BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de enflasyon ne zaman normale dönecek?----

ABD’de enflasyon ne zaman normale dönecek?

ABD’de enflasyon ne zaman normale dönecek?
17 Kasım 2023 - 18:04 www.finansgundem.com

Piyasa uzmanları ABD’de enflasyonun ne zaman normale döneceğini hesaplıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de enflasyonun duvara çarptığı düşüncesi giderek yaygınlaşıyor. Bunda, son enflasyon raporunun olumlu gelmesinin etkisi bulunuyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasa uzmanları, enflasyonun ne zaman normale döneceğine odaklanmış durumda. Bunun, genel ekonomi ve Fed’in para politikası üzerinde büyük etkisi olması bekleniyor.

2024 yılında yüzde 2’ye düşebilir

Insider’dan Madison Hoff’un haberine göre, enflasyon son birkaç yıldır ekonominin en büyük sıkıntılarından biri oldu ancak enflasyonun sonu tahmin edilenden daha yakın olabilir. Bazı uzmanlar, Tüketici Fiyat Endeksi ile ölçülen enflasyonun, 2024 yılında, Fed’in yıldan yıla hedeflenen fiyat artış oranı olan yüzde 2 civarında olacağını düşünüyor.

Tüketici Fiyat Endeksi Ekim ayında yıllık bazda yüzde 3,2 oranında arttı. Bu, Haziran 2022'deki inanılmaz yüksek yıllık yüzde 9,1’lik artışın çok altında bir orana karşılık geliyor. Ekim ayındaki artış aynı zamanda Ağustos ve Eylül aylarına göre daha düşük bir yıllık artış olmasıyla da ayrışıyor.

Gıda ve enerjiyi hariç tutan çekirdek TÜFE, Ekim 2022'ye göre Ekim ayında yüzde 4 oranında arttı. Bu artış yalnızca Eylül'deki yüzde 4,1'lik artışın hemen altında değil, aynı zamanda Eylül 2021'den bu yana görülen de en küçük artış.

EY'nin baş ekonomisti Gregory Daco, son yorumunda, “Daha yavaş tüketici talebi, azalan konut kiraları, daha düşük kar marjları, ücret artışının hafifletilmesi ve kısıtlayıcı para politikası 2024'e doğru ideal enflasyonla mücadele kombinasyonunu temsil ediyor” diyor. Daco, yorumunda, “Manşet ve çekirdek TÜFE enflasyonunun 2024'ün 4. çeyreğinde yıllık yüzde 2,2 civarında olmasını öngörüyoruz” diyor.

Genel kanaat

J.P. Morgan Asset Management'ın baş küresel stratejisti David Kelly de, Salı günü CPI raporunun yayınlanmasının ardından yaptığı yorumda benzer düşüncelere sahipti.

Kelly, “Genel olarak bu rapor, TÜFE enflasyonunun 2024'ün dördüncü çeyreği itibarıyla yıllık bazda yüzde 2'ye yakın düşme yolunda ilerlediğini ve tüketim deflatörü enflasyonunun hala Fed'in aynı dönemdeki yüzde 2 hedefinin altına düşme ihtimalinin yüksek göründüğünü doğruluyor” diyor.

ING'den James Knightley'nin yeni TÜFE verileri yayınlanmadan önce yazdığı bir makale de şöyle diyor: “Nisan ayından itibaren manşet enflasyonun yüzde 2-2,5 aralığında olacağını ve çekirdek TÜFE'nin ikinci çeyrekte yüzde 2'yi test edeceğini tahmin ediyoruz.”

Yine de, uzmanlar ve ekonomistler arasında Eylül ayında yapılan üçüncü çeyrek Bankrate Ekonomik Gösterge Anketi (Bankrate Economic Indicator Survey), katılımcıların yüzde 41'inin hedef enflasyon oranına ulaşmanın ‘2025 sonuna kadar’ bir noktaya kadar mümkün olmayacağını söylediğini ortaya çıkarıyor.

Fed daha ölçülü

Ve Fed'in Eylül ayındaki Ekonomik Projeksiyon Özeti (Summary of Economic Projections), merkez bankasının kilit karar vericilerinin tercih ettikleri Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi ölçümünde 2024 sonunda yüzde 2,5, 2025 için yüzde 2,2 ve 2026 için yüzde 2,0 enflasyon öngördüğünü gösteriyor.

Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında PCE Fiyat Endeksi'ndeki yıllık artışların ise yüzde 3,4 ile aynı kaldığı görülüyor.

Goldman Sachs'ın bir makalesinde ayrıca ‘enflasyonla mücadelenin zorlu kısmının geride kaldığı’ ve ‘çekirdek enflasyonun 2024'te daha da düşme yolunda olduğu’ belirtiliyor.

Çekirdek PCE büyümesi bu Eylül ayında yıllık bazda yüzde 3,7 oldu. Goldman Sachs, bu ölçümün Aralık 2024'te soğuyacağını ve yıllık bazda yüzde 2,4 artış göreceğini tahmin ediyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, bu ayın başlarında düzenlenen bir politika panelinde Federal Açık Piyasa Komitesi’nin ‘enflasyonu zaman içinde yüzde 2'ye indirecek kadar kısıtlayıcı bir para politikası duruşu elde etmeye kararlı olduğunu’ ifade etti. Powell, “Politikayı daha da sıkılaştırmanın uygun olması halinde bunu yapmaktan da çekinmeyeceğiz. Ancak dikkatli hareket etmeye devam edeceğiz, böylece hem birkaç aylık verilerle yanıltılma riskini hem de aşırı sıkılaştırma riskini ele alacağız” şeklinde konuştu.

Enflasyonun etkisi hala hissediliyor

İnsanlar, soğumuş olsa bile enflasyonun etkisini hâlâ hissediyor. Bankrate'in kıdemli ekonomi analisti Mark Hamrick kısa süre önce Business Insider’a verdiği röportajda, ABD'li yetişkinlerin Bankrate anketi sonuçlarına dayanarak, yetişkinlerin yarısının mali durumlarının Kasım 2020'deki durumuna göre kötüleştiğini söylüyor. Hamrick, ekonomide güç gösteren şeyler olsa da, ‘tüketicilerin ve iş dünyasının güvenini zedeleyen birçok şey olduğunu’ da sözlerine ekliyor.

Hamrick, “İnsanlarla veriler hakkında konuştuğum, hatta gazeteci olmayanlarla veriler hakkında konuştuğum doğru. Bu hala devam eden bir konu ve sanırım bazı insanlar olumsuz tonun nereden kaynaklandığını anlamakta zorlanıyor. Bence bu anket, insanların son üç yılda en kötü şeyin bu olduğunu söyledikleri bir numaralı rahatsız edici şey yaşam pahalılığı olduğu için, bunun nedeninin açıkça enflasyon olduğunu ortaya koyuyor” şeklinde konuşuyor.

JPMorgan CEO'sundan enflasyon çıkışı: Aşırı tepki vermeyi bırakın

 

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee'den enflasyon yorumu

 

ABD'de ekim ayı enflasyonu beklentilerin altında

 

Ünlü yatırımcı Griffin'den enflasyon uyarısı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Realite17 Kasım 2023 20:07

    Süper Amerika insanların inançların gerçek siyasilerin örnek alması ekonomiyi şartlar içinde nasıl idare edildiğini ilmin bilimin tek alternatif oldunu bütün dünyaya gösteriyor