BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD tüketicisi uçuruma doğru yürüyor----

ABD tüketicisi uçuruma doğru yürüyor

ABD tüketicisi uçuruma doğru yürüyor
27 Ekim 2023 - 16:48 www.finansgundem.com

Son açıklanan veriler ABD’nin son bir yılda beklenenden daha hızlı büyüdüğünü gösterse de gerçekler rakamlardan daha farklı olabilir. Ünlü finans uzmanı Chris Watling ABD’de aşırı tüketici harcamalarının resesyonu getireceğini söyledi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan tüketici işgücü piyasasındaki önemi bir düşüş ABD’de işgücü piyasasında bir resesyonu başlatabilir. CNBC’nin haberine göre finansal danışmanlık firması Longview Economics’in CEO’su Chris Watling, “Bana kalırsa ABD tüketicisi uçuruma doğru yürüyor” ifadelerine yer verdi.

Watling son dönemde paylaşılan bir dizi ekonomik göstergeye göre tüketicilerin nakdinin hızla tükendiğini ve hane halkı tasarruflarının baskı altında olduğunu söyledi.

CEO, “Elbette perakende satışlar son birkaç aydır oldukça güçlüydü ve herkes bu konuda oldukça heyecanlı görünüyor. Fakat aslında neler olduğuna bakarsanız hane halkı tasarruf oranları düşüyor ve reel gelir büyümesi son üç aydır negatifte” açıklamasında bulundu.

Watling, “Dolayısıyla her şey iyi haberlerden oluşmuyor. Aksine bana kalırsa ABD tüketicisi için bazı gerçek zorluklar var” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD ekonomisi yılın son dilimine girerken tüketici verileri etkileyici bir performans ortaya koyarak ekonomistleri şaşırttı. Perşembe günü ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan gayrisafi yurtiçi hasıla verilerinde Amerikan ekonomisinin üçüncü çeyrekte yıllık bazda %4,9 büyüdüğü görüldü. GSYİH rakamları 2021’in son üç aylık dilimindeki %7’ye yakın büyümeden bu yana en güçlü ekonomik büyümeyi işaret etti.

Birçok stratejist, varlık yöneticisi ve CEO ABD ekonomisinin uzun vadeli görünümünden endişe ediyor ve Amerikan ekonomisinin bir resesyona girip girmeyeceğine dair sinyalleri yakından takip ediyor.

ABD ekonomik büyümesinin en büyük bileşenini tüketici harcamaları oluşturuyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikasını agresif bir şekilde sıkılaştırması ise resesyon beklentilerini güçlendirir nitelikte.

ABD’yi zor günler bekliyor

Watling CNBC’deki açıklamasında, “Marjlarda tüketicinin çok fazla baskı altında olduğunu görüyoruz ve aslında işgücü piyasası da çok fazla baskı altında. İyi bir bordro ayı geçirdik, ancak işgücü piyasasının nereye gideceğine dair birçok göstergeye bakarsanız, birçoğu sınırda dolaşıyor. Önümüzdeki birkaç ay içinde işgücü piyasasının daha anlamlı bir şekilde bozulmaya başladığını düşündüğüm noktaya geleceğiz ve oraya vardığımızda resesyonu başlatacağız” uyarısında bulundu.

Bu beklentilerin hisse senetleri piyasası için ne anlama geldiğine de değinen Watling, “Bence bu piyasadaki liderlik muhtemelen değişiyor. Teknoloji hisseleri temmuz ayından bu yana çok fazla baskı altında ve bence borsa tam olarak nereye gitmek istediğini bilmekte zorlanıyor” dedi.

Watling, “Bizim bakış açımıza göre, bir veya iki ay boyunca bir sıçrama süreci görebiliyoruz. Hisse senetleri oldukça hırpalandı, piyasalar temmuzdan bu yana düşüyor. Ancak önümüzdeki birkaç ayın ötesine bakıyorsanız, bence hisse senetlerine ağırlık vermek istemezsiniz. ABD’yi zor bir dönemin beklediğini düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

ABD ekonomisinde sürpriz büyüme

 

ABD'de kişisel tüketim harcamaları eylülde arttı

 

ABD'de ticari iflaslarda büyük artış

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)