BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem5 soruda cemaat-hükümet geriliminde son durum----

5 soruda cemaat-hükümet geriliminde son durum

5 soruda cemaat-hükümet geriliminde son durum
26 Şubat 2014 - 08:20 www.finansgundem.com

Başbakan Erdoğan ve oğlu Bilal'e ait olduğu iddia edilen ses kayıtları gerçek mi, yoksa montaj mı? İşte Ruşen Çakır'ın görüşleri...

Geçtiğimiz gün internete düşen ve Türkiye'nin gündemine damga vuran ses kaydı ortalığı salladı. Başbakan Erdoğan ve oğlu Bilal'e ait olduğu iddia edilen ses kayıtları gerçek mi, yoksa montaj mı? Herkes bu sorunun cevabını duymak istiyor.

Vatan yazarı Ruşen Çakır bugünkü köşesinde bu ses kaydına  yer verdi. Çakır ayrıca Cemaat'in ve CHP'nin ne yapmak istediğini yazdı.

İşte Çakır'ın o yazısı;

1) Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği söylenen telefon konuşmaları gerçek mi, yoksa montaj mı?

Her vatandaşın bu konuda kişisel değerlendirmeleri olması doğal ancak kayıtların gerçek ya da kurmaca olduğunun kararını ancak, konunun uzmanlarının da fikrini alacak olan bağımsız mahkemeler verebilir ki ülkemizde yargı bağımsızlığı başlı başına bir sorun olduğu için bağlayıcı ve herkesin riayet edeceği bir kararın oluşmasını beklemek hayal olur.

Bununla birlikte bu kayıtları dolaşıma sokan ve muhtemelen Fethullah Gülen cemaatiyle irtibatlı kişilerin yeni kayıtları (ki görüntülü olanlar da gelebilir) devreye sokmaları hâlinde durum daha da netleşebilir.

Öte yandan Bilal Erdoğan’ın 25 Aralık soruşturmasının zanlılarından olduğunu ve bir süredir teknik takip altında bulunduğunu; 17 ve özellikle 25 Aralık soruşturmalarının hedefinde aile fertleri, yakın arkadaşları ve bakanları üzerinden bizzat Başbakan Erdoğan’ın olduğunu akılda tutmak gerekir. Yani önceki akşam internete düşen kayıtlar, ister sahici, ister sahte olsun, 17-25 Aralık sürecinin doğal bir uzantısıdır.

2) Neden şimdi?

17 Aralık sürecinde tarafların attığı her adımın zamanlamasının manidar olduğu söyleniyor ancak bütüne baktığımızda cemaatin aksiyoner, hükümetin de daha çok reaksiyoner olduğunu görüyoruz. Diğer bir deyişle, inisiyatif büyük ölçüde cemaatte. Fakat en son olarak 7 bini aşkın birbiriyle alakasız kişinin cemaat ile irtibatlı savcılar aracılığıyla sahte bir örgüt bahanesiyle dinlendiği iddiası hükümetin elini epey güçlendirmişti ki aynı günün akşamı bu kayıtlar çıktı. Yani cemaat burada inisiyatifi kaptırmamak istemiş olabilir. Öte yandan internet yayınının salı günkü TBMM grup toplantılarının arifesine denk gelmesine dikkat edilmiş de olabilir.

3) Cemaat neyi hedefliyor?

Değişik vesilelerle de yazmış olduğumuz gibi cemaatin ana hedefi AKP’den ziyade Erdoğan; yani “Erdoğan’sız bir AKP” amaçlanıyor. Bunun ilk akla gelen yolu Erdoğan’lı AKP’nin yerel seçimlerde ağır bir yenilgi alması. Fakat AKP liderinin sandık konusunda kendisine aşırı güvenli olması nedeniyle strateji değişikliğine gidildiğini, iktidar partisinin 30 Mart seçimlerine onun liderliğiyle girmesinin engellenmesi için yoğun gayret sarf edildiğini düşünebiliriz.

4) Hükümetin cevabı ne olur?

Erdoğan mahkemelere güvenmiyor ve yoğun yolsuzluk iddialarının karar mercii olarak sandığı gösteriyor. Sandığı iyice garantiye almak için de cemaat ile savaşı hep belli bir noktada tutmak istiyor. Fakat cemaat de çok ağır darbeler indirerek onu hızla ve sert bir şekilde karşılık vermeye kışkırtıyor. Eğer cemaat son hamlesine benzer (ve muhtemelen daha yıpratıcı) çıkışları peş peşe sıralarsa, Erdoğan “önce sandık, sonra yargı” ısrarından vazeçmek ve cemaate yönelik “çete” soruşturmasını hemen başlatmak zorunda kalabilir ki bu da kontrolü kaybedip daha vahim hatalar yapmasına kapı aralayacaktır.

5) CHP ne yapmak istiyor?

Ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu iki haftadır grup toplantılarında cemaat tarafından temin edildiği aşikâr telefon kayıtlarını tüm Türkiye ile paylaşarak hükümeti ve Başbakan’ı çok ciddi biçimde rahatsız ediyor. Buna bağlı olarak da ortaya CHP ile cemaatin ittifak yaptığı görüntüsü ortaya çıkıyor. Yayınlanan son kayıtlara bakıp, bundan sonra daha çarpıcı kayıtların dolaşıma sokulması ihtimalini göz önüne alınca, bu ittifakın başarılı olma şansının yüksek olduğunu düşünebiliriz.

İyi de, ya sonra? Unutmayalım ki dün de CHP’den çok daha güçlü olan AKP cemaat ile ittifak yapmıştı. Birlikte nice başarılara imza attıktan sonra bugün geldikleri nokta ortada. Sonuçta, CHP’nin cemaat ile ilişki kurarken, AKP’nin hatalarından ders çıkartmış olmasını ummaktan başka yapacak pek bir şey yok.

Not: MİT yasa teklifi üzerine eleştirilerimi ertelemek zorunda kaldım. Türkiye’de neredeyse saat başı gündem değiştiği için biz gazeteciler de sözlerimizi yerine getirmekte zorlanıyoruz. Özür diliyorum.
YORUMLAR (44)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • SES27 Şubat 2014 11:25

    ABD ye gidip dönenin sesinde bi kalınlaşma oluyor fark ettinizmi? Hep bir geyik vardır oy verin...neden?...Bu sizin vatandaşlık borcunuz...EE bi borcunu ödemeyen benmiyim yani?...paran yoksa borcunu ödemezsin dimi?...EE oy verecek kimse yoksa neden önüme koyulanlardan birini seçmek zorundayım?...Basının medyanın yönlendirip, alternatiflerin yok edildiği bir ülkede koyun olmak borç ödemekse bana haciz gönderin kardeşim ödemiyorum...

  • izleyici26 Şubat 2014 20:21

    ya bu kılıçdaroğlu pensilvanyaya gitti ya, bu chp, chp olmaktan çıktı.

  • Mehmet26 Şubat 2014 19:27

    Kelebek etkisi.1-Arapça ibadet Türkçe ibadet olmalıdır.2-Adli kolluk kağıt üzerinde değil uygulamada olmalıdır.3-Sınav sorularının çalınması mutlaka engellenmelidir.

  • ses26 Şubat 2014 19:15

    Ses kaydını cemaatin yaptığını nereden biliyorsunuZ? Besbelli ki istihbaratçı işi. Bence yabancı bir istihbarat örgütü sırayla bir cemaate bir hükümete vuruyor. Ve olay göründüğünden çok çok farklı.

  • Hüseyin26 Şubat 2014 19:14

    Oy oranı yükseliyor kimse bunun farkında değil ama Nisan 2014 Ak parti oy oranı kesin net yüzde yüz sonuçtur bu : yüzde 45 kesindir milletimize hayırlı uğurlu olsun. Montaj evet CHP ve MHP montaj o kısmı doğru

  • hacı26 Şubat 2014 18:48

    daha nasıl delil olacak, bunlar korunan insanlar, başbakanın yolsuzluğunu banknot işaretleyerek çıkartacak değiller ya tabii ki tel larla, dinlemelerle yapacaklar. sanki normal vatandaş ya rüşveti, hırsızlığı tam elindeyken yakalayasın. montaj değilse tubitak öyle baskı yapılmadan herkesin gözü önünde yapsın analizi, dışarıdan çeşitli ülkelere gönderelim bakalım gerçek mi değil mi anlayalım

  • m. kara 26 Şubat 2014 18:34

    hükümet ve cemaat bel altından biri birlerine bel altından vurup duruyor. bu durum ülkeye zarar vermekten başka bir işe yaramıyor. AKP hükümeti ABD ile diyaloğa geçerek f.güleni türkiyeye getirebilir. bu adamın bir derdi varsa binlerce km öteden gürlemeye ve talimat vermeye benzemiyor. getirin buraya , gelmiyorsa yaparsın paket 12 saat sonra burda. neyse derdi anlaşılır. herkes eteğindeki taşı döker

  • T.C AKIN26 Şubat 2014 18:30

    TEFLON RECEP KİRLERİ ÜSTÜNDE TUTMAZ BAŞKASINA ATAR ATAMAZSA SÜRER GÖREVDEN ALIR

  • Vatandaş26 Şubat 2014 18:10

    Sn.Kılıçdaroğlu gibi dürüst ve titiz bir liderin montaj kasetleri bizzat yayınlaması mümkünmü?

  • halid bin velid26 Şubat 2014 17:12

    bunlar suçları işlemiş, dış güçler cemaati kullanarak bunları alaşağı etmeye uğraşıyor. ülkesini seven sorunları halı altına süpürmez. ekonomik sahte istikrar olamaz, akp suçlu ise baştan gitmelidir, yeni oluşumlar gelmelidir. öyle şey mi olur be hem hırsızlık yapacak hem de istikrar bozulmasın diye başta duracak. bunca kasetin hepsi mi montaj, çalmışlar işte

  • thunderbird26 Şubat 2014 17:09

    Herşey Amerikanın oyunu , Önce büyüt , sonra onu kullan. Bütün ülkelerde ileride kullanabileceği örgütler kurulmakta. PKK yı kurdular , o işe yaramayınca Gülen cemaatin desteklediler. Sonuçta amaç aynı. kardeşi kardeşe kırdırmak.

  • tekin26 Şubat 2014 17:06

    Erdoğan gitmeli, ülkeyi mahveden arap diktatörler gibi olmasında korkuyorum. çalmışsan gideceksin hadi harf harf o duygu durumunu nasıl montajlayacaklar,

  • vatandaş26 Şubat 2014 16:30

    bir an önce gerçeklerin tarafsızca ortaya çıkarılıp ülkenin ve milletin yararına ne uygun düşerse onun yapılması gerekir.

  • Cemmaat26 Şubat 2014 16:24

    Yanlış anlaşıldı Türkiyeye kötülüğü hedefliyor

  • Cemmaat26 Şubat 2014 16:09

    Cemaat Türkiye yi hedefliyor neyi hedefliyecek

  • Asparuh26 Şubat 2014 15:57

    Son yaşanan ekonomik kriz, Arap baharı, Libya işgali, Mısır, AB ülkeleri ekonomik açmazları, Almanya'nın tüm Avrupa'ya uyguladığı hemogonya, Fransa - İtalya'da yaşanan iktidar oyunları, Suriye - İran meselesi, Brezilya- Arjantin - Venezuella halk gösterileri , yakında İskoçya'nın 1000 yıllık hayali olan bağımsızlık isteği, Türkiye'nin dış ve iç siyasal gelişmeleri, son Ukrayna olayları, Rus çığırtkanlığı, Uzak Doğu'da Çin- Japon gerginliği, Endonezya- Malezya'da din adamları ve halk olayları... Kapitalizmin zengin ettiği elitlerin, sosyalizmin etkisinde zulm edenlerin Dünya'da yaşattıkları. Hepsi tesadüf mü yoksa hazırlanan zemin mi? Biri oyunu kurgulamış, oyuncular rollerini çok güzel oynuyor. Okuduklarım beni karamsar yaptı. Umarım ben yanılırım insanlık kazanır.

  • kanun kanun26 Şubat 2014 15:57

    kanun cıkarın artık delilsiz iftira ile vatanın istikrarına ve güvenine dedikodu şeklinde siyaset yapanlara ve haber yapanlara yargı yolu acılsın artık

  • MUSTEHAK26 Şubat 2014 15:37

    YA ARKADAS!!!,MUHALEFET ŞU OLAN BİTEN NEDENİYLE HİÇ SESİNİ ÇIKARMASIN,,YORUM YAPMASIN,,KENARA ÇEKİLİP ÖYLECE SEYRETSİN,,DESEM...HRKES KATILIYORUM ŞIKKINI TERCİH EDİP BENİ DESTEKLEYECEK..!!!BU NASIL BİR DEMOKRASİ ANLAYIŞIDIR,,İNSANLAR NASIL OLUYORDA BU HALE GELEBİLİYOR??HEY MİLLET,,İSTANBULDA ORMAN ARAZİSİ KALMADI,,GÖKDELENLER YÜZÜNDEN EKOLOJİK DENGELER BOZULDU..EKONOMİDE ÜRETİMLE GELEN BİR GÜÇ YOK, TAŞIMA SUYLA DÖNÜYOR,,ASKARİ ÜCRET ,EMEKLİ MAAŞLARI TRAJİKOMİK TABLOLAR ÇİZİYOR....!!!TÜRK LİRASI PUL OLDU,,DOLARIN DURUMU ORTADA,,!! RANTÇILAR TRİLYONLARINA TRİLYON KATMIŞLAR,,BAHSİ GEÇEN RAKAMLAR DUDAK UÇUKLATIYOR.!!HEPİMİZ BİR ŞEKİLDE BU TABLO NEDENİYLE MAĞDURİYET YAŞIYORUZ..TÜM BUNLARI ÖN PLANA ÇIKARMAK YERİNE, BİRİLERİNİN YAPIĞI MAĞDURİYET POLİTİKALARINA AH VAH EDENLER HALA VAR...!!!!PES VALLA.!!

  • Yapıcı eleştiri26 Şubat 2014 15:32

    Ordu, polis, yargı bunların hiçbirine güven kalmadı bu hükümet sayesinde, devlet demek bu üç kurum demektir, ülkenin çivisini çıkardılar, şimdi kendini kurtarmak için iyice dibe sokacaklar ülkeyi, yazık oldu güzel ülkeme..

  • Yapıcı eleştiri26 Şubat 2014 15:31

    Ordu, polis, yargı hiçbirine güven kalmadı, bu hükümet devletin çivisini çıkarmıştır artık, şimdi de kendini kurtarmak için ülkeyi iyice dibe sokacak, yazık oldu güzel ülkeme..

  • VAYBE26 Şubat 2014 15:00

    SOSYOLOGMUSUN NESİN!!..OLAN BİTENİ DEVLETİ BECERİKSİZCE YÖNETİP,ŞUANKİ DURUMA NEDEN OLANLARA DEĞİLDE,,MUHALEFETE BAĞLAMAN AKIL TUTULMASIDIR..SENİN GİBİ AT GÖZLÜKLERİYLE BAKANLAR YÜZÜNDEN, DEVLETİN YAPISI YOLSUZLUKLARI ÖRTBAS ETME KANUNLARI ÇIKARIR HALE DÖNÜŞTÜ!!!..ZAMANINDA BİRLİKTE ORTAKLIK YAPMIŞ,,SONRADA PASTA PAYLAŞIMI KONUSUNDA ANLAŞAMAYARAK DİDİŞMEYE BAŞLAYANLARIN YAPTIKLARINI MUHALEFETE YÜKLEMEK SAÇMALIĞINI ANCAK SEN VE SENİN GİBİler YAZABİLİR..

  • ibrahim özbek26 Şubat 2014 14:31

    endişelenmeyin daha malzeme çok gemi azıya aldılar rabbim bunlara şuur versin ne diyeyim

  • HOPE26 Şubat 2014 14:02

    gezi parkı çarptı ve devam ediyor masum insanlara gaz sıkmayı gör

  • DİKKAT26 Şubat 2014 13:45

    Şu anda devletin içinde cemaat yapılanması olduğu ve binlerce kişinin dinlendiği gerçeği ortadayken. Ve dinlemeler ile elde ettikleri gücü istedikleri anda istedikleri taşı oynatmak için şantaj olarak kullandıkları bir gerçekken, asıl olan bu yapının nasıl temizleneceğidir. Şu anda ülkem için bu tehlikeli yapya kucak açan chp bence ihanetin yolsuzluğun ve kendini inkarın doruğundadır. Atatürkün kemikleri sızlıyordur mezarında...yazıklar olsun size...kukla oldunuz kukla...

  • günah26 Şubat 2014 12:18

    Günaha alt olarak üstünlük bulan, üstünlük elde etmemiştir, şerle üst olan alt olmuştur.Günahın en kötüsü, hafife alınan günahtır.Güzel bir siyaset, iktidarı sürekli kılar.Güzel huy ise bir ganimettir.Ama bugünün Türkiyesinde bunları görmak ne mümkün. Herkes cebini doldurmakla meşgul.

  • Murat26 Şubat 2014 11:32

    Hükümet Ergenekon'la Balyoz'la mücadele ederken Türkiye'nin yararı milletin faydası için çalışıyor kavga ediyor diyordum... ki öyle de yapıyordu. ama artık sadece kendini kurtarma derdinde...

  • RESMİN BÜTÜNÜ26 Şubat 2014 11:13

    gündem görüntüsü öyle karıştı ki ,bütünü görmekten uzak kalındı.soru şu:cemaat ve muhalefet gerçekten millit içinmi bu gayretin içerisinde ,yoksa iktidar bugüne kadar ülkeye yapmış olduğu olumlu işlerle bundan sonrada bunun gayretini göstermek içinmi bu kavgayı veriyor.YAPILANLAR,YAPILACAKLARIN TEMİNATI GÖRÜLMELİ.BİZLER ÜLKESİNİ SEVEN VE HİZMET EDENLERİN YANINDAYIZ.BU KİRLİ TEZGAHLAR BİTECEK...

  • www26 Şubat 2014 10:38

    kim ne derse desin oyum AKP nin...

  • GÜNEŞ26 Şubat 2014 10:34

    MÜSLÜMANLARIN BİRBİRLERİYLE MÜCADELE EDİP KAVGA BOYUTUNA GELMELERİNE YÜREĞİM PARÇALNIYOR. BUNLARIN İKİ TARAFA DA FAYDASI YOK. ALLAH RIZASI İÇİN ARTIK NORMALE DÖNÜN. 2 TARAFA DA DÜŞMAN GİBİ BAKMAMAK LAZIM. BÜLENT ARINÇ BU KONUDA GÜZEL BİR ÖRNEK. LÜTFEN AKILLI OLUN BÖYLE YAPTIKÇA ÜLKEMİZ KAOSA DOĞRU SÜRÜKLENİYOR. ALLAH SONUMUZU HAYIRLI KILSIN.

  • ihsan26 Şubat 2014 10:31

    Kimseye oy vermeyeceğim.

  • ibrahim özbek26 Şubat 2014 10:24

    Türkiyede hukuk mukuk kalmamış bazılarının elinde oyuncak olmuş iş şirazeden çıkmış gerekirse 5000 kişi ölebilir bu uğurda deniliyorsa gerini konuşmaya gerek yok arkadaşlar yakacaklar ülkeyi bizde arada yemiz

  • mali26 Şubat 2014 10:23

    Bu ülkede muhalefet var. Muhalefeti hiç yerine koyarak cemaat üzerinden siyeset kurgulanması hele yüzde 1 bazılarına göre binde 4 oyu olduğu söylenilen önemsiz kitleyi her gün gündemde tutumak akıllıca değil. Ya da söylediklerine kendileri de inan mıyor.

  • Sosylog26 Şubat 2014 10:23

    bu niteliksiz muhalefetin toplumun takdirini kazanarak oy alıp iktidar olabilmek için, ekonomik sosyal hukuksal alanda topluma sunacağı hç bir üretimi bir çözümü bir sistemi olmadığı için bu tür şeylerden meden umuyor iktidar olabilmek için! yazıklar olsun size! memleketi ne hale getirdiniz yazıklar olsun size!

  • ASIL SORU26 Şubat 2014 10:18

    30 martta neye oy vereceğiz?....yolsuzluk iddaları ile yıpranmış 10 senelik bir iktidaramı?...yoksa ülkenin dibini oyan cemaatin ele geçirdiği kukla hale getirdiği chp ye mi?...mhp yi sayamamak araya koyamamak alternatif bile olamamasını hiç hesaba katmıyorum bile...durumumuz gözüne far yemiş davşandan beter bence...:)

  • ASIL SORU26 Şubat 2014 10:18

    30 martta neye oy vereceğiz?....yolsuzluk iddaları ile yıpranmış 10 senelik bir iktidaramı?...yoksa ülkenin dibini oyan cemaatin ele geçirdiği kukla hale getirdiği chp ye mi?...mhp yi sayamamak araya koyamamak alternatif bile olamamasını hiç hesaba katmıyorum bile...durumumuz gözüne far yemiş davşandan beter bence...:)

  • Deniz26 Şubat 2014 10:16

    Muhalefet gercikmi uydurmamı diye hç yargılamadan yayınlanan herseyin üstüne hemen atlayıp sarılıyor yeni gelinn sarıldığı gibi. ne yapsınlar iktidar olmak için tek umutları bu! zzavallıların topluma sundukları birsey olmayınca..

  • CAN VATANIM26 Şubat 2014 09:40

    GÜZEL VATANIMIN EKONOMİSİNİ SİYASETİNİ CEMAATLER KÜLÜP BAŞKANLARI STK LAR YANİ CEVRESİNE KALABALIKLARI TOPLAYANLAR YÖNETECEKSE VAY HALİMİZE ..HER CIKARINA TERS DÜŞEN DÜZENLEMEDE MİLLETİN CIKARINA VATANIN CIKARINA DEGİLDE KALABALIKLARMI 75 MİLYON İNSANA HÜKMEDECEK YIKIP DÖKECEK…ADINADA DEMOKRASİ DENECEK

  • Murat26 Şubat 2014 09:37

    Bence cemaatin asıl hedefi RTE değil. İdris Naim ŞAHİN'in bahsettiği "dar oligarşik kadro". RTE bunların etkisine girdikçe cemaati karşısına aldı. cemaat de bunları temizlersem yeter diye düşünüyor.

  • müslüman26 Şubat 2014 09:27

    ruşen bey asıl sorun akp nin dürüst milletvekillerinin bunları daha ne kadar sırtlarında taşıyacağı önemli değilmi

  • polat26 Şubat 2014 09:21

    sandıkta umudunu yitiren muhalefet liderleri şantaj kasetlerine sarılıp başarılı bir başbakana istifa et diyebiliyo muhalefeti bile beceremeyen bu zavallı liderler kendileri niye istifa etmiyo 10yıllardır muhalefet istifa edin adam gibi becerikli vatandaşın oyunun hakkını verebilen muhalefet iş başına gelsin

  • kanuni26 Şubat 2014 09:16

    para sayma makinaları ortada 4 bakan istifa etmek zorunda kalmış başbakanın oğlu hakkında onca iddia var açıkca hırsız ortada...

  • cemil26 Şubat 2014 08:58

    Fatih Terimin 800.000 tl aylık maaş aldığı ülkede Başbakan 9.700 tl maaş alıyor,,Ruşen sen bunlara cevap ver,,var mı böyle adaletsizlik.

  • ruşeni26 Şubat 2014 08:56

    ruşen,,,bu işin cemaatle ne alakası var,,fitne yapma.

  • Kontrol26 Şubat 2014 08:48

    Devletin kurumlarını ele geçirmesine göz yumarsanız olacağı buydu. Arkasındaki dış güçlerden destek alarak devletin zirvesini dinliyor şantaj yağıyor bu paralel hainler