BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinAkıllı tüketiciler için tasarruf rehberi----

Akıllı tüketiciler için tasarruf rehberi

Akıllı tüketiciler için tasarruf rehberi
22 Kasım 2023 - 16:02 www.finansgundem.com

Bir yandan fiyat artışları etkisini hissettirirken diğer taraftan da tüketim çılgınlığının zirveye ulaştığı bugünlerde doğru kalemlere yeteri kadar harcama yapmak tüketiciler için kritik önem taşıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Para harcamak söz konusu olduğunda tüm mesele her zaman için hesabınızda ne kadar para olduğu ile alakalı değildir. Kazancınız yüksek dahi olsa veya önemli bir servet sahibi de olsanız bu zorluklarla elde edilen bu parayı düşüncesizce harcayabileceğiniz anlamına gelmez.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre birçok finans uzmanı düşüncesizce harcamalar yapmak yerine ihtiyaçlara yönelik bilinçli harcama kararlarının alınmasını tavsiye ediyor. Elbette kişinin sahibi olduğu servete göre bir miktar savurganlık yapabilme hakkı da saklı tutuluyor.

Kasım ayı alışveriş çılgınlığının had safhaya ulaştığı bugünlerde GOBankingRates’in haberi insanların mümkün olduğunca az harcama yapması gereken kalemlere dikkat çekildi. Finans uzmanları para harcanması gereken daha önemli şeyler varken aşağıda bahsedilen harcamalar için daha az savurganlık yapılmasını öneriyor:

İlaç

Eğer bir ilaca ihtiyacınız varsa ve muadili yerine en pahalı ilaca iki katı para ödüyorsanız iki kez düşünmeniz gerekebilir. Zira muadil olarak önerilen ilaçlar daha az maliyetli olmasının yanında aynı avantajları sağlayabilir.

Erika.com’un kurucusu olan avukat ve bireysel finans uzmanı Erika Kullberg, “İlaç muadilleri genellikle markalı ilaçlarla aynı aktif bileşenleri içerir. Ancak çok daha uygun maliyetlidir” diyor.

Vitaminler ve gıda takviyeleri

Tıpkı kaliteden ödün vermeden daha ucuz muadil ilaç alabilmenin mümkün olması gibi vitaminler ve gıda takviyeleri için de benzeri bir durum geçerli.

Finans uzmanı ve Ontario Property Buyers'ın sahibi Sebastian Jania, “Ben bir tıp uzmanı değilim. Ancak eğer biri B12 gibi bir vitamini daha ucuz bir biçimde satın alabiliyorsa, B12 vitamini için başkasına prim ödemek yerine bunu yapmalıdır” ifadelerine yer veriyor.

Bakkaliye

Bireylerin en önemli masraflarından birisi de bakkaliye harcamalarıdır. Ancak bu gıda için yapılan harcamanın tavan yapması gerektiği anlamına gelmez. Hatta birçok Finans uzmanı en pahalı ürünleri satın almamayı, bunun yerine daha ucuz bir alternatifi tercih etmeyi öneriyor.

Kullberg konuyla ilgili açıklamasında, “Markalı bir gıda maddesi ile mağaza markası arasındaki farkı gerçekten anlayamıyorsanız paradan tasarruf etmek için mağaza markasını tercih edin. Bu kuralın istisnası markalı bir ürün için bir indirim kuponunuz olmasıdır” dedi.

Jania da aynı görüşe katılıyor ve özellikle de adı duyulmamış markaların bakkaliye ürünlerinin en ucuz tercihler olacağının altını çiziyor.

Kitap

Kitap okumaktan vazgeçmek elbette bir seçenek değil. Ancak kitap alışverişinin de akıllıca yöntemleri bulunuyor. Kullberg konuyla ilgili açıklamasında, “Asla birine kitap almamayı önermem. Ancak aynı kitabın en son ciltli versiyonunu almanıza ihtiyaç yok. Bir e-kitapla dijitale geçmek, en son sürümlerde bile sürekli olarak paradan tasarruf etmenizi sağlar. Geleneksel bir kağıt kitabı tercih ediyorsanız, her zaman kullanılmış bir kopya arayın veya 20 dolar yerine bir veya iki dolara kitap almak için şehrinizin ikinci el kitapçısına bakın” diyor.

Kitaplardan tasarruf etmenin bir başka yolu da onları bir halk kütüphanesinden yararlanmak. Gecikme ücretleri konusunda endişeleriniz varsa sesli kitaplara veya e-kitaplara da göz atabilirsiniz. Söz konusu kitaplar vadesi geldiğinde otomatik olarak iade edilecektir.

Tek kullanımlık ürünler

Sık sık değiştirmeniz gereken her şey mümkün olduğunca ucuza satın alınmalıdır.

Kullberg, “Mümkün olduğunda, uzun süre dayanacağını bildiğim kıyafetlere veya ev eşyalarına yatırım yapmayı severim. Ancak bazen bir şeylere umutsuzca para harcadığınızı kabul etmeniz gerekir. Örneğin, her şeyi temiz tutmak için duş perdenizi sık sık değiştirmeyi seviyorsanız, bir Target (ABD’nin en ucuz perakende satıcısı) ürünü duş perdesi, tasarımcı ürünleri kadar iyi sonuç verecektir. Çocuklarınızın halınızın üzerine bir şeyler dökeceğini biliyorsanız ve birkaç yılda bir bu halıyı değiştirmeniz gerekecekse, yatırım değeri olan bir halı yerine daha ucuz bir seçeneği tercih edin” ifadelerine yer verdi.

Bebek kıyafetleri

Paradan tasarruf etmek için mümkün olduğunca ucuza satın alabileceğiniz bir diğer şey de bebek kıyafetleridir.

CouponBirds Finansal Analisti Diana Howard, "Bebekler çok hızlı büyür ve yeni kıyafetler kısa sürede onlara küçük gelir. Bu yüzden ucuz kıyafetler satın alın ve kalite konusunda endişelenmeyin" diyor.

Aynı şeyi bebek oyuncakları gibi uzun süre dayanmayacak diğer ürünler için de geçerli. Ancak bu noktada aldığınız ürünlerin çocuğunuz için güvenli olduğundan emin olmanız gerekir.

Kozmetik

Kozmetik ürünleri istediğinizi elde ederken maliyeti düşürebileceğiniz bir diğer önemli harcama kalemidir.

Kullberg, “Asla uzaklaşmayacağınız favori bir tasarımcı fondöteniniz veya rujunuz olsa da makyaj rutininizin büyük bir kısmı için muadiller bulmaya çalışın. Günümüzde, eczanelerde tasarımcı makyaj ürünlerinin fiyatının çok altında gerçekten harika 'kopyalar' bulabilirsiniz. Emin olun, maskaranıza 30 dolar harcayıp harcamadığınızı kimse söyleyemez” diyor.

Spor salonu üyeliği

Bir spor salonu üyeliğinin maliyeti, özellikle ilk kayıt ücretini ve aylık maliyetleri hesaba katarsanız, gerçekten artabilir. Bu nedenle, kondisyonunuzu korumak için spor salonuna gitmeye hevesliyseniz, yine de istediğinizi elde edeceğiniz en ucuz seçeneği tercih edin.

Finans uzmanı "Koşu bandı bir koşu bandıdır” diyor ve saunaların ve banyolardaki eşantiyon ürünlerin bütçenize ağır bir spor salonu harcama kalemi eklemesine izin vermemesini tavsiye ediyor.

Çay ve kahve

Bırakamayacağınız favori bir çay veya kahve markanız yoksa, satın alma işleminiz isimden çok malzemelerle ilgili olmalı. Jania mümkün olan en düşük birim başına fiyatı elde etmek için çay alışverişini toplu almayı öneriyor. Finans uzmanı öğütülmüş kahve alanlarınsa ihtiyacı olanı kadar satın almasını ancak en düşük uygun seçeneği tercih etmesini öneriyor.

Otomobiller

Konu otomobillere geldiğinde ne kadar harcanması gerektiği zor bir soru olabilir. Zira tüketiciler aynı anda maliyet, aracın durumu ve kalitesi arasında bir denge yakalamak isteyecektir. Ancak iyi çalıştığı ve amacına hizmet ettiği sürece ucuz bir araç satın almak muhtemelen pahalı bir araçtan daha iyidir.

Jania konuyla ilgili açıklamasında, “Otomobilin ana amacı bir statü sembolü veya bir gösteriş değil sizi bir lokasyondan diğerine taşımasıdır. Aracın güvenli olması ve yapması gerekeni yapabilmesi şartıyla en yüksek harcamaları yapmaktan kaçınmanız önerilir. Zira otomobiller zaman içerisinde değer kaybeder” dedi.

İndirim günlerinde sahte sitelere dikkat!

 

Bu 12 finansal hatadan uzak durun!

 

Ünlülerin stilisti uyardı: Yarısına bile ihtiyacınız yok

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)