BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAB, Türkiye için milyarlarca euro toplayacak----

AB, Türkiye için milyarlarca euro toplayacak

AB, Türkiye için milyarlarca euro toplayacak
22 Şubat 2023 - 17:37 www.finansgundem.com

Kahramanmaraş depremleri sonrası AB yardım için kolları sıvadı. AB Komisyonu'nun martta düzenleyeceği konferansta uluslararası toplumdan Türkiye için milyarlarca euro bağış toplanacak.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve toplamda 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası Avrupa Birliği (AB) yardım için kolları sıvadı. AB Komisyonu'nun martta düzenleyeceği konferansta uluslararası toplumdan Türkiye için bağış toplanacak. AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi, "daha önce eşi benzeri görülmemiş" bir çaba ve milyarlarca euro para toplanmasını beklediklerini söyledi.

AB'nin 16 Mart'ta düzenleyeceği Uluslararası Bağışçılar Konferansı'na eş başkanlık edecek Varhelyi ve AB Konseyi Dönem Başkanı İsveç'in Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell, konferansın hazırlıkları için Türkiye'ye gelerek Ankara'da çeşitli temaslarda bulundu.

Türk halkının her zaman yanındayız

Varhelyi ve Forssell, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptıkları toplantı sonrası konferansla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Dünya'nın haberine göre, Türkiye'ye hem taziye dilekleri hem de konferansın hazırlıkları için geldiklerini belirten Varhelyi, Türk halkının her zaman yanında olduklarını söyledi.

Varhelyi, Türk yetkililerle depremin yol açtığı hasarın boyutunu görüştüklerini belirterek, "Basından okuduğunuz yıkım, gerçekte olan yıkımın yanından bile geçemez. Gerçek yıkım, çok çok daha büyük. Çok büyük rakamlar bekliyoruz. Konuyla ilgili nihai değerlendirme gelecek haftalarda elimizde olacak." ifadesini kullandı.

Avrupa Yatırım Bankasıyla da yardım için temastayız

Depremin yol açtığı bu büyük hasarların telafi edilmesi için Bağışçılar Konferansı düzenleme kararı aldıklarını aktaran Varhelyi, konferanstan beklentileriyle ilgili şunları kaydetti:

"Bu, uluslararası toplumun yeniden yapılanma sürecine destek olmak için gösterdiği eşi benzeri görülmemiş bir çaba olacak. Şu aşamada kimsenin tek bir rakam verebileceğini sanmıyorum. AB bütçesinden yardım sağlamak için her şeyi seferber etmemiz gerekecek. İkili destek vermek isteyen üye devletlerimizi görüyoruz. Küresel çapta verilecek her türlü desteğe ihtiyacımız olacak. Uluslararası finans kurumlarıyla da onları harekete geçirmek için temastayız. Avrupa Yatırım Bankasıyla da yardım için temastayız."

"Bu deprem, her şeyden önce geliyor"

Varhelyi, "bu konferansın sonucunda toplanacak rakamların milyonlarla mı yoksa milyarlarla mı ifade edilmesinin beklendiği" sorusuna "Milyonlarca değil milyarlarca eurodan bahsediyoruz." yanıtını verdi.

Türkiye'ye depremler sebebiyle yapılacak yardımlarla ilgili Varhelyi, "AB Komisyonu'nun mesajı açık ve net. Bu deprem, her şeyden önce geliyor. Bizim Türkiye'ye yardım etmemiz lazım ve Türkiye de bizden yardım bekliyor. En azından benim neslimde dünyanın hiçbir yerinde böyle korkunç bir deprem görmedik. Bu nedenle de küresel bir çaba olmalı. AB, Türkiye ile aynı bölgeyi paylaştığı için buna aracılık etmeli. Biz bu konuda ilk olmalıyız." diye konuştu.

"Konferans, önemli miktarda fon sağlayacak"

Forssell ise, İsveç'in bu konferansı düzenlemek için inisiyatif aldığını belirterek, "Hem kısa hem de uzun vadedeki devasa ihtiyacı gördüğümüzde bu adımı attık." dedi.

Bağışçılar Konferansını AB Komisyonu ile düzenleyeceklerini aktaran Forssell, "Bu konferans, önemli miktarda fon sağlayacak. Ayrıca İsveç de dahil bazı AB üyesi ülkeler, ikili seviyede de Türkiye'ye önemli miktarda fon sağlamak istiyor. Bu konuda net bir miktar vermem zor ama büyük bir potansiyel var." ifadesini kullandı.

"Bu yıkım, gerçekten kelimelerin ötesinde"

Forssell, çok büyük ihtiyaçlar olduğuna işaret ederek, "Burada geniş çaplı çalışmak önemli. Buna 27 üye ülke, ABD, Birleşik Krallık ve Körfez ülkelerini, iş dünyasından dış yatırımları da dahil etmek gerek. Aynı zamanda İsveçli iş dünyasının ve Avrupalı kuruluşların Türkiye'ye yatırımlara devam etmeye ve bunları yoğunlaştırmaya dair büyük bir ilgisi var." yorumunda bulundu.

Türkiye'ye Avrupa'dan güçlü bir destek var

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üye ülkeleri arasında doğal afetlerde işbirliğinin geliştirilmesi için örgütün bir platform olabileceği söyleminin anımsatılması üzerine Forssell, şöyle devam etti:

"Türkiye'ye bu zor zamanlarında yardım etmek için mümkün olan tüm yollara bakıyoruz. Bu da bir seçenek olabilir. Burada geniş bir zamanda çalışmak önemli. Dediğim gibi çok fazla ihtiyaç var. Şu anda Türkiye'ye Avrupa'dan güçlü bir destek var. Çünkü herkes televizyonda şok edici görüntüler görüyor. Bu yıkım gerçekten kelimelerin ötesinde. Bunu kelimelere dökmek, anlatmak çok zor. Örneğin; İsveç'te on yıllardır yaşayan birçok Türk var. Bu, diğer AB üyesi ülkeler için de geçerli. Dolayısıyla bu felaket bizi de etkiledi."

AB'den depremzedelere 5,5 milyon euroluk yardım

 

Alman bakanlar deprem bölgesinde

 

Deprem yardımlarına yönelik dolandırıcılık vakaları dünya basınında

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)