BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAğbal: E-Ticaret devleri sıraya girdi----

Ağbal: E-Ticaret devleri sıraya girdi

Ağbal: E-Ticaret devleri sıraya girdi
20 Haziran 2018 - 04:51 www.finansgundem.com

Maliye Bakanı Ağbal, elektronik ticaretin izlenmesi için attıkları adımların ses getirdiğini dile getirerek global E-Ticaret devlerinin Türkiye'ye gelmek için sıraya girdiklerini söyledi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, elektronik ticaretin izlenmesi ile ilgili risk analiz merkezini kuracaklarını belirterek, yeni dönemde bu merkezin vergiye gönüllü uyumun temel itici gücü olacağını söyledi. “Elektronik ticaretin izlenmesi konusunda adımlar atacağız” diyen Ağbal bir yandan da yapılacak çalışmaların elektronik ticarete engel olmamasına önem verdiklerini vurguladı. Atılan adımların ardından tek tek firmaların kendisinden randevu istediğini belirten Ağbal, “Sıraya girdiler. Bundan 2 hafta önce arka arkaya 3 tane global firmayla görüştüm. Prosedürleri de basitleştirmemizi istiyorlar” dedi.

Ağbal bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, elektronik ticaretin vergilendirilmesi konusunda son iki yılda önemli düzenlemeler yaptıklarını belirterek, bir işletme Türkiye’de para kazanıyorsa her takdirde kazanç vergisini ödeyeceğini, bunun net bir şekilde mevzuatta tanımladıklarını ifade etti. Vergi usul yasasında da bazı hükümler getirdiklerini ifade eden Ağbal, Maliye olarak bilgilerin toplanması, değerlendirilmesi konusunda yetki aldıklarını, risk analiz merkezini kuracaklarını bildirdi. Çıkış noktalarının, “Yurtiçinde bu faaliyetleri yaparken vergi ödeniyorsa yurtdışında da faaliyette bulunup Türkiye’den para kazananların vergilerini ödemeleri” olduğunu anlatan Ağbal, “Biz bu adımları attık da ne oldu? Çok güzel şeyler oldu. Şimdi burada tek tek firmaların isimlerin söylememeyim, en fazla şimdi benden randevuyu onlar istiyorlar” dedi. Yaptığı görüşmelerde firmaların Türkiye’nin yapmış olduğu düzenlemeleri önemsediklerini dile getirdiklerini söyleyen Ağbal, şöyle devam etti:

İŞYERİ TANIMI DEĞİŞECEK

“Geldikleri nokta şu; Türkiye’yi önemli bir pazar olarak görüyoruz, burada sizin vergileme konusundaki kararlılığınızı da gördük. Biz artık vergi dairesine kaydolup mükellef olmak istiyoruz, diğer vergi mükellefleri hangi vergileri veriyorsa biz bunları vermek istiyoruz. Sadece sizden ricamız, vergiyle ilgili prosedürleri basitleştirmeniz. Elektronik ortamda beyanname verilmesi, elektronik ortamda belge düzeni, fatura düzenin kurulması, elektronik ortamda ödeme sistemlerinin kurulması, vergi mükellefiyetiyle ilgili mümkünse İstanbul’da tek bir vergi dairesinin bu konuyla ilgili tutulması. Yani şunu diyorlar; Mesela bazı konularda diyelim ki işyeri tanımı. Bizim Vergi Usul Kanunu değişiklikleri içerisinde yeni döneme ilişkin işyeri tanımını değiştireceğiz. Çünkü eski klasik işyeri tanımı çok değişti artık, o tanımla biz ileriye gidemeyiz. Yurtdışında bile bir server olsa eğer server üzerinden burada direkt müşteriyle irtibat kuruyorsanız, biz onu burada Türkiye’de işyeri kurmuş sayacağız.”

BOŞLUKLAR DOLDURULACAK

Yurtdışında olan firmaların Türkiye’de tüketicilere doğrudan hizmet sunmaları halinde tüketicinin KDV’sini sorumlu sıfatıyla ödemesi gerektiğini bu uygulamayı değiştirdiklerini anlatan Ağbal, “Türkiye’ye bu şekilde hizmet satan firmalar Türkiye’de bir vergi dairesine mükellef olsunlar, ödemeleri gereken vergiyi tüketici değil, kendileri ödesinler. Bu konuyla ilgili altyapı kuruldu, vergi dairesi belirlendi, birkaç danışmanlık firması bu konuda bazı çekincelerini ifade ettiler. Ben Gelir İdaresi başkanına talimat verdim, o uluslararası global şirketlerin yöneticileriyle danışmanlık firmaları ortaklaşa toplantılar yapacaklar, o teknik düzeydeki olan boşlukları da dolduracağız. Şu anda global firmaların gelip, evet, biz artık vergimizi de ödemek istiyoruz demeleri de bizi memnun ediyor” dedi. (Hürriyet / Neşe Karanfil)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)