BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisinde iki farklı hikaye----

ABD ekonomisinde iki farklı hikaye

ABD ekonomisinde iki farklı hikaye
17 Ağustos 2020 - 16:25 www.finansgundem.com

Dünyanın en büyük ekonomisinde tüketici harcamaları üç aydır üst üste artıyor. Fakat ülkedeki ekonomik hassasiyet gittikçe artıyor ve ikinci ekonomik teşvik paketinin eylülün ortalarına kalması endişeleri arttırıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisindeki büyümeyi büyük oranda tüketici harcamaları belirliyor. Bu noktada Amerikalıların nasıl hissettiğine bakılırsa ekonomi berbat durumda. Fakat ortalama Amerikalıların ekonomik aktivitesine bakıldığında ise ekonominin iyiye gittiği gözüküyor.

Marketwatch’un haberine göre bu ikisinin de doğruluk payı var. ABD ekonomisi korona virüs salgını nedeniyle karanlık bir süreçten geçmesinin ardından yavaş yavaş toparlanıyor. Fakat halen milyonlarca işsiz var. İnsanlar halen evlerine kapanmış durumda ve virüs neredeyse altı aydır süren sosyal mesafe protokollerine rağmen yok edilmenin çok uzağında. Zira insanların karamsa olması da çok normal.

Ağustos ayı tüketici duyarlılığı anketlerinde kötümserlik oldukça açık ve yüksek biçimde dile getiriliyor. Duyarlılık çok sınırlı seviyede yükselse de nisan ayındaki pandemi diplerine çok yakın seviyede görülüyor. Birçok Amerikalı ekonominin normale dönmesi için en az 5 yıl geçmesi gerektiğini söylüyor. Fakat aynı zamanda Amerikalılar hayatlarına devam etmeyi de deniyorlar.

New York Fed imalat endeksi ağustosta düştü

Örneğin, ABD temmuz ayı perakende satış verilerine bakıldığında veriler korona virüs vakalarının en fazla yayıldığı Kaliforniya, Teksas ve Florida gibi eyaletlerde dahi üç aydır üst üste artış görülüyor. Şaşırtıcı bir şekilde, perakende satışlar salgın başlamadan öncekinden daha yüksek. Wall Street'te birkaç ay önce böyle bir sonucu tahmin eden çok az kişi vardı. Ancak tüketicilerin harcamaları mevcut seviyelerde sürdürüp sürdüremeyeceği henüz net değil.

600 dolarlık federal işsizlik maaşı ve diğer devlet acil yardım programları Temmuz ayıyla birlikte sona erdi ve bu programların yenilenemedi. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler yeni teşvik planında ne kadar miktar kaynağın nereye harcanacağı konusunda bir anlaşmaya varamıyor. Üstelik meclis ABD İşçi Bayramı’na kadar tatilde. (7 Eylül)

Capital Economics’in Baş ABD Ekonomisti Paul Asworth konuya ilişkin, “Kongre görüşmeleri çıkmaza girerken, seçimler öncesinde gerçek bir teşvik paketinin yürürlüğe konabilme olasılığı azalıyor” ifadelerine yer verdi.

Bu oldukça önemli bir ifade. Zira tüketici harcamaları bugüne kadar büyük oranda ABD’nin federal yardımları tarafından desteklenmişti. Bu para olmadan, hane gelirleri büyük olasılıkla sadece Ağustos ayında milyarlarca dolar düşecek. ABD Başkanı Donald Trump'ın başkanlık kararnamesiyle çıkardığı 300 dolarlık geçici federal yardımın bile yeterli olmaması bekleniyor. Ayrıca Trump’ın başkanlık kararnamelerinin yasal zorluklardan ve diğer engelleyici mekanizmalardan kurtularak içten çıkarılan Amerikalılara ulaşabilmesi de kesin değil.

Dolar baskı altında

 

Credit Unions’ın Baş Ekonomisti Curt Long konuya ilişkin, “On milyonlarca tüketici gelirlerinin haftada 600 dolar azalmasına hazırlanırken, bu şüphesiz tüketim üzerinde bir miktar etki yaratacak” ifadelerine yer verdi.

Düşük gelirler perakendeciler, restoranlar ve diğer işletmelerde daha az satışla sonuçlanırsa, daha fazla işçi çıkarılabilir.

Raymond James’in Baş Ekonomisti Scott Brown, "Ekonomi toparlanmazsa, çok daha fazla firmanın çalışanlarını işten çıkardığını veya işe alımları durdurduğunu göreceksiniz" dedi ve ekledi: "Hala iş piyasasında yıkımı görüyoruz."

ABD'de enflasyon paniği

 

ABD ekonomisinde savaştan sonra bir ilk!

 

Yeni ölümcül salgın kapıda

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)