BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD, Wagner güçlerinin Mali’deki varlığından rahatsız----

ABD, Wagner güçlerinin Mali’deki varlığından rahatsız

ABD, Wagner güçlerinin Mali’deki varlığından rahatsız
17 Aralık 2021 - 15:40 www.finansgundem.com

ABD, Mali'deki yetkililerin, ülkeyi istikrarsızlaştıracak olan Rusya destekli Wagner Grubu’ndan güçlerin konuşlandırılmasını talep etme kararından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, “Rus destekli Wagner Grubu'ndan Mali'ye olası güç konuşlandırmasından endişe duyuyoruz” dedi.

Malili makamlar tarafından imzalanan ve ayda on milyon dolar değerindeki anlaşma, Rus iş adamı Yevgeny Prigozhin liderliğindeki Wagner kuvvetlerinin Mali'de konuşlandırılması için ödeme yapmak üzere ülkedeki Malili silahlı kuvvetleri ve kamu hizmetlerini desteklemede kullanılabilecek "fon transferleri" yapıyor.

İstikrarsızlaştırıcı faaliyetleri ve insan hakları ihlalleriyle tanınan Wagner güçlerinin Mali'ye barış getirmeyeceğini, ülkeyi daha da istikrarsızlaştıracağını ifade eden Price, “ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği, Prigozhin'e "Rusya Savunma Bakanlığı ile ilişkisi ve Amerikan demokratik süreçlerini baltalama çabaları" nedeniyle yaptırım uyguladı. Wagner Grubu, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin barışını, güvenliğini, istikrarını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tehdit eden ihlal ve eylemlere katıldı. Müslüman çoğunluklu ülkelerde yargısız infazlar gerçekleştirdi.

Ukrayna, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Suriye'deki istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri nedeniyle AB, 13 Aralık'ta Wagner Grubu ve 11 ortağına yaptırım uyguladı.

Wagner'in konuşlandırıldığı ülkelerin "kendilerini hızla daha fakir, daha zayıf ve daha az güvenli bulduklarını" kaydeden Price, grubun Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ukrayna ve Suriye'de çatışmayı körüklediğini ve güvensizlik ve istikrarsızlığı artırdığını belirtti. Price, “Bu da yerel askerler ve sivillerin ölümüne neden olmanın yanı sıra ulusal egemenliği baltaladı. Tüm bunlar ulusal hazineyi tüketirken devlet kapasitesi ve özel silahlı kuvvetler için kullanılabilecek temel kaynakları da başka yöne çeviriyor” dedi.

Mali'deki geçiş hükümetini kıt bütçe kaynaklarını Mali silahlı kuvvetlerinin terörizme karşı savaşında kullanmaya çağıran Price, “Ülkenin serveti, madencilik imtiyazları dahil, Mali halkına fayda sağlamalı ve yerel nüfusu kötüye kullanma ve ev sahibi ülkelerin toprakları üzerindeki kontrolünü baltalama geçmişi olan sorumsuz yabancı güçlere ipotek edilmemelidir” şeklinde konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü sözlerini şöyle sürdürdü: “Wagner Grubu'nun çağrısı, uluslararası toplumun terörizme karşı savaşı destekleme çabalarının kesintiye uğramasına yol açacaktır. Mali'ye halka ya da hükümete bedelsiz hizmet eden 20 binden fazla uluslararası barış gücü ve askerin katkıları sunulabilir. Mali geçiş hükümetinin, Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu’ndan (MINUSMA) Mali'ye bedelsiz 2 binden fazla ek barış gücü askeri gönderilmesini reddetmesinden dolayı üzgünüm. Ayrıca geçiş hükümetinin uluslararası ortakların ek kuvvetler ve eğitimciler yerleştirme ve güvenlik operasyonlarını geliştirme çabalarını geciktirmesi de üzücü.” Yetkililer Mali'yi demokratik yönetime döndürmek için hızlı hareket etmeli. Bu, ABD'nin Mali halkına fayda sağlayan güvenlik yardımını yeniden başlatmasına izin verecek.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise geçiş hükümetinden bir davet alması nedeniyle şirketin Mali'de bulunmak için meşru bir hakkı olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Wagner Grubu'ndaki sekiz kişi için mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasağı getirilmesi önerisini kabul etmişti. Bunlar arasında kurucu Dmitry Utkin ve Suriye'deki grupla bağlantılı üç enerji şirketi yer alıyor.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, konuya ilişkin açıklamasında Wagner unsurlarının bir tehdit oluşturduğunu ve dünyanın birçok ülkesinde istikrarsızlık yarattığını söyledi.

Borrell konuşmasının devamında, "Hedefleri işkence, yargısız infazlar, keyfi infazlar ve öldürmeler, ciddi insan hakları ihlalleri ve Libya, Suriye, Ukrayna (Donbas) ve Orta Afrika dahil olmak üzere faaliyet gösterdikleri bazı ülkelerde istikrarı bozucu faaliyetlerde bulunmak” ifadelerine yer verdi.

AB, Wagner'e yaptırımı kabul etti

 

Avrupa’dan Rus ‘Wagner ordusuna’ yeni yaptırımlar

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)