BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAmerikalılar bir milyonculara akın ediyor----

Amerikalılar bir milyonculara akın ediyor

Amerikalılar bir milyonculara akın ediyor
09 Haziran 2022 - 17:08 www.finansgundem.com

Yüksek enflasyon Amerikan vatandaşlarının bir milyonculara akın etmesine neden oldu. 2008 resesyonundan sonra ilk kez Amerikalılar indirimli zincir mağazalarına hücum ediyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Benzin fiyatlarındaki rekor artış ve yüksek enflasyondan etkilenen ABD vatandaşları, 2008 resesyonundan tam 14 yıl sonra tekrar bir milyoncu diye bilinen indirimli mağaza zincirlerinden alışveriş etmeye başladı. 2022 yılı Nisan ayında sona eren 12 aylık dönemde tüketici fiyat endeksinde yaşanan yüzde 8,3’lük artış, başta temel ihtiyaçlar olmak üzere birçok tüketim maddesinde Amerikalıları indirimleri ürünlere yöneltti.

Tüketim alışkanlıkları değişti

Ekonomi bugün 14 yıl öncekine kıyasla çok daha iyi bir durumda olsa da satın alma alışkanlıklarındaki değişimin bu nostaljide etkisi büyük. Walmart ve Target gibi önde gelen perakende şirketleri tüketici harcamalarının hala güçlü olduğunun altını çizse de müşterilerin satın aldıkları ürün yelpazesinde bir değişim yaşandığını da kabul ediyor. Buna göre tüketiciler tüketim alışkanlıklarında elektronik cihazlar ve mobilya gibi pahalı ürünler yerine gıda ve günlük ürünlere yönelmiş durumda. CNN’den Nathaniel Meyersohn’un haberine göre bu durum çoğunlukla yiyecek ve günlük ürünleri daha küçük boyutlu paketlerde satan indirimli mağazaların işine geliyor.

Bilinçli alışveriş önem kazandı

2008 yılında yaşanan resesyondan bu yana sayıları giderek artan bir milyoncu marketler ABD’de özellikle yetersiz hizmet verilen bölgelerde binlerce yeni mağaza açarak ürün yelpazelerini genişletmiş durumda. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre eczane, market ve süpermarket müşterilerini de kendine çeken bu mağazalar özellikle hane geliri yıllık 40 bin doların altında olan kişilere hitap ediyor. ABD’nin en büyük indirimli mağaza zincirlerinden biri olan Dollar General CEO’su Todd Vasos, yüksek enflasyon sonrası müşterilerinin daha bilinçli alışveriş yapmaya başladığını gözlemlediklerini belirtiyor.

Raflarda 1 dolarlık ürünler

Vasos, yüksek benzin fiyatları nedeniyle bazı müşterilerin evlerine en yakın mağazalara gitmeye özen gösterdiklerini söylüyor. Bu durum, özellikle kırsal bölgelerde çok sayıda mağazaya sahip olan bir milyoncu perakendecilerin işine geliyor. Bunun yanında, görece yüksek gelirli müşterilerin de alışveriş tercihlerinde yavaş yavaş ucuzcu mağaza zincirlerine kaydığı gözlemleniyor. Bir milyoncu mağazalar, müşteri yelpazelerinde ve niceliğinde yaşanan bu olumlu hareketten faydalanmayı amaçlıyor. İndirimli ürün satan mağazalar, nakit sıkıntısı çeken müşteriler için raflara markalı ürünler koymak yerine daha çok 1 dolarlık ürün yerleştirmeyi planlıyor. Vasos artan kira, doğalgaz, ısınma ve yemek faturaları nedeniyle geçim stresi yaşayan ailelerin giderek daha çok kendi mağazalarına yöneldiklerini belirtiyor.

Müşteri sayıları artıyor

Dollar General gibi bir diğer indirimli ürün mağaza zinciri olan Dollar Tree’nin en düşük fiyatlı ürünlerini 1 dolar yerine 1,25 dolara satmaya başlaması sadık müşterilerinin tepkilerine yol açmış durumda. Yine de mağaza, satışlarındaki artışı sürdürüyor. Dollar Tree son çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre satışlarını yüzde 4,4 artırmış durumda.

Yaşananlar, tüketicilerin enflasyon karşısında ezilmiş hissettiklerini gösteriyor. Bu durumun sürmesi halinde, bir milyoncu mağaza zincirlerinin portföylerine yeni müşteriler ekleyeceğine ise kesin gözüyle bakılıyor.

İngiliz market zincirleri fiyat indirimine gidiyor

 

Amerikalıların kişisel tüketim harcamaları beklentileri aştı

 

Yellen: Yıllık yüzde 8'lik enflasyon oranı kabul edilemez

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)