BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiABD'li teknoloji devleri 4 trilyon dolar kaybetti----

ABD'li teknoloji devleri 4 trilyon dolar kaybetti

ABD'li teknoloji devleri 4 trilyon dolar kaybetti
10 Kasım 2022 - 13:10 www.finansgundem.com

GAFAM olarak adlandırılan, Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft’un piyasa değerindeki kayıplar 4 trilyon doları buldu.

Pandemi ve beraberinde artan dijitalleşme rüzgarıyla birlikte değerlerine değer katan dünyanın en büyük teknoloji şirketleri, 2022 yılında kayıp üstüne kayıp yaşıyor.

GAFAM olarak adlandırılan, Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft’un bu yıl içinde yaşadığı toplam kayıplar 4 trilyon doları buldu.

10 AYDA  4 TRİLYON DOLARLIK KAYIP

2022 yılı başında 10 trilyon doları geçen bu 5 teknoloji devinin toplam piyasa değeri, dün itibariyle 6 trilyon dolar seviyesine indi.

Haber Türk'ten Necdet Çalışkan'ın haberine göre, yılbaşından bu yana en büyük kaybı piyasa değeri yüzde 70’ten fazla eriyen Facebook (Meta) yaşarken, Facebook’u yüzde 49’luk değer kaybıyla Amazon, yüzde 41’lik kayıpla Google (Alphabet) ve yüzde 33’lük kayıpla Microsoft takip etti.

Bu 5 dev şirket arasındaki en büyük şirket olan Apple’ın yılbaşında 3 trilyon dolara dayanan piyasa değeri ise son 10 ayda yüzde 28 azalarak, 2.1 trilyon dolara geriledi.

İŞTEN ÇIKARMA KARARLARI

Küresel ekonomik büyüme ve enflasyon kaygılarıyla birlikte bozulan teknoloji devlerinin finansal beklentileri, son dönemde işten çıkarma dalgasını da beraberinde getirdi. Son dönemde Apple ve Amazon işe alımları durdururken; Intel bin, Facebook ise 11 bin çalışanını işten çıkarma karar aldı.

Meta CEO'su Mark Zuckerberg, çalışanlara yolladığı e-postada işten çıkarma gerekçelerini ise şu sözlerle açıkladı: "Maalesef olaylar beklediğim gibi gelişmedi. E-ticaretteki trendler pandemi öncesi trendlere dönmekle kalmadı, makroekonomik düşüş, artan rekabet ve reklamlardaki gerileme gelirimizin beklediğimden çok daha düşük olmasına yol açtı. Bu konuda hata yaptım ve sorumluluğu üzerime alıyorum."

Elon Musk tarafından satın alınmasının ardından artık özel bir şirket statüsüne giren Twitter’da da çalışanların yaklaşık yarısı ile yolların ayrılmasına karar verilmişti.

Microsoft, rekabet soruşturmasıyla karşı karşıya

 

Microsoft ve Alphabet'in net karlarında düşüş

 

Amazon, 1 trilyon dolar değer kaybetti

 

Meta binlerce kişiyi işten çıkaracak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)