BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaABD tahvillerinde boğa piyasasının sonu geldi----

ABD tahvillerinde boğa piyasasının sonu geldi

ABD tahvillerinde boğa piyasasının sonu geldi
05 Mayıs 2022 - 17:41 www.finansgundem.com

Uzun süredir 23 trilyon dolarlık tahvil piyasasında boğa piyasasını savunan ünlü yatırımcı Scott Minerd piyasanın geleceğine ilişkin karamsar açıklamalarda bulundu

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım danışmanlığı şirketi Guggenheim Partners’ın Baş Yatırım Sorumlusu Scott Minerd, ABD Hazine tahvillerinde uzun süredir devam eden boğa piyasasının sona erdiği çağrısında bulundu. Minerd ABD Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele için para politikasını sıkılaştırdığı gerekçesiyle faiz oranlarının "bir nesil boyunca daha yüksek eğilim" gösterebileceği konusunda uyardı.

Minerd’in yorumları, küresel finansal sistemin bel kemiği olan 23 trilyon dolarlık ABD Hazine piyasasında, FED yetkililerinin şahin söylemleri sonucu tetiklenen yoğun bir satış dalgasının ardından geldi. Bu hafta 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri, 2018'den bu yana ilk kez yüzde 3'e ulaştı ve 2021'in sonundan bu yana iki kattan fazla arttı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası (FED) Çarşamba günü faiz oranlarını 50 baz puan artırdı. Çeyrek puanlık geleneksel Faiz artışından daha yüksek olan bu artış 2000 yılından bu yana ilk kez görülüyor.

Financial Times’ın haberine göre Guggenheim firmasında 325 milyar dolarlık varlığı yöneten Minerd, “Havlu atmak zorundayım. Tahvillerdeki uzun süredir devam eden boğa piyasasının sonuna gelindi” ifadelerine yer verdi.

Bir yıl öncesine kadar ABD’de faiz oranlarının düşmesini ve hatta potansiyel olarak negatife dönmesini bekleyen Minerd için söz konusu yorumlar keskin bir U dönüşünü işaret ediyor. Minerd Mart ayında CNBC'ye verdiği demeçte, oranların "zirveye ulaşmalarını" beklediği bir bölgede olduklarını söylemişti.

Baş yatırım sorumlusu Salı günü yaptığı açıklamada, faiz oranların hızlı bir şekilde "daha yükseklere fırlamasını" beklemediğini, ancak tekrar yükselmeden önce düşeceğini söyledi.

Minerd’in şu anki endişesi ise piyasanın kredi koşullarını belirlemesine izin vermek yerine, FED’in faiz oranlarını yükseltmeye devam edeceği ve ABD ekonomisini durgunluğa iteceği yönünde.

Borsa uzmanı, “Sağlam bir politika izlemek yerine FED'in enflasyon güvenilirliğine sahip olması için faiz oranlarını yükselteceğine ve bilançoyu küçülteceğine karar verdik. Benim asıl endişem, işler tersine döndüşünde ve enflasyonun yavaşlamaya başladığını gördüğümüzde, FED’in nötr faiz oranını nerede tanımlayacağı ve sonunda hangi noktada çarpışma yaşayacağımızdır” dedi.

Nötr faiz oran, ABD'de bir yandan tam istihdamı sürdürülmesine izin verilirken diğer yandan da enflasyonun kontrol altında tutulduğu faiz oranları için ideal bir seviyeyi ifade ediyor.

Minerd, FED yöneticilerinin parasal koşulların zaten ne kadar sıkı olduğunu bilemeyecekleri konusunda uyardı. Zira ABD şirketleri, ülkedeki finansal koşulların korona virüs pandemisi öncesi seviyelere geri dönmesiyle sermaye artırmakta zorlanır hale geldiler.

FED’in daha sıkı para politikası "finansal bir krize neden olabilir" ve Minerd bu krizin gerçekleşebileceği "muhtemel bir alan" olarak 46 trilyon dolarlık ABD borsasında bir satış dalgasına işaret etti.

Minerd, “Bir resesyona neden olmadan enflasyonu tarih boyunca hiçbir zaman yüzde 2,5’ten fazla düşüremedik” dedi.

Borsa uzmanı, FED yöneticileri için “Kendilerini yumuşak bir inişe hazırladıklarını sanmıyorum. Bir resesyonun kaçınılmazlığı söz konusu” dedi ve bazı Avrupa ülkelerindeki ekonomik duruma işaret etti.

Bu yıl kısa bir süre için, faiz politikalarına duyarlı olmasıyla bilinen 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri, 10 yıllık tahvil getirilerinin üzerine çıkmıştı. Tahvil piyasasındaki söz konusu ters hareket yaklaşmakta olan bir resesyonun en yaygın göstergesi olarak kullanılıyor ve güvenilir bir resesyon göstergesi olarak biliniyor. Bu ters hareket ABD’nin para politikasını ülke ekonomisinin kaldırabileceğinden daha fazla sıkılaştıracağı ve önümüzdeki iki yıl içerisinde resesyona gireceği şeklinde yorumlanıyor.

Tahvil boğa piyasasının sona ermesinin diğer piyasalar için de önemli etkileri olacaktır. ABD Hazinesi getirilerindeki artış, şirketler için borçlanma maliyetlerini yükseltirken bir yandan da mortgage faiz oranlarını artırıyor. 2021 yılında ABD hisse senetlerinin rekor yüksekliklere ulaştığı ralli düşük faiz oranları üzerine kuruluydu. Tahvil faizlerindeki artış Wall Street’in performansını da olumsuz yönde etkiliyor.

ABD borsaları düşüşle açıldı

 

Ünlü ekonomistten küresel resesyon uyarısı

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin üzerinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)