BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAltındaki kıyameti onlar hazırladı----

Altındaki kıyameti onlar hazırladı

Altındaki kıyameti onlar hazırladı
19 Nisan 2013 - 10:18 www.finansgundem.com

Notus Portföy Genel Müdürü Murat Sağman, büyük kaosun nedenlerini, beklentileri Borsagundem.com’a anlattı

BERRİN VİLDAN UYANIK – BORSAGUNDEM.COM
Dünyayı ve Türkiye’yi sarsan altın düşüş neden yaşandı? Bundan sonra ne olacak? Altın yatırımcıları nasıl davranmalı? Herkesin merak ve endişeyle cevap aradığı bu soruları Notus Portföy Genel Müdürü Murat Sağman’a sorduk.
İşte yanıtlar:
-Altındaki düşüşün nedenleri neler?

Murat Sağman: Altının düşmenin en büyük sebebi gelişmiş merkez bankaların  altın satması ve altın satmalarının beklentileri. Bunu Güney Kıbrıs tetikledi.
Dünyanın en fazla altın rezervine sahip olan ülkesi ABD sahip olduğu 8,133 tonluk rezervi ile altın miktarı ülkenin toplam rezervlerinin yüzde 76'sını oluşturuyor.
Borçluluk oranları yüksek olan ülkelerden İtalya sahip olduğu 2,450 tonluk altın rezervi ile altın miktarının ülkenin toplam rezervleri içerisinde payı yüzde 72 seviyesinde bulunuyor.
Fransa ise 2,435 ton altın rezervine sahip, ülkenin altın miktarı ülkenin toplam rezervlerinin yüzde 71'ini oluştururuyor. Portekiz 382 ton altın rezervine sahip,  ülkede altın miktarının ülkenin toplam rezervleri içerisinde payı yüzde 90 seviyesinde bulunuyor. Yunanistan'da ise 112 tonluk altın rezervi ile rezervlerin toplam rezervler içindeki payı yüzde 82 seviyesinde seyrediyor.
Bu borçlu ülkeler borç krizinin derinleşmesiyle yakında ya da gelecekte ellerindeki altın rezervlerini satmak durumunda kalacaklar. Bu da altının düşmesini getirdi.
Ayrıca Altının Enflasyona göre kruma olduğunu varsayarak enflasyonun bir türlü gelmemesi de bu satışı tetikledi.  1500 seviyesini aşağı kırması tüm satış programlarını devreye girdi ve çöküş böylece geldi.
 -Önümüzdeki dönemde altının orta ve uzun vadede seyri ne olur? Tekrar yükselişe geçer mi, geçerse hangi seviyelere gelir?
 Murat Sağman: Altının bugünlerde 1400 seviyesinin üstünde kapatması lazım. 1500 seviyesini geçmedikçe yön aşağıya olabilir. Burada en önemli destek 1300 Usd.
 Burada gelişmekte olan ülkelerin tavrı çok önemli olacak. Borçlu ülkeler satışa geçtiğinde, Çin, Hindistan, Rusya ve Endonezya gibi ülkeler rezervlerini çeşitlendirmek amacıyla altın alımlarını arttıracaklar. Bu gelişme ancak altını yukarıya itebilecek.   Ancak bir süre altın 1350 -1450 bandı içinde kalabilir.
- Altın yatırımcılarına neler öneriyorsunuz?
Murat Sağman: Şu anda altını olanlar altını tutsunlar. 1500 Usd yi deneyip geçemezse o zaman satışı düşünebilirler.  Altını olmayanlar 1400 seviyesini geçerse bir miktar alış yapılabilir. 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)