BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi46 milyar dolarlık ithalata darbe----

46 milyar dolarlık ithalata darbe

46 milyar dolarlık ithalata darbe
25 Mayıs 2019 - 10:18 www.finansgundem.com

Yıllık 46.2 milyar dolarlık ithalatı önlemek için hazırlanan İVME Paketi, hem bankalara hem iş dünyasına fayda sağlayacak. Öncelikli yatırımlar 43 alana olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı 'İVME Finansman Paketi' hem iş dünyasına hem de bankalara yarayacak. Bankalar, ilk kez DİBS ve TÜFE endeksli faiz oranlarıyla bilançolarını hedge (finansal koruma) edebilecek. Yeni Ekonomi Programı'nda dile getirilen 'ekonomide teknolojik yüksek katma değerli ve ihracata dayalı üretime geçiş' için atılan en somut adımlardan biri olan paketle, iş dünyası finansman imkanına kavuşacak ve rekabet gücünü artıracak. Paket, gıda enflasyonunun dengelenmesi ve cari açığın azaltılması açısından da önem taşıyor.

43 ALAN BELİRLENDİ

Paket, yıllık 46.2 milyar dolar tutan hammadde, ara malı ve makine sektörü ithalatına da darbe vuracak. Bu alanlarda ithalatı önlemek için verilen kredilerden en büyüğü... Paket hazırlanırken cari açığın azaltılması için kapsamlı bir çalışma yapıldığı da öğrenildi. İlk defa cari açığın düşürülmesi için temel desteklenecek alanlar belirlendi. Bu kapsamda 43 yatırım alanı öncelikli seçildi. Dış ticaret açığı veren, ithalat bağımlılığı, istihdama katkısı, ihracat potansiyeli yüksek sektörlerin seçilmesiyle de cari açık konusunda en somut politikalardan birisi hayata geçirilmiş oldu.
Belirlenen 43 alanda sadece yatırım desteği de verilmeyecek. Söz konusu alanlarda faaliyet gösteren firmalara işletme kredisi imkanı da sağlanacak. Böylece, atıl yada potansiyelin altında kalan kapasiteler devreye alınacak.

BANKA AKTİFİNE OLUMLU YANSIR

Bankacılar, kredi faizinin, TL bazlı 10 yıla kadar vadeli ve DİBS-TÜFE'ye endeksli olmasının bilançolarına olumlu etki sağlayacağını belirterek, "Bankalar için yenilikçi ve avantajlı bir ürün sağlanmış oldu. 2 yıla kadar anapara geri ödemesiz -azami 10 yıl olmak üzere- 150 milyon TL'ye kadar sağlanan yatırım kredisi, bunun yanında, 1 yıla kadar anapara geri ödemesiz -azami 5 yıl olmak üzere- 30 milyon TL'ye kadar sağlanan işletme kredisi ve TÜFE ile DİBS'e endeksli krediler ile piyasa koşullarından çok daha avantajlı bir kredi imkanı sektörlerin finansmana erişiminin zorlaştığı böylesi bir dönemde büyük bir avantaj sağladı" diyor. (SABAH)

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)