BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinAlman bira üreticileri boş şişelerin iadesi için yalvarıyor----

Alman bira üreticileri boş şişelerin iadesi için yalvarıyor

Alman bira üreticileri boş şişelerin iadesi için yalvarıyor
10 Haziran 2022 - 11:20 www.finansgundem.com

Yüksek enflasyon Alman bira üreticilerini zor durumda bırakıyor. Şişe fiyatlarındaki inanılmaz artışla bira fabrikaları şişelerin iadesi için adeta yalvarıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Biranın ana vatanı Almanya’da şişe kıtlığı yaşanıyor. Ukrayna’daki savaşın da etkisiyle artan şişe fiyatları, Alman bira üreticilerini boş şişeleri geri çağırmaya itiyor. Artan doğalgaz ve elektrik fiyatları bira üreticilerinin de belini büküyor. Yüzde 300’lerin üzerinde artan faturaların yanına bir de şişelere gelen zamların eklenmesi, bira üreticilerini böyle bir yol izlemeye yöneltmiş durumda.

Bira şişesinde kıtlık

Almanya’nın Polonya sınırına yakın Neuzelle bölgesinde yer alan asırlık bir bira fabrikası olan Klosterbrauerei Neuzelle’in işletmecisi Stefan Fritsche, geçen yıl doğalgaz faturasının yüzde 400, elektrik faturasını ise yüzde 300 oranında arttığını söylüyor. Bira üreticilerinin arpa için de eskiye kıyasla çok daha fazla ödediklerini belirten Fritsche, Ukrayna’da yaşanan savaşın ise bu sorunlara yenilerini eklediğini söylüyor. Fritsche’e göre, artan enerji ve tahıl enflasyonunun yanına şimdi bir de bira şişesi kıtlığı eklenmiş durumda.

Şu ana kadar benzeri görülmemiş bu soruna şişe fiyatlarında yaşanan inanılmaz yükseliş neden oluyor. Sorun ise şişe olmaması değil. Tüm Almanya’ya yayılmış yaklaşık 1.500 bira fabrikasında dolaşımda olan 4 milyarın üzerinde bira şişesi bulunuyor. Bu her erkek, kadın ve çocuk için ortalama 48 şişe anlamına geliyor. Müşteriler her şişe için 0,08 euro fazla ödüyor ve şişeleri iade ettiklerinde bu parayı geri alıyor. İade edilebilir şişe sistemi hem çevre dostu hem de Almanların geri dönüşüm takıntısına uygun olması nedeniyle gayet olumlu olsa da insanların boş şişeleri iade etmesini sağlamak sanıldığı kadar kolay değil.

Biraların yüzde 80’i şişelerde üretiliyor

İnsanlar bir kasa ya da birkaç adet boş şişeyi iade etmek için mağazaya götürmek yerine, depozito ücretini toptan şekilde geri almak için şişeleri evlerinin bodrumunda istiflemeyi tercih ediyor. Bu da iade sürecini uzatıyor. The New York Times’tan Melissa Eddy’nin haberine göre Almanya’da biraların yüzde 80’i şişelerde üretiliyor. Bu durum, Fritsche’e göre, küçük bira üreticileri ölümcül bir sorun teşkil ediyor.

Almanya’nın en yüksek tirajlı gazetesi Bild’de çıkan bir makale Almanya’da bira şişelerinin tükendiğini ilan edince Almanya Ulusal Bira Üreticileri Derneği Başkanı Holger Eichele, Alman vatandaşlarının panikle bira satın almalarının önlemek amacıyla, boş şişelerin iadesini sağlamak için radyo kanallarından ve sosyal medyadan açıklamalarda bulunmak zorunda kaldı. Alman bira üreticileri, sıcak havayla birlikte barbekü partileri ve festivallerin yaklaştığı yaz aylarında bira şişelerinin tükenmesini istemiyor.

Tüm fiyatlandırma yapısı kontrolden çıkmış durumda

Ufukta, bira üretimini kısıtlayacak kadar büyük bir tehlike görünmüyor. Yine de sektör, kamyon şoförü sıkıntısı, yüksek yakıt maliyetleri, etiket kağıdı ve diğer hammadde fiyatlarına gelen yüksek zamlar nedeniyle tedarik zincirini sürdürmekte zorlanıyor. Finansgundem.com’un derlediği habere göre, Alman bira endüstrisinde tüm fiyatlandırma yapısı kontrolden çıkmış gözüküyor.

Almanya’da biranın cam şişe dışındaki kutularda üretilmesi yasalarla caydırılıyor. Bugüne kadar cam alım satımını Avrupa’nın farklı ülkelerinden gerçekleştiren Almanya, savaş nedeniyle en büyük tedarikçilerinden biri olan Ukrayna’yı kaybetmiş durumda. Ukrayna’daki cam fabrikalarının faaliyetlerini durdurmasının yanı sıra, yaptırımlar nedeniyle Rusya ve Beyaz Rusya’dan gerçekleştirilen tedarik zincirleri de kesildi. Çekya, Fransa ve Almanya’da üretilen cam şişelerin fiyatlarındaki belirgin artışın da eklenmesiyle, uzun vadeli tedarik sözleşmesi olmayan bira fabrikalarının yeni cam şişe satın alımlarında yüzde 80’den fazla fiyat artışı yaşayacağı öngörülüyor.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen Alman bira üreticileri, şişelerin maliyetini karşılamak için müşterilerden daha fazla ödeme yapmalarını istemenin şimdilik adil olmayacağı görüşünde birleşiyor.

Bundesbank, Almanya için enflasyon beklentisini yükseltti

 

Bira satışlarında rekor düşüş

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)