BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ordusunda düşük maliyet dönemi----

ABD ordusunda düşük maliyet dönemi

ABD ordusunda düşük maliyet dönemi
04 Eylül 2023 - 12:30 www.finansgundem.com

ABD ordusu küçülüyor, akıllanıyor ve düşük maliyetli hale geliyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Savunma Bakanlığı, Çin ile rekabette yeni bir sayfa açıyor ve ordusunu insansız sistemle çalışan bir yapıya büründürüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de Replicator adı verilen yeni bir ‘drone’ girişiminin, Çin'in muazzam silah birikimine karşı koymak için düşük maliyetli teknolojiyi kullanması planlanıyor.

Replicator ve düşük maliyet

Bloomberg’den James Stavridis’in haberine göre, ABD ordusu küçülüyor, daha da akıllanıyor ve düşük maliyetli hale geliyor. 'Replicator' adı verilen yeni bir drone ordusu girişiminin, Çin’le olan rekabette bir adım öne geçebilmek için düşük maliyetli teknolojiyi kullanması planlanıyor.

ABD ordusu, bilim kurgu romanlarına nazire yaparcasına yeni bir yapılanmaya gidiyor. ABD Savunma Bakanlığı kurguyu gerçeğe dönüştürmeye kararlı gözüküyor. ABD Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks, Çin ile şimdiden rekabet edebilmek için gelecek iki yıl içinde binlerce otonom insansız sistem oluşturma planını duyurdu. Hicks, ‘Replicator’ (Çoğaltıcı) olarak adlandırılan programın ABD askeri inovasyonunun küçük, akıllı, ucuz ve çok sayıda platformdan yararlanmaya yönelik yavaş değişimindeki ilerlemeyi harekete geçireceğini söylüyor.

İki neden

Replicator programı temelde iki nedene dayanıyor. Birincisi, Çin'in ABD'nin ulaşamayacağı bir oranda bir askeri kapasite geliştirdiği göz önüne alındığında, sadece yenilik yapmakla kalmayıp aynı zamanda doğru türde yüksek teknolojili sistemler yaratmak; ve ikincisi, küçük, insansız araçlardan oluşan kitlesel sürülerin hızla bir araya getirilebilme, sahaya sürülebilme ve savaşa entegre edilebilme avantajı. Bugün Ukraynalı birliklerin bunu savaş alanında yaptığı biliniyor.

Daha genel olarak ise Replicator konsepti birçok savaş uzmanının uzun süredir savunduğu bir program olma özelliği taşıyor. Buna göre konsept, uçak gemileri, büyük uçaklar ve uydular gibi devasa, pahalı ve kolay hasar görebilir platformlardan daha hafif, daha ucuz ve daha çevik sistemlere doğru geçişi temsil ediyor.

Hayata geçiş

Teorik olarak her şey doğru gibi görünüyor. Peki gerçek hayatta Çin'i Güney Çin Denizi ve Tayvan'daki saldırgan iddialarından caydırmak için bu girişim hızlı bir şekilde nasıl hayata geçirilebilir?

Öncelikle gerekli kaynakların boyutunun anlaşılması gerekiyor. Söz konusu yeni teknolojiler için ihtiyaç duyulan finansmanın, 850 milyar dolarlık savunma bütçesindeki büyük, pahalı silahlara giden fonla karşılaştırıldığında kovada bir damla olduğu görülüyor. Ancak değişimin bir gecede gerçekleşmesi mümkün gözükmüyor. Bu nedenle, büyük platformlara fon sağlamaktan aniden vazgeçilmesi ve kaynakları Replicator'a aktarmak makul bir çözüm olarak kabul edilmiyor. Bunun yerine, kaynakların yavaş yavaş eski teknolojiler yerine, yenilerine aktarılması planlanıyor.

Bir o kadar önemli diğer bir noktanın ise Pentagon'un 11 muharip komutanlığının başkanlarının bireysel hizmetlerle sorunsuz bir şekilde çalışmanın bir yolunu bulması gerekliliği olduğu düşünülüyor. Bunun, savunma harcamalarında gelenekçiler ile Replicator’ı savunan reformcular arasında çetin bir savaşa yol açması bekleniyor.

Savaş alanındaki etkisi

Peki Replicator savaş alanında nasıl çalışıyor? İlk adımın iki ayrı küçük, insansız araç sürüsünün harekete geçirilmesi şeklinde olması planlanıyor. On binlerce araçtan oluşan ilk grubun, gözetleme ve keşif faaliyetlerine odaklanması ve kesin bir hedefleme resmi oluşturmak için sayılamayan milyonlarca veri bitini geri göndermesi düşünülüyor.

İkinci adımda ise savaş alanının, patlayıcı yüklerini taşıyabilecek kadar büyük yüzlerce veya binlerce araca devredilmesi olduğu ifade ediliyor. Bunların yanında ise düşmanı kör etmek için siber saldırılar gerçekleştiren, ABD kuvvetlerini etkili bir şekilde ‘gizleyen' ve düşmanın savaşma yeteneğini yok eden dronların devreye girmesi planlanıyor.

Yapay zeka katkısı

Bu kavramın havacılıkta da geçerli olacağı düşünülüyor. Buna göre, muazzam, son derece pahalı iletişim uydularına güvenmek yerine, birbirlerine ve yer istasyonlarına bağlantıları olan ucuz uydu sürülerini kullanmanın daha mantıklı olacağı kabul ediliyor.

Son olarak, tüm yönler arasındaki iletişim bağlantısının büyük bir kısmının yapay zeka aracılığıyla yapılması planlanıyor. Milyarlarca veri girişini anında işleyebilme ve ardından her bir öğenin boyutunu, şeklini, konumunu ve bağlantısını karşılaştırabilme yeteneği kulağa bilim kurgu gibi gelse de böylesi bir geleceğin çoğu kişinin düşündüğünden daha yakın olduğu gözüküyor.

Trump'tan Biden'a: ABD ordusunu felakete sürüklüyor

 

ABD Ordusu, Çin "casus balonu"nu düşürdü

 

ABD ordusu güç kaybediyor

 

ABD ordusu savunma taleplerini karşılamada sınıfta kaldı

 

ABD'den Ukrayna'ya 250 milyon dolarlık ilave askeri yardım

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)