BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-Magazin'1509 depremi tekrarlanırsa 500 bin kişi ölebilir'----

'1509 depremi tekrarlanırsa 500 bin kişi ölebilir'

'1509 depremi tekrarlanırsa 500 bin kişi ölebilir'
10 Haziran 2015 - 22:36 www.finansgundem.com

Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen 5'nci Uluslararası Deprem Sempozyumu start aldı

Beşiksele İlçesi'ndeki The Ness Otel'de bugün başlayan ve 12 Haziran'a kadar devam edecek olan 5'nci Uluslararası Deprem Sempozyumu Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır, Deprem Dairesi Başkanı Ulubey Çeken, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak ve bir çok bilim adamı katılıyor.

Açılış konuşmalarının ardından olası Marmara Depremi ile ilgili soruları cevaplandıran ve bunun şakasının olmadığını söyleyen Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şükrü Ersoy çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"Pek çok yer bilimci Marmara'da gelecekte deprem olacağını, yani 7'den büyük deprem olacağı konusunda hemfikir" diyen Prof. Ersoy şöyle devam etti: "Dolayısıyla Kuzey Anadolu fayı kolu mutlaka kırılacaktır. Buna yüzde 65 olasılıkla 30 yıl içinde bir deprem olacağı konusunda görüş belirtilmişti. Bu sürenin yarısının geçtiğini düşünürsek bu gerilim oldukça yaklaşmış demektir. Marmara Depremi için en büyük senaryo 1509 depreminin tekrarlanmasıdır. 14,5 milyon insanın yaşadığı İstanbulda, çevre illeri de kattığımızda 22 milyon insan yapar ve yapı stoğunun İstanbul'da 3.5 milyon olduğunu ve 1509 depreminin tekrarlandığını düşünürsek, o depreme oranla can kayıplarının yüzde 1 olduğunu düşünsek bile 145 bin can kaybı demektir. Bu yüksek bir rakam. Bu yüzde 3'e de çıkabilir. Neredeyse 450-500 bine kadar çıkabilir. Dolayısıyla bu işin şakası yok. İstanbul'da kentsel dönüşüm konusunda çok ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor."  

"Büyük deprem için yeterli enerji birikmiş durumda"
Boğaziçi Üniversitesi'nden Deprem Mühendisi Prof. Dr. Ali Pınar da, Marmara Bölgesi'nde kullanılan yaklaşık 70 istasyon sayesinde depremin 15 saniye gibi bir kısa sürede yerini ve büyüklüğünü hesaplanabildiğini belirterek şöyle devam etti:

"Deprem hasar yapıcı ise deprem erken uyarı sinyali İstanbul'da bulunan önemli kritik noktalara bildirilmektedir. Bu kritik yerler İGDAŞ, Marmara Ray Sistemi, yüksek katlı binaların yönetimlerine anında iletilmektedir ve gerekli önlemler alınmaktadır. 1999 yılından sonra tüm yer bilimcilerin ortak görüşü marmara içinde bulunan Kuzey Anadolu fay seğmentleri yakın zamanda büyük deprem üreteceği konusunda hemfikirler. O yüzden her geçen yıl bu depreme yaklaşmaktayız. En son deprem 250 yıl önce meydana gelmiştir. Dolayısıyla önemli oranda sismik enerji birikmiş durumda. O yüzden herhangi bir önümüzdeki gün, ay veya yıllarda kesin bir süre vermek mümkün değil bir kaç saat sonra veya birkaç yıl sonra da olabilir. Ama şu bir gerçek ki Marmara Denizi içinde yeterince büyük bir deprem üretmek için yeterince sismik enerji birikmiş durumda."

1509 depremi
1509 Büyük İstanbul Depremi, Marmara Denizi'nde Adalar yakınlarında 10 Eylül 1509'da olmuş bir depremdir. Depremin büyüklüğü ve yarattığı ağır hasar sebebiyle halk arasında Küçük Kıyamet (Kıyamet-i Suğra) olarak adlandırılmıştır. Depremde 160.000 nüfusa ve 35.000 yerleşim birimine sahip olan İstanbul'da, aralarında Osmanlı hanedanınından bazı kişilerin de bulunduğu 13000 kişi ölmüş, 1070 ev tamamen yıkılmıştır.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)