BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKonut piyasasında altın kelepçe dönemi----

Konut piyasasında altın kelepçe dönemi

Konut piyasasında altın kelepçe dönemi
26 Haziran 2023 - 15:55 www.finansgundem.com

ABD konut piyasasında yaşanan zorlukları en çok emlakçılar ve ipotek komisyoncuları yaşıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de konut piyasasının dibi görüp görmediği tartışılsa da işaretler daha kötüsüne hazırlıklı olmak gerektiğini söylüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD konut piyasasındaki acıyı en çok emlakçılar hissediyor. Sinyaller, konut piyasasının altın kelepçelerinin sanıldığından daha gerçek olduğunu gösteriyor.

Yüksek ipotek oranları

Fortune’dan Lance Lambert’ın haberine göre, 1970'lerin sonlarında, 'altın kelepçe’ (golden handcuffs) terimi, hırslı profesyonellerin neden diğer istihdam seçeneklerini keşfetmek yerine yerinde kalmayı seçtiklerini açıklamanın bir yolu olarak popüler hale geldi. Bunun nedeni, elbette, işverenlerinin onları, hisse senedi opsiyonları da dahil olmak üzere piyasanın üzerinde cömert tazminatlar ve avantajlarla şımartmasıydı.

2023 yılına gelindiğinde ise altın kelepçe teriminin, taşınmak isteyen birçok ev sahibinin neden yerinde kalmayı ve taşınmamayı seçtiğini açıklamak için kullanılmasının çok yerinde olacağı görülüyor. Bu ev sahiplerinin, evlerini satmayı ve yeni bir ev almayı seçmeleri durumunda, muhtemelen yüzde 2 ila yüzde 3 ipotek oranından vazgeçmeleri ve yüzde 6 ila yüzde 7’lik bir ipotek oranını üstlenmeleri gerekecekti. Ancak kabul edileceği üzere, bu potansiyel ipotek oranı ödeme şokunun, pek çok müstakbel alıcının sindiremeyeceği kadar pahalı olduğu görülüyor.

Bir borçlu, yüzde 3 faiz oranıyla 500.000 dolarlık bir ipotek alırsa, 30 yıllık kredi boyunca aylık 2.108 dolar anapara ve faiz ödemesinin altına imza atmış oluyor. Bununla birlikte, yüzde 7 ipotek oranında, bu ödeme ayda 3.327 doları buluyor. Basitçe söylemek gerekirse, Kovid-19 durgunluğunun bir politika sonucu olan yüzde 2 ve yüzde 3 ipotek oranları, özellikle yeni alıcılar için altın kelepçe görevi görüyor.

Rakamlar da destekliyor

Realtor.com'a göre, Mayıs 2023'te toplam 406.822 ev satışa sunuldu. Bu, Mayıs 2022'de satışa sunulan 527.920 evden yüzde 22,9 ve pandemi öncesi dönemde Mayıs 2019'dan önce satışa sunulan 584.952 evden de yüzde 30,4 oranında düşüş anlamına geliyor.

Satılık evlerin bul denli az olması, hayatını işlem hacmiyle kazanan emlakçılar ve ipotek komisyoncuları için kötü haber anlamına geliyor. Yeni listelemelerin yıldan yıla yüzde 22,9 oranında düşmesi, alıcılar piyasaya geri dönse bile ev satışlarının baskı altında kaldığı anlamına geliyor.

İnşaat hacminin yüksek olduğu piyasalarda çalışan emlakçılar için, birçok inşaatçının komisyonlarını geri getirdiği göz önüne alındığında, aslında işlerin o kadar da kötü olmadığı görülüyor. Ancak, ipotek komisyoncuları o kadar şanslı değil. İpotek komisyoncuları ayrıca yeniden finansman piyasasının düştüğü gerçeğiyle de boğuşuyor.

Yumuşama sinyali

ABD'deki en büyük 100 konut piyasası için yayınlanan yeni listeler, piyasadaki gerilemenin sadece arz tarafında hissedilmediğini, aynı zamanda talep tarafında da olduğunu gösteriyor. Belirli bir ev sahibi mülklerini takas etmeyi bırakmaya karar verirse, bu, piyasada bir ev daha az olduğu ve piyasaya giren bir alıcının daha az olduğu anlamına geliyor.

Arz ve talep dengesini daha iyi ölçmek için envanter olarak da bilinen aktif listelemelere bakmak ise en iyi yöntem olarak kabul ediliyor. Buna göre, yeni listeleme toplamından yani belirli bir ayda piyasaya çıkan ev sayısından farklı olarak, aktif listeleme toplamı yani pazardaki toplam envanter, herhangi bir zamanda bir pazardaki denge için daha iyi bir gösterge işlevi görüyor.

Aktif listemelere göre, Mayıs 2023’te aktif ilanlar, Mayıs 2022'ye göre yüzde 22,1 daha yüksek seyrediyor. Bu da konut piyasasında bir miktar yumuşama sinyali olduğunu gösteriyor ancak, aktif listelemelerin Mayıs 2019'dan bu yana yüzde 50,5 oranında düşmesi, ulusal bazda değerlendirildiğinde, hala rekabetçi bir piyasada olunduğunun sinyallerini veriyor.

ABD'de konut başlangıçları beklentilerin üzerinde

 

ABD konut piyasası dip yaptı

 

Ticari emlak piyasası uçurumun eşiğinde

 

2008 Krizi’ni kâhininden küresel emlak balonu uyarısı

 

Leon Cooperman: Emlak piyasası resesyon alarmı veriyor

 

Emlak milyarderi isyan etti: FED her şeyi batırdı!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)