BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinAdramytteion'da Roma hamamının yer altı ısıtma sistemi bulundu----

Adramytteion'da Roma hamamının yer altı ısıtma sistemi bulundu

Adramytteion'da Roma hamamının yer altı ısıtma sistemi bulundu
05 Ekim 2022 - 17:08 www.finansgundem.com

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde sahile yakın bölgede 11 senedir devam eden Adramytteion Antik Kenti kazılarında Roma Dönemi'ne ait hamamın yer altı ısıtma sistemi ortaya çıkarıldı.


Kazı heyeti başkanı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Murat Özgen, Ören'de tek katlı, iki katlı evler ve bunların 6 metre altında antik kentin Roma hamam yapısını bulduklarını belirtti.

Gazetecilere açıklama yapan Özgen, hamamın kentte Roma Dönemi'ne dair karasal alanda açığa çıkardıkları ilk yapı olduğunu bildirdi.

'İyi korunan bir yapı bütününü belli oranda açığa çıkardık'

Daha önce Bizans Dönemi'ne ait yapı bütününde çalışmalarının olduğunu dile getiren Özgen, "Daha alt tabakalarda kısmen Ören'de, Adramytteion'da Bizans dokusunun da daha erken tabakaları tahrip ettiğini gözlemlemiştik. Bu anlamda iyi korunagelen bir yapı bütününü belli oranda açığa çıkarmış vaziyetteyiz" diye konuştu.

Hamamın taban ve çevre mimarisi 3. yüzyıla tarihleniyor

Dr. Öğr. Üyesi Özgen, yüzeyden 6 metre derinliğe kadar Bizans'ın, bu Roma hamamını farklı fonksiyonlarda kullandığına dair belgelemeler yapıldığını kaydetti. Hamamın taban ve çevre mimarisini 3. yüzyıla tarihlediklerini söyleyen Özgen, şu ifadeleri kullandı:

Buradan limana doğru uzanan caddeye bakan geçişleri ki bunlardan bazıları daha geç dönemde, Bizans Dönemi'nde yapıya farklı bir fonksiyon vererek kapatılmış durumdaydı, onları belgeleyerek orijinalin planına dair çalışmalara devam ettik ve hemen onun ardında geometrik motifli mozaik tabanı bulduk. Tabanın aynı yüzyıl içinde çöktüğünü ve mermer plakalarla restore edildiğini gözlemledik. Yapının diğer tarafında da yine geometrik desenli taban devam ediyor. Yapıya girmeden önce çok kapasiteli bir kanal zaten şu anda belirgin vaziyette yapı boyunca uzanıyor ve iç avluda da hamamın itinalı bir drenaj tahliye sistemi, kanal sistemi kendini gösteriyor. Ebatlara bakıldığı zaman yapının, yönelimiyle yaşayan doku içine doğru uzanıyor. Geçtiğimiz yıla kadar burada sürdürdüğümüz çalışmalarla belli ipuçları ve belli içerikler, buluntular bunun hamam olabileceği görüşünü bize vermişti. Doğrudan hamamın altyapısına ve sütun sistemine yani taban altı ısıtma sistemine dair bulgularımız belirdi.

Özgen, elde ettikleri ön bulgularla vardıkları sonucun doğru olduğunun net olarak ortaya konduğunu bildirdi.

Perre Antik Kenti'nde 1800 yıllık askeri madalya bulundu!

İsrail'de 7. yüzyıldan kalma altın sikkeler bulundu

Tokat'taki Sebastapolis kazılarında 1000 yıllık bronz haç bulundu

İzmir'deki Smyrna Agorası'nda yüzlerce Osmanlı fincanı bulundu

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)