BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakABD konut piyasasında çift dipli durgunluk ihtimali----

ABD konut piyasasında çift dipli durgunluk ihtimali

ABD konut piyasasında çift dipli durgunluk ihtimali
05 Temmuz 2023 - 17:44 www.finansgundem.com

ABD konut piyasasında durgunluk sona ermiş gözükse de çift dipli bir durgunluk ihtimalinin hala geçerli olduğu düşünülüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD konut piyasasında, özellikle yeni ev alanında durgunluğun sona erdiği kabul ediliyor. Rakamlar da bunu doğrularken, konut piyasası ekonomisti Ali Wolf, yine de piyasada çift dipli bir durgunluk ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çiziyor.

Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, konut piyasası ekonomisti Ali Wolf, konutta çift dipli bir durgunluk olup olmadığını görmek için piyasayı yakından izliyor.

İnşaat iyileştirilmesi

Fortune’dan Lance Lambert’ın haberine göre, 2023 yılına sadece birkaç gün kala, fiyata duyarlı alıcılar geçen yılki ipotek oranı şokundan kurtulmaya çalışırken, ülke genelinde konut inşaatçıları talepte gözle görülür bir artış yaşadı. Salt Lake City ve Boise gibi Batı piyasalarında önemli olan ‘inşaatçıların fiyat ayarlamaları’ ile ipotek oranlarının borcun bir kısmının ödenerek düşürülmesi gibi agresif teşviklerin birleşimi, alıcıları yeni oluşan iç piyasaya geri çekmek için yeterli oldu.

2023 yılının ortasına gelindiğinde ise bu yeni inşaat iyileştirmesi en azından şimdilik kalıcı olacak gibi görünüyor.

Zonda'nın baş ekonomisti Ali Wolf, “Nesnel olarak, yeni ev alanındaki konut durgunluğu sona erdi” diyor ve ekliyor: “Ev satışları artıyor, konut başlangıçları artıyor ve ev fiyatları yeniden yükseliyor.”

Gerçekten de, Mayıs ayında yeni ev satışlarının yıllık bazda yüzde 20 oranında arttığı görülüyor. Mayıs ayı yeni ev satış rakamı, 2010 ile 2019 arasındaki en yüksek tek aylık okumayı yakalamış gözüküyor. İnşaatçı güveni gibi öncü göstergeler de bu süreçte yükselişe geçmiş durumda.

Bununla birlikte, ev inşaatçılarının konut piyasasındaki durgunluktan kurtulmuş olmaları, yeniden piyasadan çekilmeyecekleri anlamına gelmiyor.

Wolf, “Peki asıl soru bu mu? Buradan büyüme moduna geri mi döndük? Bunun normal bir akış olduğundan pek emin değilim. Fed'in kısıtlayıcı politikasını izleyen potansiyel kargaşa, tüketici harcamalarında önemli bir geri çekilme ve hatta ticari gayrimenkul sektöründen gelen serpinti de dahil olmak üzere, konut talebini etkileyebilecek daha geniş ekonomik kaygılar hala masada. Konutta çift dipli bir durgunluk olup olmadığını veya demografik destekli talebin daha geniş sorunlara göğüs germeye yetip yetmeyeceğini görmek için yakından izlemek ve bir süre daha beklemek gerekiyor” şeklinde konuşuyor.

Finansman gücü ve tarih

İnşaatçıların karşı karşıya olduğu iki temel rüzgar bulunuyor: Finansman gücü ve tarih. İnşaatçılar, fiyat indirimleri ve teşviklerin bir kombinasyonu yoluyla finansman gücü ya da bir başka deyişle karşılanabilirlik iyileştirmeleri yapmış olsa da, bu noktada hala tam olarak rahat değiller. Bu, 2020 ve 2022 yılları arasında ev fiyatlarındaki tarihi aşırı ısınmanın hemen ardından ipotek oranları ikiye katlandığında gerçekleşecekti. Öte yandan, ekonomi zayıflarsa ve mevcut satış envanteri artarsa, inşaatçılar kendilerini bir kez daha konut durgunluğunun içinde bulabilir.

Buradaki ikinci rüzgarı ise basitçe ekonomik tarih oluşturuyor. Fed, 40 yılı aşkın süredir görülen en hızlı faiz artırım kampanyasının ortasında bulunuyor. Tarihsel olarak bakıldığında, Fed'in enflasyonla mücadele kampanyalarının genellikle tam bir durgunlukla sonuçlandığı biliniyor.

Ocak ayında, Fed yönetim kurulu başkanı Christopher Waller, bir Fed politika hamlesi ile bunun ekonominin geneli üzerindeki etkisi arasında yaklaşık dokuz ila 12 aylık bir gecikme olduğunu belirtti. Fed’in ilk faiz artışı Mart 2022’de, yani bundan 16 ay önce, en son Faiz artışı ise Mayıs 2023’te, yani sadece iki ay önceydi. Bu nedenle bazı ekonomistler henüz zafer ilan etmeye hazır değiller ve olası bir resesyonun ayak izlerini takip etmenin şu an için daha doğru olduğu görüşünde birleşiyorlar.

ABD'de yeni konut satışları beklentileri aştı

 

ABD'de konut fiyatları düştü

 

Konut piyasasında altın kelepçe dönemi

 

ABD'de konut başlangıçları beklentilerin üzerinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)