BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriABD’de kartı borçları katlandı: Resesyon işareti mi?----

ABD’de kartı borçları katlandı: Resesyon işareti mi?

ABD’de kartı borçları katlandı: Resesyon işareti mi?
28 Ekim 2022 - 16:37 www.finansgundem.com

Pandemi sürecinde düşüşe geçen kredi kartı bakiyeleri son yedi aydır hızlı bir şekilde artıyor. Yükselen enflasyon ve düşük kredi puanlı tüketicilere verilen kartlardaki artış uzmanlara göre bir resesyonun ilk göstergesi olabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de kredi kartı borçları kısa süre önce yeni bir dönüm noktasına ulaştı ve pandemiden önceki seviyesine geri döndü.

Kredi raporlama firması Equifax'in verilerine göre, ABD'deki toplam kart bakiyeleri Eylül ayında 916 milyar dolara ulaştı ve bu seviye Aralık 2019 seviyeleriyle neredeyse aynı. Bakiyeler Ocak ayına göre %9 arttı. Söz konusu rakam Nisan 2021'deki pandemi diplerine göre yaklaşık %23 daha yüksek.

Kart bakiyeleri, pandeminin ilk aylarında, işsiz ve evde sıkışıp kalan Amerikalıların harcamalarını kısmasının ardından keskin bir şekilde düşmüştü. Bu süreçte ABD hükümetinin sağladığı teşvikler tasarruf hesaplarını doldurmuş ve yüksek miktardaki borçların ödenmesine imkan sağlamıştı.

Ekonominin yeniden açılmasıyla ve insanların yeniden işlerine geri dönmesiyle birlikte, kredi kartı şirketleri de borçlanmaların yeniden artmasını sağlamak için büyük bir baskı oluşturdu. Birçok şirket sigortalama standartlarını gevşeterek daha düşük kredi puanına sahip kişilerin kart almasını kolaylaştırdı.

Şimdiyse yaklaşmakta olan bir resesyonun korkusu hissediliyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre birçok ekonomi ve finans uzmanı yükselen faiz oranları nedeniyle ABD’de bir resesyonun yaklaşmakta olduğu konusunda uyarıyor. Ancak Amerikalıların büyük çoğunluğu harcama yapmaya ve borç almaya devam ediyor. Zamanı geçen kredi kartı ödemeleri pandemi öncesi seviyelerine yaklaşıyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre, kredi kartı borçlarının yükselmesi olası bir finansal krizin erken bir işareti olabilir. Kart şirketlerine göre, tüketiciler hâlâ Kovid-19 krizi öncesine göre bakiyelerinin daha yüksek bir kısmını ödüyorlar. Ancak bazı bankalarda bu rakam düşmeye başlıyor. Bu arada, artan gıda, benzin ve konut maliyetleri, hane halkı bütçelerini zorlamayı sürdürüyor. Bazı Amerikalılar geçimlerini sağlamak için kredi kartlarını kullanmak zorunda kalıyor.

Amerikalıların pandemi sırasında biriktirdiği acil durum fonlarından trilyonlarca dolarlık birikim düşmeye başladı. Harcanabilir kişisel gelirin bir payı olan bireysel tasarruf oranları üçüncü çeyrekte %3,3'e geriledi. ABD Ekonomik Analiz Bürosu verilerine göre bu oran, 1940'ların sonlarına kadar geriye giden okumalara göre en düşük oranlardan biri. Üstelik söz konusu tasarruf oranları 2020’nin ikinci çeyreğinde %26,4’e kadar ulaşmıştı.

Moody’s Analytics’in Baş Ekonomisti Mark Zandi konuyla ilgili açıklamasında, “Ek tasarruflarını tüketen insanların sayısının hızla arttığını görüyorsunuz. Ancak bu tasarruflar küçük. En fazla baskı altında hisseden insanlar harcamalarını sürdürebilmek için gelirlerini desteklemek amacıyla borçlara yönelmek zorunda kalıyor” ifadelerine yer verdi.

Bazı kart şirketleri, resesyon sırasında en savunmasız olduğunu düşündükleri tüketicilere kredi vermekten vazgeçmeye başladı. Neredeyse tüm kart firmaları potansiyel bir resesyonda kredi kayıplarını karşılayabilmek için likidite biriktiriyorlar.

Bankalara göre kart harcamaları normalleşiyor

ABD’de eylül ayı itibariyle tüketicilerin ortalama 5.529 dolarlık kredi kartı borcu bulunuyor ve bu rakam artmaya devam ediyor. Kredi puanı şirketi VantageScore Solutions verilene göre bu rakam pandemi öncesi zirvesinin altında kalıyor.

JPMorgan Chase aydan aya sürdürülen kredi kartı bakiyeleri, üçüncü çeyrekte bir yıl öncesine göre %15 arttığını, ancak pandemi öncesi seviyelerin bir miktar altında kaldığını belirtiyor. CEO Jamie Dimon bu ay bilanço açıklaması sırasında, “Kredi kartı borçlanmaları normalleşiyor, kötüye gitmiyor” ifadelerine yer verdi.

Citigroup ve Bank of America genel amaçlı kredi kartı harcamalarının ikinci çeyrekten üçüncü çeyreğe kadar bir miktar düştüğünü açıkladı. Ancak bankalar bakiyeler arttığını ve aydan aya borç taşıyan tüketicilerin yükselen kredi bakiyelerine katkıda bulunduğunu da ekledi.

Citigroup genel amaçlı kartlarındaki faiz getirisi bakiyeleri, üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre %9 arttı. Banka, bu bakiyelerin dördüncü çeyrekte büyümeye devam etmesini beklediğini söyledi.

Düşük kredi puanlı tüketicilere kredi kartı

Kredi kartı borçlarındaki artış her kesimden kart sahibi olanların sayısının hızla arttığı bir dönemi takip ediyor. Equifax verilerine göre kredi kartı firmaları bu yıl ABD’de ilk yedi ay boyunca yaklaşık 47 milyon genel kullanım amaçlı kredi kartı verdi. Bu oran bir yıl öncesinin aynı dönemine göre %17’lik bir artışı temsil ediyor ve verilerin ilk toplanmaya başladığı 2011’den bu yana en hızlı artışı gösteriyor. Bu kartların yaklaşık 9,6 milyonu, kredi puanı 620'nin altında olan kişilere verildi.

Temmuz ayında yeni bir genel amaçlı kart alan prime ve subprime tüketicilere, sırasıyla 5.115 dolar ve 892 dolarlık ortalama harcama limitleri verildi. Limitler bir yıl öncesine göre yaklaşık %15 arttı ve neredeyse pandemi öncesi seviyelere geri döndü.

Yükselen Faiz oranlarına rağmen, kart şirketleri bir süre için satın alımlara veya bakiye transferlerine faiz talep etmeyen kartlar için teklifleri artırdılar. Bu durum kart bakiyelerindeki artışa katkıda bulunabilir. Zira borçlu tüketicilerin promosyon döneminde borçlarını ödemek için daha az motivasyonu bulunuyor.

ABD'de kişisel tüketim harcamalarında sürpriz

 

Ara seçimler Wall Street’i kurtaramayacak

 

Almanya'da enflasyon 71 yılın zirvesine

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bb128 Ekim 2022 23:37

    Dijital para enflasyona, deflasyona veya durgunluğa kesinlikle çare değil. Para mantığının bilgisayar progtamına alınmış hali ve devletlerin ve oligarkların insanları köleleştirmesini kolaylaştırır. Bir müddet sonra keain isyanlar ve savaşlar çıkacaktır.