BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiWall Street: Enflasyonun dizginlenmesi tahminlerden uzun sürecek----

Wall Street: Enflasyonun dizginlenmesi tahminlerden uzun sürecek

Wall Street: Enflasyonun dizginlenmesi tahminlerden uzun sürecek
08 Haziran 2023 - 13:40 www.finansgundem.com

Wall Street profesyonelleri, enflasyonun dinginlenmesi için daha çok zamana ihtiyaç olduğunu düşünüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinin geçen yıldan bu yana başını en çok ağrıtan sorunların başında yüksek enflasyon geliyor. Uzmanlar, enflasyonun uzun bir süre daha yüksek kalmaya devam edeceğini düşünüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street profesyonelleri, yüksek enflasyonun ehlileştirilmesi ve Fed'i sıcak koltuğunda rahat oturtması için daha uzun beklemek gerektiğini söylüyor.

Enflasyon 2023 yılı boyunca yüksek seyredecek

MarketWatch’tan Jeffry Bartash'ın haberine göre, finans sektöründen ekonomistlerin yaklaşık yüzde 69'u ABD ekonomisi için ufukta bir durgunluk öngörüyor. Uzmnlar, kalıcı enflasyonun ABD faiz oranlarını 2023 yılı boyunca yüksek tutacağını ve ABD'yi resesyona açık bırakacağını söylüyor.

Aracı kurum Stifel’in baş ekonomisti, aynı zamanda Menkul Kıymetler Endüstrisi ve Finansal Piyasalar Birliği'ndeki (Securities Industry and Financial Markets Association - SIFMA) ekonomik yuvarlak masa toplantı başkanı olan Lindsey Piegza, “Enflasyon tablosu çok karmaşık” diyor ve ekliyor: “Fiyatlardaki artışların ‘oldukça yapışkan’ olduğu kanıtlandı ve bu durum yıl sonuna kadar enflasyonu yüzde 4 civarında bırakabilir. Bu, Fed'in yüzde 2 hedefinin iki katı.”

Resesyon beklentisi hala sıcak

Yılda iki kez yaptığı tahminde SIFMA, ABD ekonomisinin yüksek faiz oranları nedeniyle yıl sonuna kadar keskin bir şekilde yavaşlayacağını öngörmüştü. Fed'in faiz oranlarını yıl içinde yeniden artırması ya da bir süre için mevcut yüzde 5 - 5,25 bandının üzerinde tutması bekleniyor.

Ancak Amerikan Merkez Bankası'nın gelecek hafta yapacağı toplantıda faiz artırması beklenmiyor. Finans endüstrisinden ekonomistler, Fed'in Temmuz toplantısında Faiz artırımını atlayıp ekonomiyi yeniden değerlendireceğine inanıyor.

Ankete katılan iki düzineden fazla SIFMA ekonomistinin yaklaşık yüzde 69'u yaklaşan bir durgunluk görüyor. Ancak oranın, bu yılın başındaki yüzde 83,3’lük seviyeden düştüğü de görülüyor.

En büyük endişe işçilik maliyetleri

Enflasyonun daha da düşmesi için ekonomistler, ABD işsizlik oranının mevcut yüzde 3,7 oranından yüzde 4,5'e kadar yükselmesi gerektiğine inanıyor. Bu, ücretler üzerindeki yukarı yönlü baskıyı hafifletecek ve Fed'in fiyatları kontrol altına almasını kolaylaştıracak.

İşçilik maliyeti ise enflasyonla mücadelede ekonomistlerin en büyük endişelerinden biri haline gelmiş durumda. Ücretler keskin bir şekilde artıyor ve bu da fiyat baskılarını artırıyor.

Ekonomistler, 2021'de ve 2022'nin büyük bir bölümünde enflasyonun en büyük kaynaklarından olan arz kıtlığının büyük ölçüde ortadan kalktığını belirtiyor. Örneğin, deniz taşımacılığı ücretleri salgın öncesi seviyelere gerilerken gemiler de artık limanların dışında sıkışıp kalmıyor.

Piegza, Los Angeles bölgesi limanlarında, sırada bekleyen gemi sayısının zirve noktası olan 107’den tek hanelere düştüğünü kaydediyor.

Amerikalıların kabusu enflasyon

 

Piyasalarda, resesyon ve enflasyon ikilemi

 

ABD'de tüketici harcamaları artarken, çekirdek enflasyon baskısı sürüyor

 

Durgunluk senaryoları yatırımcıları güvenli liman arayışına itiyor

 

JPMorgan: Hafif bir durgunluk bile borsalarda çöküşe neden olabilir

 

Her 4 Amerikalıdan 3’ü resesyon korkusundan para biriktiriyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)