BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisinin ‘mucizeye’ ihtiyacı var----

ABD ekonomisinin ‘mucizeye’ ihtiyacı var

ABD ekonomisinin ‘mucizeye’ ihtiyacı var
30 Ağustos 2022 - 17:31 www.finansgundem.com

Ünlü ekonomist Stephen Roach ABD’nin bir resesyondan kurtulabilmesinin mucizelere bağlı olduğunu belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yılın ilk yarısındaki negatif ekonomik büyüme, 2024'e kadar sürebilecek çok daha derin bir küçülmenin ön şoku olabilir. Bir dönem Morgan Stanley’nin Asya biriminin başkanlığını yürüten Yale Üniversitesi Kıdemli Ekonomi Profesörü Stephen Roach ABD’nin resesyondan kurtulabilmek için bir “mucizeye” ihtiyacı olduğunu söyledi.

Roach CNBC’deki röportajında ABD ekonomisi için “Bu büyük parasal sıkılaştırmanın geciken etkilerinin hissedilmeye başlamasıyla birlikte kesinlikle bir resesyon yaşayacağız. Şimdilik bütün bu etkiler devreye girmedi” uyarısında bulundu.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz hafta cuma günü Jackson Hole’da yaptığı açıklamalarda merkez bankasının enflasyonla mücadeleye devam edeceğini vurgulamıştı. Temmuz ayında düşüş gösteren ABD enflasyonunun ardından para politikasında değişim bekleyen piyasalar, FED Başkanı’nın bu açıklamasının ardından hayal kırıklığına uğramıştı.

Aynı zamanda eski bir FED üyesi olan Roach, Powell’ın eski FED Başkanı Paul Volcker’ın izinden gitmekten başka çaresi kalmadığını söyledi. Volcker 1980’lerde aşırı yükselen enflasyonu kontrol altına almak için agresif bir şekilde faiz artırmıştı.

Ünlü ekonomist konuyla ilgili açıklamasında, “Paul Volcker'ın enflasyonu ortadan kaldırmak için ABD ekonomisine empoze etmek zorunda kaldığı zorlukların benzer bir türüne geri dönüyoruz. Buraya ulaşmamamızın tek yolu, Jerome Powell yönetimindeki FED’in sözüne sadık kalması, mali disipline odaklanması ve reel Federal fon oranını sınırlayıcı bölgeye sokmasıdır. Ve sınırlayıcı bölge şu anda bulunduğumuz yerden çok uzakta” ifadelerine yer verdi.

FED’in sert faiz artışlarına rağmen, ABD’de işsizlik oranı %3,5 seviyesinde kalmayı sürdürdü. Bu oran 1969’dan bu yana en düşüş işsizliğe işaret ediyor. Bu tablo ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun cuma günü açıklayacağı ağustos ayı istihdam raporu ile değişebilir. Roach, işsizliğin tırmanmaya başlayacağını tahmin ediyor:

“Bunun şimdiye kadar gerçekleşmemiş olması ve FED’in bugüne kadar önemli bir parasal sıkılaştırma yapmış olması, daha ne kadar çok şey yapılması gerektiğini gösteriyor. İşsizlik oranı muhtemelen %5'in üzerine çıkmalı. Umarım bundan çok daha yükseğe çıkmaz ama yüzde 6’ya kadar yükselebilir.”

ABD için nihai dönüm noktası tüketici verileri olabilir. Roach, enflasyonun kalıcılığı nedeniyle tüketici tarafının yakın zamanda teslim olacağını tahmin ediyor. Ünlü ekonomist tüketici harcamalarının geri çekilmesinin ekonominin genelinde yankı bulacağını ve istihdam piyasasında da etkilerinin hissedileceğini öngörüyor.

Roach, “Ekonomide GSYİH’de kümülatif bir düşüş olması gerekecek ve bu düşüş %1,5 ila %2 arasında bir yerde olacak. İşsizlik oranı ise en az 1 ila 2 puan artmak zorunda kalacak. Bu standart bir resesyon olacaktır” dedi.

Borsalar için ‘zor dönem’ uyarısı

 

'Dünyadaki kriz, küresel ekonomi düzenini altüst edecek'

 

Rockefeller’dan ilginç uyarı: Dolar sonrası dünya geliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)