BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkABD'deki Halkbank davasında kritik gelişme! Tüm işlemler askıda----

ABD'deki Halkbank davasında kritik gelişme! Tüm işlemler askıda

ABD'deki Halkbank davasında kritik gelişme! Tüm işlemler askıda
17 Şubat 2021 - 06:23 www.finansgundem.com

New York İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi, Halkbank'ın yabancı bir kuruluş olduğu için Amerikan mahkemelerinde yargılanmayacağıyla ilgili talebini kabul ederek değerlendireceğini açıkladı. Davayla ilgili tüm işlemler askıya alındı

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde, 23 Şubat tarihindeki jüri seçiminin ardından 1 Mart’ta başlayacağı açıklanan Halkbank davası temyiz engeline takıldı.

New York İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi Halkbank’ın yaptığı başvuruyu değerlendirdi.

Üst mahkeme, Halkbank’ın davadan düşürülmesi talebini reddettiğini, ancak yabancı bir kuruluş olduğu için Amerikan mahkemelerinde yargılanmayacağıyla ilgili talebini kabul ederek değerlendireceğini açıkladı.

New York İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi, Halkbank’ın başvurusunu hızla değerlendireceğini belirterek, davanın görüldüğü federal mahkemeden kendi kararını verinceye kadar davayla ilgili yaptığı tüm işlemleri askıya almasını istedi.

New York İkinci Bölge Mahkemesi, Halkbank ve New York Güney Bölgesi Başsavcılığı'ndan, 17 Mart tarihine kadar davayla ilgili dilekçelerini sunmalarını istedi. Bir üst mahkemenin bugün aldığı kararla birlikte, 23 Şubat’ta yapılacak jüri seçimi ve 1 Mart’ta başlayacağı belirtilen seri duruşmalarla ilgili federal mahkemenin kararının durdurulacağı belirtiliyor.

Aynı başvuruyu federal mahkeme daha önce reddetmişti

Halkbank, daha önce yabancı bir kuruluş olduğu gerekçesiyle ABD’de yargılanamayacağı iddiasıyla New York Federal Mahkemesi'ne başvurmuştu. Hakim Richard Berman, Halkbank’ın yabancı bir kuruluş olduğu iddiasını reddetmiş, bu kurumun Amerikan finans ve bankacılık kuruluşlarını kullanarak, İran’a yönelik ABD yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle federal mahkemede yargılanabileceğine hükmetmişti. Halkbank, bir üst mahkemeye başvurup kararın temyizini istemişti.

2 Temmuz’da federal mahkemenin duruşma takvimiyle aldığı karar geçersiz

Hakim Richard Berman, 2 Temmuz 2020 tarihinde aldığı kararla Halkbank davası jüri seçiminin 23 Şubat 2021 tarihinde yapılmasına, jürili seri duruşmaların da 1 Mart 2021 tarihinde başlamasına hükmetmişti.

Hakim Berman, Halkbank’ın jürili seri duruşmaların salgın nedeniyle 2022 yılında yapılması talebini de kabul etmemişti. Bir üst mahkemenin aldığı kararla birlikte federal mahkemenin daha önce, duruşma takvimiyle ilgili aldığı kararın hükmünün kalmadığı belirtildi.

New York’ta devam eden davada Halkbank neyle suçlanıyor?

Halkbank aleyhine New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde açılan davada şu suçlamalara yer verilmişti: ABD’yi dolandırmak amacıyla komplo kurmak, ‘Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı İran’a para transferleri yaparak ihlal etmek için komplo kurmak, ABD bankalarını dolandırmak, ABD bankacılık ve finans sistemini dolandırmak amacıyla komplo kurmak, kara para aklamak, kara para aklamak amacıyla komplo kurmak.

Halkbank aleyhinde 15 Ekim 2019 tarihinde açıklanan 45 sayfalık iddianamede, Halkbank yönetiminin Türk hükümetinin üst düzey yetkilileri tarafından desteklendiği ve korunduğu da iddia edilmişti.

İddianamede, Halkbank’ın 2012 ve 2016 yılları arasında İran’ın uluslararası piyasalarda petrol ve doğal gaz satışından elde ettiği gelirin ülkeye girmesinde yardımcı olduğu iddia edilmişti. İddianamede Halkbank’ın, İran’ın petrol ve doğal gaz satışından elde ettiği geliri harcamasına imkan veren bir mekanizmanın, paravan şirketler ağını kullanarak uygulanmasına yardımcı olduğu iddia edilmişti. Tüm bu suçlamaların, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının ihlali olduğu, Halkbank’ın yaptığı transferlerin tutarının yaklaşık 20 milyar doları bulduğu öne sürülmüştü. (amerikaninsesi.com)

Büyükelçi'den S-400 ve Halkbank için flaş açıklamalar

 

Halkbank davasında gizli dosya sayısı 40'a çıktı

 

Halkbank'a ABD'de bir ret daha

 

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nedim17 Şubat 2021 17:16

    Tamamen yeni yönetimin yeni  taktiği bir müddet sonra istediğini alamayınca  eski haline döner!  Hedef önce İran sonra  Kafkas toprakları!  İran aklını başına alıp halkına aşırı baskıyı bırakmalı!  Hoşgörü , samimi  ve sabırla  sorunların üzerine eğilip halkını kazanmalı yoksa çok insanın kanından sorumlu olacağı gibi parçalanması da kaçınılmazdır.   

  • baturayersin17 Şubat 2021 16:12

    hangi dava canı sıkılan bu bankaya dava açtı ana davamı hangi davadan bahsediyorsun

  • metin17 Şubat 2021 14:23

    Birileri devreye girdi anlaşılan. Ne zarroymuş ya ;) 

  • çılgın yatırımcı17 Şubat 2021 14:01

    harika bir haber.

  • Yatırım17 Şubat 2021 13:02

    Ey Yönetim, ben senin gazete haberlerini zaten okuyorum. Açıkladığın kap kime yaradı? Atalarımızın yaptığı gibi ya devlet başa ya kuzgun leşe. Yeter artık! Önlem şart. Yatırımcı için ne yapıyorsun bunu açıklarsan bizi Abd maniplasyonlarına yem etmiş olmassın diye düsünüyorum. Hissenin bugün %7 yapıp 24 kademe geri çekilmesini ve dün sert inişi açıklayabilir misin? Ben cahilim yatırımdan anlamıyorum. Korunmaya ihtiyacım var.

  • cevap 17 Şubat 2021 20:19

    birsonrakinde sana haber verirler önceden alır yatarsın uyanık adın yatırımcı birde anca yatarsın sen

  • David tryman 17 Şubat 2021 10:37

    Halkbank aleyhine bir çok dava bu hangisi ana dava mı yok iran alacak davası mı

  • Haber yanlış 17 Şubat 2021 10:26

    Spek yine kazandı yada yabancı son malında yerliye çaktı. Kaynak sözcü gazetesi:ABD mahkemesi İran'ın alacaklılarının, Halkbank aleyhine açtığı ayrı bir davanın Türkiye'de görülebileceğine karar verdi.

  • Norm ender17 Şubat 2021 10:14

    Abd büyük oynuyor

  • Branda moore17 Şubat 2021 10:08

    Uluslararası mahkemeye dönerse yargılama hem siyasilere hemde ülkeye ciddi ceza gelir şayet abdnin kanıtları sağlamsa anlaşmaya gitmek akıllıca olur

  • okuyucu17 Şubat 2021 10:05

    Stratejiyi anlayamadım.

  • BM de yargılanmak17 Şubat 2021 10:04

    BM de yargılanırsa bu iş erdoğana yaramazki

  • Hesapsız17 Şubat 2021 09:31

    Doğruysa Halkbank tavan açılır.

  • ökkeş17 Şubat 2021 09:30

    alışlar tavandan :)