BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD Hazinesi’nde tarihi gaf----

ABD Hazinesi’nde tarihi gaf

ABD Hazinesi’nde tarihi gaf
01 Kasım 2023 - 15:42 www.finansgundem.com

Dünyanın en ünlü finansörlerinden biri olarak tanınan Stanley Druckenmiller Janet Yellen’ın ABD Hazinesi tarihindeki en büyük hatayı yaptığını söyledi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi Amerikan hükümetinin altında kaldığı dev borcun ekonomik etkilerini tartışıyor. Dünyaca ünlü milyarder hedge fonu yöneticisi Stanley Druckenmiller ise ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ı ‘Amerikan Hazinesi tarihindeki en büyük gafın’ arkasındaki isim olarak tanımladı.

Fortune’un haberine göre onlarca yıllık kariyeri boyunca 6 milyar dolardan fazla servet biriktiren Druckenmiller geçen haftaki Robin Hood Yatırımcı Konferansı’nda ABD Hazine Bakanı’nı eleştirdi ve Yellen’ın ultra düşük faiz oranları döneminden yararlanamadığını savundu.

Dünyaca ünlü finansör, “Oranlar neredeyse sıfırken ABD’deki herkes mortgage anlaşmalarını yeniden finanse etti. Şirketler borçlarını uzattı. Ne yazık ki bunu yapmayan tek bir kurum vardı: ABD Hazinesi” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Kovid-19 pandemisinin zirve döneminin yaşandığı 2020’de dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları kilitlenmeler ve sağlık konusundaki endişeler nedeniyle faizlerini düşürerek harcamalarını artırdı. ABD Merkez Bankası (FED) da para politikası faizlerini aynı dönemde sıfıra yakın seviyelere kadar düşürmüştü.

Ancak pandemi sonrası tüketici talebinin artması, istihdam ve üretimdeki kıtlık ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle doğan küresel enerji krizi bu tabloyu değiştirdi ve enflasyon son kırk yılın zirvesine ulaştı. Ardından FED çok daha şahin bir tonla enflasyonla mücadele etmeye başladı ve politika faizlerini 22 yılın en yüksek seviyesine çıkaran bir dizi faiz artışı gerçekleştirdi.

Stanley Druckenmiller tahvillerin maliyeti henüz ucuzken ABD Hazinesi’nin uzun vadeli tahvil ihraç etmesi gerektiğini savundu. Ünlü yatırımcı 1980’lerde yatırım firması Duquesne Capital Management’ı kurmadan önce on yıldan uzun bir süre George Soros’un varlık yönetimi firmasında baş yatırım sorumlusu olarak görev yapmasıyla da tanınıyor.

Druckenmiller, “Janet Yellen sanırım siyasi miyopluktan ya da herhangi bir sebepten dolayı 70 baz puandan 10 yıllık veya 180 baz puandan 30 yıllık tahvil ihraç edebilecekken 15 baz puandan 2 yıllık ihraç yapıyordu. Kelimenin tam anlamıyla Alexander Hamilton'a (ABD tarihindeki ilk Hazine bakanı) kadar geri dönerseniz, bunun Hazine tarihindeki en büyük gaf olduğunu düşünüyorum. Bu konuda neden uyarılmadığı hakkında hiçbir fikrim yok. Hâlâ bu görevde işte olmaya hakkı yok” dedi.

Yellen ve ekibi Druckenmiller’ın sözleriyle ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.

2010 yılında Duquesne Capital'i kapatan ve şu anda parasını bir aile yatırım ofisi aracılığıyla yöneten Druckenmiller, Robin Hood konferansında mevcut ABD borç tablosunun uzun vadeli sonuçları olacağı konusunda uyardı.

Druckenmiller, “Borçlar 2033 yılına kadar devredildiğinde oranlar şu anki seviyede kalırsa Faiz gideri GSYİH’nın %4,5’i olacak. 2043 yılına kadar, bu uzun bir süre gibi geliyor ancak gerçekte böyle değil, faiz gideri GSYİH’nın %7’si olacak. Bu rakam mevcut tüm isteğe bağlı harcamaların %144’ü kadar” uyarısında bulundu.

1 trilyon dolarlık borçlanma

ABD mali harcamalarının benzeri görülmemiş seviyelere ulaşmasıyla, ABD Hazinesi'nin 2023'ün sonuna kadar kısa vadeli Hazine tahvilleri yoluyla 1 trilyon dolardan fazla borç alması bekleniyor.

Cato Enstitüsü düşünce kuruluşuna göre, federal faiz ödemeleri 2015 ile 2023 arasında iki katına çıktı ve hükümet bu yıl 640 milyar dolar net faiz ödemeye hazırlanıyor. Bazı tahminlere göre, faiz ödemeleri 2051 yılına kadar Amerikan hükümetinin en büyük gideri olacak.

Druckenmiller, son aylarda ABD'nin borç tablosu konusunda alarm veren tek yüksek profilli finansör değil.

Haziran ayında, Bridgewater Associates'in kurucusu Ray Dalio, Amerika'nın bir borç kriziyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı. Zira piyasadaki devlet tahvili akışı için yeterli miktarda alıcı olmayabilir.

Bu arada, JPMorgan CEO’su Jamie Dimon da bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, "şimdiye kadarki en büyük barış zamanı mali açıklarının" yaşandığını ve bu mali açıkların Amerika'nın enflasyon sorununu körükleyebileceğini ve daha fazla faiz artırımına neden olabileceğini söyledi.

Piyasalar Fed'e odaklandı

 

Güçlü dolar Asya’yı faiz artışına zorluyor

 

Piyasalar FED toplantısından ne bekliyor?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)