BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakABD konut piyasası dip yaptı----

ABD konut piyasası dip yaptı

ABD konut piyasası dip yaptı
15 Haziran 2023 - 17:36 www.finansgundem.com

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararının ardından ABD konut piyasasının dip yaptığını söyledi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed kararını verdi ve faizleri sabit tuttu. Toplantıda konuşan Fed Başkanı Powell, yüksek enflasyonun en büyük nedenlerinden biri olan konut piyasasına dair de önemli bilgiler aktardı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed Başkanı Jerome Powell, ABD konut piyasasının dip yaptığını ifade etti.

Konut piyasasında iyileşme

Fortune’dan Lance Lambert’ın haberine göre, Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının Haziran ayında faiz oranlarını sabit tutacağını duyurmak için kürsüye çıktı. Powell, gelecekteki olası faiz artırımlarının altını çizdi ve bu hareketi ‘pas geçme’ olarak nitelendirdi.

Basın etkinliğinin sonuna doğru, Powell'dan ülkenin Faiz oranlarına en duyarlı sektörü olan ABD konut piyasası hakkında bir güncelleme yapması istendi. Powell şunları söyledi: “Konut piyasası kesinlikle faiz oranlarına çok duyarlı. Ya düşük oranların yardımcı olduğu ya da daha yüksek oranların geride kalmasına neden olduğu ilk piyasalardan biri. Geçen yıl boyunca da bunu kesinlikle gördük. Şimdi konutların dibe vurduğunu ve belki de biraz yükseldiğini görüyoruz. Bu durumu dikkatle izliyoruz. Kiraların ve ev fiyatlarının konut hizmetleri enflasyonuna süzüldüğünü göreceğimizi düşünüyorum ve bunların hızlı bir şekilde yükseldiğini görmüyorum. Düşük bir seviyede dolaştıklarını görüyorum.”

Powell, ABD konut piyasası faaliyetinin dibe vurduğunu mu yoksa ABD ev fiyatlarının dibe vurduğunu mu kastettiğini belirtmedi. Bununla birlikte, her ikisi olasılıkta da konut piyasasının, özellikle aşırı ısınan Batı konut piyasalarında keskin olan geçen yılki konut fiyat düzeltmesinin ve geçen yıl konut satışlarındaki keskin düşüşün ardından bu baharda biraz iyileşme gördüğü gözleniyor.

Geçen yılla tezat

Gerçekten de, Haziran 2022 ile Ocak 2023 arasında art arda yedi ay boyunca düştükten sonra, mevsimsellikten arındırılmış Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi ile ölçülen ABD konut fiyatları hem Şubat hem de Mart aylarında yükseldi. Bu arada, hem mevcut ev satışları hem de yeni ev satışları bu yılın başlarında dip yapmasından bu yana gelişme kaydetti.

Powell'ın konut piyasasıyla ilgili ‘dip’ yorumu, Fed Başkanı'nın konut konusunda art arda aşağı yönlü yorumlar yaptığı geçen yılla tam bir tezat oluşturuyor. İlk olarak, Haziran 2022'de Powell gazetecilere, artan ipotek oranlarının ABD konut piyasasını ‘sıfırlamaya’ yardımcı olacağını ve konut arzı ile konut talebinin tekrar bir araya geldiği ve enflasyon ve ipotek oranlarının yine düşük bir seviyeye gerilediği noktaya geri dönmemiz gerektiğini söyledi.

Daha sonra Eylül 2022'de Powell gazetecilere, konut piyasasına ‘dengeyi' geri getirecek 'zor bir konut düzeltmesine' resmen girdiğimizi ifade etti. Kasım 2022'nin sonunda ise Powell bir adım daha ileri gitti ve Pandemik Konut Patlaması sırasında bir ‘konut balonu' oluştuğunu belirtti.

Powell, Kasım ayında bir Brookings Enstitüsü etkinliğinde ise, “Pandemiden çıktıktan sonra ipotek oranları çok düşüktü, insanlar ev satın almak istediler, Kovid nedeniyle şehirlerden çıkıp banliyölerde evler satın almak istediler. Yani gerçekten bir konut balonu vardı, konut fiyatlarının çok sürdürülemez seviyelerde yükselmesi, aşırı ısınma ve bunun gibi şeyler vardı. Yani, şimdi konut piyasası bu senaryonun diğer tarafına geçecek ve umarım arz ve talep arasında, daha iyi yere gelecek” demişti.

ABD'de konut fiyatları martta arttı

 

ABD'de bekleyen konut satışları nisanda yatay seyretti

 

ABD'de yeni konut satışlarında artış

 

ABD'de ikinci el konut satışları beklentilerin altında kaldı

 

ABD'de konut başlangıçları yüzde 1.6 arttı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)