BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de enflasyonu yükselten sebepler değişiyor----

ABD’de enflasyonu yükselten sebepler değişiyor

ABD’de enflasyonu yükselten sebepler değişiyor
12 Temmuz 2021 - 18:56 www.finansgundem.com

Pandemi krizine kadar çok uzun bir süredir yüzde 2’nin altında olan ABD enflasyonu ekonomik toparlanmanın etkisiyle hızlı bir biçimde yükseldi. Enflasyonu artıran sebeplerse gün geçtikçe farklılaşıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan borsaları geçtiğimiz birkaç ayda bazı olağanüstü hareketliliklere sahne oldu. Dünya genelinde görülen tedarik zinciri ve arz kıtlığı sorunları piyasadaki ürünlerin fiyatının yükselmesine yol açtı. Kereste fiyatı gibi birçok ürünün fiyatı pandemi süresince aşırı derecede yükseldi. Ancak ABD’de ekonomi normale dönmesine karşın enflasyondaki sert yükseliş devamlılığını sürdürüyor.

CNN Business’ın haberine göre pandemi öncesi durumla karşılaştırıldığında korona virüs krizinin ekonomiyi ve günlük yaşamı nasıl değiştirdiğini bir kez daha gösteriyor. Haberde kısıtlamalar sırasında birçok Amerikalının araçlarını sattığına, şehirlerde yaşayan birçok kişinin otomobil satın aldığına ve çip kıtlığı nedeniyle de yeni otomobil satışlarının durduğuna dikkat çekiliyor. ABD İşgücü İstatistikleri Bürosu rakamları Mayıs ayı sonuna kadar olan on iki aylık süreçte otomobil fiyatlarının yaklaşık %30 arttığını gösteriyor.

Pandemi öncesinde ABD Merkez Bankası’nın (FED) %2 civarında olmasını hedeflediği enflasyon rakamları adeta dibe vurmuştu. Şimdiyse FED’in enflasyonu kontrol altında tutmakla ekonomiyi yoluna koymayı desteklemek arasında zor bir dengeyi tutturmaya çalıştığı gözlemleniyor.

Ekonomik toparlanma süreci güçlendikçe enflasyonu yukarıya çeken kalemler de değişmeye başladı. Pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasıyla birlikte insanlar dışarıda yemek yemek için daha fazla para harcarken ofise geri dönen çalışanların etkisiyle kıyafet alışverişlerinde ciddi bir artış görülüyor.

Mayıs ayında sona eren 12 aylık dönemde, Kovid kısıtlamalarının yeniden azaltıldığı ilkbaharın sonlarında itibaren restoran harcamalarını içeren fiyat endeksleri %4 arttı. Aynı süre içerisinde hazır giyim sektöründeki fiyatlar da %5,6 arttı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Amerikalılar önünde sonunda pandemi dönemi fiyat artışlarının normalleşmesini bekliyor. Geçen ay, FED Başkanı Jerome Powell, düzenlediği basın toplantısında enflasyonla ilgili sorulara yanıt vererek, fiyatların uzun bir süre bu kadar yüksek kalacağını varsaymak için bir neden olmadığını söylemişti.

Enflasyonun düşmesini bekleyen sadece FED Başkanı değil. Dünyanın en büyük varlık yönetimi firması BlackRock’ın Çoklu Varlıklar Stratejileri Grubu Gelir Yatırımları Başkanı Michael Frederiks CNN Business’a verdiği röportajda tahvil piyasasının pandemi sonrası enflasyonu eskiden olduğu gibi ısrarlı bir şekilde düşük fiyatlandırdığını açıkladı.

Geçen hafta, 10 yıllık ABD Hazinesi tahvili getirisi Şubat ayından bu yana en düşük seviyesine gerilemişti. Bu hareket yatırımcıların mevcut fiyat artışlarını geçici olarak gördüklerini veya en azından enflasyondaki hareketi yaz boyunca izlemeyi beklediklerini gösteriyor.

Fed: Yakın vadede enflasyonda yukarı yönlü riskler arttı

 

ABD'de tüketici kredileri mayısta beklenenden fazla arttı

 

ABD şirketleri rekor bilançolara hazırlanıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)