BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAB’den İngiltere bankalarına yeni darbe----

AB’den İngiltere bankalarına yeni darbe

AB’den İngiltere bankalarına yeni darbe
22 Kasım 2021 - 16:27 www.finansgundem.com

Brüksel bankaların Avrupa Birliği’ne erişim için ‘sınır ötesi’ izinleri kullanımını sınırlayacak. Yeni sermaye düzenlemeleri ise ülke için düzenlemeleri sıkılaştırırken, İngiltere bankalarını etki altında bırakacak.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Brüksel’in Avrupa Birliği (AB) dışındaki bankaların, blokta bulunan müşterilerine hizmet satışına imkan tanıyan ülke için düzenlemeler bütününe yönelik planları, Brexit’in etkileriyle mücadele eden İngiltere bankalarına yeni bir darbe vuracak. Tasarı AB dışındaki ülkelerden, tek pazara neredeyse tüm hizmet satışlarını durduracak. Bankalar AB’ye yönelik sınır ötesi erişim konusunda istekli çünkü sermaye ve personel taşımadan, uluslararası merkezlerinden bu faaliyetleri yürütmek çok daha düşük maliyetli ve kolay.

AB’nin hamlesi ise küresel bankaların AB içerisindeki faaliyetlerini düzenleme amacı taşıyor. Financial Times’ın haberine göre Brüksel aynı zamanda düzenleyicilere, bankaların şubelerini daha sıkı bir denetime tabi tutulacak yan kurumlara dönüştürmeye zorlaması konusunda daha fazla yetki vermek istiyor. Tasarı Avrupa Komisyonu’nun sermaye yükümlülükleri direktifinin bir parçası. Bu şekilde en güncel küresel banka sermaye standartlarına hukuki bir zemin oluşturulmuş ve farklı ülkelerin düzenleyicilerinin kararlarındaki çelişkilere son verilmiş olunacak.

Tasarı henüz Avrupa Parlamentosu ve Komisyonu’ndan geçmedi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri, yakın zamanda Brexit sonrası ulusal düzenlemelerin kullanımının gösterdiği yükselişten endişeli. Zira bankalar AB’de bulunan müşterilerine Londra’dan hizmet vermeye devam etti. Sınır ötesi izinler uzun süredir ABD, İsviçre ve Asya merkezli bankalar tarafından, AB’deki faaliyetlerinin bir kısmı için kullanılıyordu.

ECB’nin denetim birimi üyelerinden Edouard Fernandez-Bollo, eylül ayında yaptığı uyarıda bankaların sınır ötesi düzenlemeleri “AB’deki büyük faaliyet hacmini sürdürmek için bir araç” olarak kullanmamaları gerektiğini söylemişti. Hukuk şirketi Linklaters’dan Peter Bevan ise, “Brexit’ten bu yana görünen yol, Avrupa otoritelerinin AB içerisindeki finansal hizmetler ve bankacılık faaliyetleri üzerinde denetimi artırmak istediğini gösteriyordu” dedi. Açıklamasında, “açıkça görülüyor ki İngiltere’den sağlanan hizmetlere yönelik şüpheli tavır yükselişte” ifadesini kullandı. Ülkelerin bireysel olarak sunduğu sınır ötesi izinlerin, komisyonun tasarısıyla nasıl uzlaşacağını görmenin zor olduğunu belirtti.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Brüksel tarafından gelen hamle, AB dışındaki ülkelerden sınır ötesi faaliyetleri sınırlama amacı taşıyor. Hedef ise müşterilerin, bankalara hiçbir pazarlama çalışması olmaksızın yönelmesi.

Clifford Chance Avukatı Caroline Dawson, “batı Avrupa’nın büyük bir bölümü sınır ötesi lisans düzenlemesine sahip” dedi. Yeni önlemin, “bu düzenlemelerin tümünü geçersiz kılacağını” belirten Dawson, tasarının pratikte uygulamasının zor olacağını söyledi. Dawson, Brüksel’in öneri olarak sunduğu kısıtlamaların, “müşterilerin seçeneklerini azaltmak ve bu şekilde insanların faaliyet hacmini düşürmek” anlamına geleceğini ifade etti.

İsviçre Bankacılar Birliği, “İsviçre’nin finansal kurumlarına AB’ye erişim hakkı tanımak, açık ve entegre bir pazara katkı sağlıyor ve bu nedenle de AB yatırımcılarının da çıkarlarını savunuyor” dedi. Açıklamasında, “Avrupa Parlamentosu ve Komisyonu yeni kararları gözden geçirmeli” ifadesini kullandı. Avrupa Komisyonu’ndan ise açıklama gelmedi.

ABD bankaları Avrupa bankalarını geride bıraktı

 

Küresel finansta dijital devrimin ayak sesleri

 

Fed için karar vakti!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)