BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-Magazin60 yaşından sonra bunları yapmayın!----

60 yaşından sonra bunları yapmayın!

60 yaşından sonra bunları yapmayın!
19 Mart 2022 - 09:43 www.finansgundem.com

Zihinsel ve fiziksel sağlığınıza dikkat ederseniz hayatın altmış yaşında başlayacağını belirten uzmanlar, 60 yaşından sonra kaçınmanız gerekenleri tek tek sıraladı.


Dr. Tanya Gure, “Bu yaş grubundaki birçok insan, kariyerlerindeki değişikliklerle yüzleşmek ve emeklilik sonrası yıllarının nasıl olacağını düşünmek zorunda” diyor. “Emekli olmayı planlayan birçok hasta görüyorum, ancak genellikle bazı endişeleri var. Örneğin, altmışlı yaşlarında birçok insan gün geçtikçe, yalnızca yetişkin çocuklarının hayatlarına destek olmakla kalmayıp, aynı zamanda torunlarına da maddi olarak veya bebek bakıcılığı yaparak destek oluyor. Bu yaşta da ortaya çıkan yaşlı bakımından bahsetmiyorum bile.”

Şarku’l Avsatın Eat this not that adlı sağlık portalından aktardığına göre doktorların 60 yaşından sonra kaçınmanızı istediği beş şey var.

1- Kovid-19 aşılarını ve takviyeleri atlamayın

CDC'ye göre, aşılanmamış yaşlı yetişkinlerin Kovid-19 kaynaklı ciddi komplikasyonlar geliştirme olasılığı daha yüksek. Bu nedenle 60 yaşın üzerindeyseniz aşılarınızı yaptırdığınızdan ve takviyelerinizi aldığınızdan emin olun.

Virginia Üniversitesi'nden immünolog Prof. Dr. William Petrie, "En büyük risk faktörü yaştır. 45 yaşın altındaysanız, ölme şansınız neredeyse yok, ancak sonrasında risk katlanarak artıyor” dedi.

2- Sağlıklı uykuyu ihmal etmeyin

Dr. Rajkumar Dasgupta şunları söylüyor: "Birçok yaşlı yetişkin, akşamları daha erken uyuma ve sabahları gençliğine göre daha erken uyanma eğiliminde. Bu, ileri uyku fazı bozukluğu (ASPD) veya sabah eğlencesi olarak adlandırılan sirkadiyen bir ritim sorunudur. Yaşlandıkça uyku düzeni değişse de, uyku düzeninin bozulması ve yorgun uyanmanın normal yaşlanmanın bir parçası olmadığını hatırlamak önemli.”

Andrew E., “Orta yaştaki kalitesiz uykunun pek çok nedeni var; vardiyalı çalışma, uykusuzluk, bakım sorumlulukları, endişeler ve tarihinde yetiştirilmesi gereken işler bunlardan bazıları. Tüm bu nedenler kontrol edilemese de, bazıları kontrol altına alınabilir. Mesela, her gece geç saatlere kadar çalıştığınız için şu anda yalnızca dört ila beş saat uyuyorsanız, alışkanlıklarınızı değiştirmek isteyebilirsiniz. Aksi takdirde emeklilikte bunama geliştirme riskiyle karşı karşıya kalırsınız!” dedi.

3- Egzersiz yapmayı bırakmayın

Egzersiz yapmak, özellikle yaşlandıkça genel sağlık ve mutluluk için çok önemlidir. Fiziksel terapist Gary Calabrese, düzenli egzersizin daha iyi zihinsel sağlık, kalp sağlığı, kilo yönetimi ve daha fazlasıyla bağlantılı olduğunu söylüyor. Ayrıca, egzersizin faydalarının, egzersize başlama korkusundan çok daha ağır bastığını, hareketi ve dengeyi arttırdığını, kronik hastalıkları azalttığını, kilo vermenize yardımcı olduğunu ve yağsız kas kütlesini arttırdığını ve uykuyu iyileştirdiğini vurguluyor.

4- Çok fazla abur cubur yemeyin

Besleyici ve dengeli beslenme sağlıklı yaşlanmanın anahtarıdır. Ancak şeker ve işlenmiş gıdalarla dolu bir beslenme ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Dr. Katherine White “Örneğin, evden çıkmakta veya ağır alışveriş poşetlerini taşımakta zorlanıyorsanız, eve teslimat hizmeti olan marketleri deneyin. Böylelikle online alışveriş yaparak yemeğinizin doğrudan kapınıza teslim edilmesini sağlamış olursunuz. Her gün kendiniz için yemek pişirmek size çok fazla geliyorsa veya akşama kadar enerjinizin azaldığını hissediyorsanız, hafta sonu birkaç öğün yemek hazırlamaya çalışın. Yenekleri buzdolabında veya donmuş halde hafta içinde yeniden ısıtmaya hazır olacak şekilde saklayın. Tek kap yemekler, sağlıklı, dengeli ve ucuz yemekleri hızlı bir şekilde hazırlamanın harika bir yoludur ve bu da yaşlandıkça önemli bir husus olabilir” diyor.

5- Sigaradan uzak durun

Sigara içmek sağlığa zararlıdır ve hayatınızı kısaltabilir. Neyse ki, yıllarca sigara içtikten sonra bile ciğerlerinizin iyileşme şansının yüksek olduğunu gösteren çalışmalar var.

Dr. Peter Campbell: “Solunum yolları duvarını sihirli bir şekilde yenileyen bir hücre grubu var. Dikkat çekici şeylerden biri, 40 yıl sigara içtikten sonra bile sigarayı bırakan hastalarda, tütüne maruz kalmaktan tamamen zarar görmemiş hücrelerin yenilenmesi” diye konuştu.
 

Yaşlı adamın cenazesini emekli maaşını çekmek için postaneye götürdüler

 

İspanya'da yaşlılardan bankalara teknoloji protestosu

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)