. Sonuç olarak, uluslararası finansmanın düşük dereceli devletler için zor olmaya devam edeceği sonucuna varıldı.

Guzman ayrıca Çin ve ABD arasındaki stratejik gerginliklerin devam edeceğini söyledi.

Çin, çoğu Asya ülkesi için en önemli ticaret ortağı iken ABD de önemli bir ekonomik ortak olmaya devam ediyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2018 raporuna göre, Çin ile ABD arasındaki uçurum genişledikçe bu dengeyi korumak giderek zorlaşabilir.

Moody's raporuna göre bu durum, şirketler jeopolitik riskleri azaltmak için tedarik zincirlerini Çin'den uzaklaştırdıkça, Hindistan, Malezya, Tayland ve Vietnam gibi büyük üretim üslerine ve gelişen altyapıya sahip ülkeler için de fırsatlar anlamına gelebilir.

Moody's, finansal koşulların gevşemesiyle birlikte iç talep ve bölgesel ticaretten kaynaklanan geniş çaplı büyümenin bölgenin görünümünü durağana yükseltebileceğini söyledi.

Çin gösterge kredi faiz oranları sabit kaldı

 

Çin ekonomisi zorlu bir yılı geride bıraktı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)