BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisABD bankalarına bir darbe de Hazine’den----

ABD bankalarına bir darbe de Hazine’den

ABD bankalarına bir darbe de Hazine’den
08 Haziran 2023 - 17:51 www.finansgundem.com

Borç limiti krizinin ardından ABD Hazinesi 1 trilyon dolarlık tahvil ihracına hazırlanıyor. Mart ayında büyük bir iflas dalgasını atlatan ABD bankaları mevduat faizlerini artırmak zorunda kalabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hükümeti 1 trilyon dolarlık bir borçlanma çılgınlığına hazırlanıyor. Financial Times’ın haberine göre yatırımcılar ve analistler Washington’daki borç limiti krizinin ardından ABD hükümetinin piyasalara geri dönmesiyle ülkedeki bankacılık sistemi üzerinde baskıyı artıracağını öngörüyor.

Borç limiti krizi ABD Hazinesi’nin geçen hafta 2017’den bu yana en düşük seviyesine ulaşmasına sebep olmuştu. Borç limiti krizinin çözülmesiyle ABD hükümeti nakit dengesini yeniden inşa etmeye çalışacak.

Wall Street bankası JPMorgan, Washington’ın 2023’ün sonuna kadar 1,1 trilyon dolarlık kısa vadeli tahvil ihraç etmesi gerekeceğini tahmin ediyor. Bankanın 850 milyar dolarlık tahvil ihracını ise önümüzdeki dört ay içinde yapacağı öngörülüyor.

Analistler tarafından dile getirilen başlıca endişe, yeni ihraçların bu büyük hacminin devlet tahvili getirilerini artıracağı ve banka mevduatlarından nakit çekeceği yönünde.

TD Securities Stratejisti Gennadiy Goldberg, “Herkez bir tahvil ihracı selinin geldiğini biliyor. Getiriler bu sel yüzünden yükselecek. Hazine tahvilleri daha da ucuzlayacak. Bu da bankalar üzerinde baskı oluşturacak” ifadelerine yer verdi.

Goldberg 2008 Küresel Finans Krizi ve 2020’deki pandemi krizi dışında ABD hazine tahvilleri tarihinde görülecek en büyük yükselişin gerçekleşmesini bekliyor. Analistler tahvillerin birkaç gün ila birkaç yıl arasında değişen vadelerle ihraç edileceğini öngörüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Hazine Bakanlığı çarşamba günü yaptığı açıklamada nakit bakiyelerini eylül ayına kadar normal seviyeye döndürmeyi hedeflediklerini belirtti. Açıklamada ihraçların “piyasa koşulları dikkate alınarak” uygun şekilde ayarlanacağına da dikkat çekildi.

JPMorgan ise ABD Hazine Bakanlığı açıklamasının bankanın genel tahminleriyle kabaca aynı doğrultuda olduğunu söylüyor.

PGIM’ın Sabit Getiri Birimi Yatırımlar Eş-Başkanı Gregory Peters tahvil getirilerinin halihazırda artan arz nedeniyle yükselmeye başladığını belirtti. Bu değişim ABD banka mevduatlarının da baskılanmasına neden oluyor. ABD’de yükselen faiz oranlarına ve bölgesel bankalarda görülen iflas dalgası tüketicilerin Banka mevduatları yerine yüksek faizli alternatif yatırımlara yönelmesine sebep olmuştu.

Mevduat kaçışlarının yeniden alevlenmesi ve tahvil getirilerinde görülebilecek bir artış, banka mevduatlarında daha yüksek faiz sağlamasına sebep olabilir. Bu da bankalar için daha maliyetli bir yol olarak öne çıkıyor. Peters, “Getirilerdeki artış bankaları mevduat oranlarını yükseltmeye zorlayabilir” dedi.

T Rowe Price'daki Nakit Yönetimi Ekibi Başkanı Doug Spratley, ABD Hazinesi’nin yeniden borçlanabilmesinin "bankacılık sisteminde halihazırda var olan stresi şiddetlendirebileceği" konusunda hemfikir.

Arz şoku ABD Merkez Bankası’nın (FED) yakın geçmişin aksine tahvil varlıklarını azalttığı bir döneme denk geliyor. Pandemi krizi sonrasında FED, ABD hükümet tahvillerinin en önemli alıcısı haline gelmişti.

Servet yönetimi şirketi Apollo Global’ın Baş Ekonomisti Torsten Slok, “Ciddi bir bütçe açığı veriyoruz. Hâlâ parasal sıkılaşma programımız var. Eğer hazine tahvil ihracı seline de kapılırsak önümüzdeki aylarda Hazine piyasasında muhtemelen türbülans göreceğiz” açıklamasında bulundu.

 

Wall Street: Enflasyonun dizginlenmesi tahminlerden uzun sürecek

 

Borç krizi! Medya devleri satışa çıkıyor

 

BofA'dan kredi arzı uyarısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)